השמיטה מדאורייתא


למדנו כי השמיטה היא מתרי"ג מצוות התורה, והיא נאמרה בתורה בספר שמות ובספר ויקרא.

במצוות השמיטה נאמר: "כי תבואו אל הארץ" (ויקרא כ"ה, ב'). ודרשו חז"ל: "'תבואו': ביאת כולכם." מכאן ששמיטה היא מדאורייתא בתנאי מסוים: כאשר כולם, כל ישראל, באו לארץ ישראל. כאשר "תבואו אל הארץ" - כולכם - אז "ושבתה הארץ", כמצווה מדאורייתא.

ואכן, כך היה כאשר הכניס יהושע את ישראל לארץ. כשנתחייבו אז בשמיטה, הייתה זו שמיטה מדאורייתא, שכן כל ישראל היו אז בארצם. השביעית הייתה מדאורייתא עד אשר גלו ישראל מארצם. כששבו ישראל לארץ, אחרי שבעים שנות גלות בבל, חזרו וקיבלו על עצמם לקיים את שבת הארץ: "ונטש את השנה השביעית" (נחמיה י', ל"ב). אך לא הייתה זו שמיטה מדאורייתא, שכן לא כל ישראל עלו אז לארץ עם עזרא. בתקופה ההיא - ימי שיבת ציון ובית שני - המשיכו ישראל לשמור את השביעית, אך מדברי סופרים (הסופרים הם מפרשי התורה מלפני עזרא עד סוף תקופת התנאים), מדרבנן ולא מדאורייתא.
הואיל ולא הייתה זו "ביאת כולכם", הייתה השמיטה מדרבנן, מדברי סופרים.

השמיטה בימינו - דאורייתא או דרבנן?

עיין בדברי "הטור", ומצא, כיצד הוא פוסק: האם השמיטה בימינו היא מדאורייתא או מדרבנן?
ובשביעית היא שמיטה,
ואסור בחרישה ובזריעה ובכל עבודת קרקע.
ובארץ ישראל האידנא (=בזמן הזה) מדרבנן...
("יורה דעה", הלכות תרומות ומעשרות, של"א)
קביעת השמיטה לפי מניין השנים מבריאת העולם
ושנת השמיטה ידועה היא ומפורסמת אצל הגאונים ואנשי ארץ ישראל. (רמב"ם, "הלכות שמיטה" י', ו')
אפשר לקבוע את שנת השמיטה. יש לכך סימן, כלל שעל פיו ניתן לחשב את שנת השבע. כלל זה בנוי ומבוסס על מניין שנות העולם מאז בריאת העולם:
אם ברצונך לדעת באיזו שנה לשמיטה הינך נמצא,
שים לב לכלל הבא:
חלק שנות בריאת העולם ב- 7, והיה -
אם המספר יתחלק בדיוק - ללא שארית - דע, כי הינך נמצא בשנת השמיטה. אם - אבל - נתקבלה שארית, היתרה מראה לך כמה שנים הינך בשמיטה. ("כפתור ופרח" נ"א)
את השנה לפי הלוח העברי מתרגמים לערך המספרי של האותיות. למשל: שנת תשנ"ה משמעה: ת=400, ש=300, נ=50, ה=5, סך הכול 755. לכך יש להוסיף את האלפים: ה' (5) אלפים מאז בריאת העולם. הרי שהערך המספרי של שנת תשנ"ה הוא 5755.
את המספר שקבלנו מחלקים ב-7. אם אין שארית, אותה שנה היא שנת שמיטה. אם יש שארית, השארית היא מספר השנה במחזור 7 השנים מ-1 עד 7. בחישוב התרגיל 7 : 5755 מתקבלת שארית 1, משמע ששנת תשנ"ה היא הראשונה במחזור שבע שנות שמיטה, כלומר שנה אחת לפניה, תשנ"ד, היא שנת שמיטה, והשמיטה הבאה היא בשנת תשס"א. (בדוק וחשב!)

הערה: הסימן לחישוב שנות השמיטה הוא סימן וכלל המתבסס אמנם על שנות בריאת העולם, אך יש לזכור, כי אין כל קשר בין בריאת העולם לשמיטה, שכן לא נתקיימה שמיטה אלא בשנה ה-21 לאחר שנכנסו ישראל לארץ ישראל.

עבודה
1. האם השנה הנוכחית היא שנת שמיטה?
2. איזו שנה למחזור השמיטה הייתה השנה שבה נכנסת ללמוד בבית הספר?
3. איזו שנה למחזור השמיטה תהיה השנה שבה תסיים את לימודיך בבית הספר?