חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

בגין עליזה

עליזה בגין (ארנולד) אשתו של מנחם בגין

עליזה (אַלה) לבית ארנולד נולדה בשנת 1920 בפולין להורים אמידים (האב היה שותף לבארות נפט בגליציה). ההורים היו ציונים ובבית נהגו לבקר מנהיגים ציונים רבים.

בארוחת ערב אחת, פגש הבית"רי מנחם בגין את בִתם אליציה [עליזה] בת ה-17. היא שתקה כל הערב, מן הסיבה הפשוטה שבביתה לא נהגו הנערות לדבר ליד השולחן כל עוד לא פנו אליהן ראשונה. אבל למחרת שלח אליה האורח פתק: "ראיתיך, גבירתי, בפעם הראשונה, אך נדמה לי כי היכרתיך כל ימי חיי".

בגיל 7 למדה עליזה עברית, ובשנת 1938 סיימה את בית-הספר התיכון. שנה לאחר מכן, ב-29 במאי 1939, נִשאה למנחם בגין, נציב בית"ר בפולין. שלושה חודשים לאחר הנישואין, פלשו הגרמנים לפולין והזוג הצעיר נאלץ לעזוב את וורשה. לאחר צעידה, שנמשכה שבועיים, הגיעו לוילנה - בירת ליטא החופשית, שם התקבצו בית"רים רבים ויחד חיפשו דרכים לעלות לארץ-ישראל. אולם בקיץ 1940 נכנס הצבא הסובייטי לוילנה ובגין נאשם "בפעילות ציונית" (שהייתה אסורה ברחבי ברית-המועצות). על מעצרו כותב בגין:
בשעה שבאו לאסור אותי עמדו אשתי וד"ר ישראל שייב ורעייתו, שעמם חיינו תחת קורת גג אחת... בתיה שייב החלה לבכות. ביקשתיה להירגע. אשתי לא בכתה. היא מוכנה הייתה - לא פחות ממני...
לאחר מעצרו של בעלה, החלה עליזה במסע מלא הרפתקאות בדרכה לארץ-ישראל. עם הגיעה ארצה נעצרה בידי הבריטים ובילתה מספר שבועות במחנה המעצר בעתלית. לאחר שחרורה נרשמה ללימודי ארכיאולוגיה באוניברסיטה העברית בירושלים.

מנחם בגין נשפט ל-8 שנות מאסר ונשלח למחנה המעצר "פיצ'ורה" שבסיביר, בו החורף נמשך תשעה חודשים והקור מגיע ל-60 מעלות מתחת לאפס. אולם ב-1 באפריל 1941 נתבשר כי הוחלט לשחררו וזאת בעקבות ההסכם שנחתם בין ברית-המועצות לבין ממשלת פולין הגולה. בגין הצטרף לצבא פולין החופשית בראשותו של הגנרל אנדרס, ובאמצעותו הגיע ארצה במאי 1942, שם התאחד עם אשתו עליזה. כאשר הוצע למנחם בגין לעמוד בראש האצ"ל, פנה אל אשתו ושאלה: "אני הרי רגיל לעבודה ציבורית גלויה, איך אפקד על ארגון מחתרת?" עליזה, שכבר הייתה אם צעירה, ענתה בפשטות: "תשתמש בשכל-הישר", תשובה מתחמקת המשתמעת לשתי פנים. יש להניח שעליזה לא התלהבה מהרעיון, שעלול היה להעמיד את משפחתה הקטנה בסכנה רבה, אולם לא רצתה לעמוד בדרכו של בעלה. ואכן, מאז קיבל בגין את הפיקוד על האצ"ל, השתנו כל אורח חייה ובמשך ארבע וחצי שנים נאלצה עליזה לחיות חיים כפולים, כאשר רוב הזמן לא עזבה את ביתה והיה עליה להיזהר מכל עלה נידף.

עליזה שינתה שמות לפרקים, וכאשר הייתה "גברת ססובר", נולדה הבת חסיה - אחות לזאב בנימין הבכור. על הבעיות שהתעוררו כאשר אמורה הייתה ללכת לבית-החולים, מספר מנחם בגין:
לא זו בלבד שלא יכולתי לתת לה את שמי הנכון, אלא אף את שמי השאול לא יכולתי להשאיל לה. בבית-החולים אסור היה לדעת כי קיים "ססובר", וכי מקום מגוריו הוא ביהושע בן-נון... גם לבית-החולים לא יכולתי ללכת לקבל את פני בִתי. ישראל אפשטין, אחי נפשי, קיבל על עצמו את השליחות הקשה. הוא השאיל את שמו לאשתי ולבתי כאחת...
לאחר פיצוץ מלון מלך דוד, הכריז הצבא הבריטי עוצר על תל-אביב רבתי ונערכו חיפושים נרחבים ברחבי העיר. גם בבית משפחת ססובר חיפשו הבריטים, ובעוד מנחם בגין נכנס למקום המחבוא שהוכן בעוד מועד, נחקרה עליזה אשתו:
הבריטים הוסיפו לבוא. הבוקר אור והם באים. מתיבת הרדיו שלנו, אשר אשתי העמידה על ה"אוקטבה" העליונה כדי שגם אני אשמע, בוקע קול הקריין: העוצר יימשך ימים מספר, כל בית ייבדק, כל אזרח ייחקר... הקצין שאל את אשתי: "היכן בעלך?" ואשתי, שטענה כי אינה מבינה כלל אנגלית, השיבה בעברית: "בעלי נסע ירושליימה". אז נקראה אשתי לחקירה. לא הייתה ברירה. היה עליה ללכת, ועלי היה להישאר. היא לקחה עימה את שני הילדים, את בֶני בידה ואת חסיק על ידיה וניגשה, מרחק קילומטר או יותר לשולחן החקירות. אבל היא כמעט לא נחקרה. משראה אותה השוטר הבריטי, אמר לשוטר העברי, ששימש מתורגמן בין אשתי לבין החוקר: Tel her to go home.
לאחר סיום העוצר הגדול, יצא מנחם בגין ממחבואו ואז שאל אותו בנו בן השלוש:
אבא, איפוא היית כל הזמן?
בירושלים, בני.
בירושלים? ומה הבאת לי?
אשתי מצילה את המצב: אבא קנה לך עגלה גדולה, אבל דוד שמעון (הוא בצלאל עמיצור) יביא אותה.
עליזה בגין הייתה אישה צנועה וגם כאשת ראש הממשלה, שמרה על פרטיותה ונמנעה מלהתראיין לכלי התקשורת. למרות היותה אישה חולנית, נהגה להשתמש בתחבורה ציבורית ונמנעה מלהשתמש ברכב ממשלתי.

מקור הערך: פרופ' יהודה לפידות


הערות לערך:
שם המעיר: ישראל מידד
הערה: מנחם בגין התבשר על שחרור בספטמבר 1941 ועלה ארצה במחצית אפריל 1942.
מקור ההערה: ארכיון מרכז מורשת מנחם בגין


שם המעיר:
הערה: יש לי מה להוסיף היא היתה אשה נהדרת כשהייתי ילדה קטנה גרנו לידם ברחוב אלפסי רחביה אני זוכרת שכל יום שישי היא היתה מברכת על הנרות ונתנה לי כל פעם גרוש עם חור וכמובן ידעתי שהיא אשתו של מנחם בגין כי מדי פעם היו באים שוטרים בריטיים ומחפשים בכל הדירות מסביב, אני קראתי לו דוד מנחם ואמא שלי תמיד אמרה לי לא להגיד דוד מנחם ליד השוטרים הבריטיים
























לעיון נוסף: zesala03@aol.com
מרים וידה ארצות הברית


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן