חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

עמרי

מלך ישראל במשך 12 שנה, משנת עשר לאלף הרביעי (750 לפה"ס).

מעשי עמרי ואחאב נחשבים לדוגמא של חמס ורשע. חז"ל מצאו זכות לעומרי, ואמרו שזכה למלכות מפני שהוסיף כרך אחר בא"י. בימי עמרי מצא בן הדד הראשון תואנה לעלות על ישראל, קרע ערים רבות מישראל, ואלצהו לתת לו חוצות בארץ שמרון. בימי אחאב הוחזרו הערים לישראל.

עמרי - מלך ישראל במשך 12 שנה, משנת עשר לאלף הרביעי (750 לפה"ס ולפי הספירה הכללית משנת 882 לפה"ס). הוא היה אבי אחאב ושר צבא אלה, אשר קשר עליו זמרי והרגו בתרצה שהייתה אז בירת מלכי ישראל ומלך תחתיו. עמרי וכל ישראל עלו וצרו עליו. כאשר נלכדה העיר שרף את עצמו בארמון המלך וימת אחרי עבור 'שבעה ימים למלכותו. בראשונה הלך אחריו רק חצי העם והחצי השני רצה להמליך את תבני בן גינת. כארבע שנים ארכה המלחמה ביניהם, עד שהתחזק עמרי והרג את תבני ומלך על כל העם. אחרי שמלך שש שנים בתרצה קנה את ההר שומרון מאת שמר בככרים כסף, ובנה עליו עיר חדשה שקראה שמרון, ועשאה בירת ממלכתו (מ"א ט"ז כ"ד). עמרי עשה את הרע בעיני ה' מכל אשר לפניו, ולא סר מחטאת ירבעם בן נבט. הוא מלך עוד שש שנים בשמרון ובמותו נקבר שם (שם ט"ז כ"ח).

הנביא מזכיר את מעשי עמרי ואחאב כדוגמא לחמס ורשע:
וְיִשְׁתַּמֵּר חֻקּוֹת עָמְרִי וְכֹל מַעֲשֵׂה בֵית אַחְאָב וַתֵּלְכוּ בְּמֹעֲצוֹתָם,
לְמַעַן תִּתִּי אֹתְךָ לְשַׁמָּה וְיֹשְׁבֶיהָ לִשְׁרֵקָה וְחֶרְפַּת עַמִּי תִּשָּׂאוּ: (מיכה ו, טז)
עם זאת מצאו לו חז"ל זכות, ואמרו שזכה למלכות מפני שהוסיף כרך אחר בא"י (סנהדרין ק"ב).

נראה ממצבת מישע מלך מואב שעבודת הבעל, ופעולת אחאב להתקרב למלכי בית דוד ולכרות עמם ברית שלום, גם קרבתו לצורים ולצידונים ודרך הנהגת המדינה בימיו - שורשם בימי עמרי אבי אחאב.
בימי עמרי מצא בן הדד הראשון תואנה לעלות על ישראל. הוא קרע ערים רבות מישראל, ואילץ את עמרי שישים לו חוצות [=שווקים] בשמרון. עמרי, בראותו כי יד אויבו גברה, מלא אחרי כל התנאים הקשים של בן הדר. ערים אלה השיב בן הדר השני לאחאב (שם כ' ל"ד).
אחאב בן עמרי מלך אחרי עמרי.

מקור הערך: על פי אוצר ישראל לי"ד אייזענשטיין

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן