חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

דן (עיר)

עיר צידונית קדומה "בעמק אשר לבית רחוב" בשם ליש, שבני דן כבשוה וקראו לה בשם אביהם דן.

תולדותיה
דן היתה עיר המחוז הקיצונית בצפון הארץ, כמו באר שבע בדרום, ומתקופת השופטים ועד גלות הארץ נהגו לציין את גבולות הארץ מהצפון ועד הדרום במלים "למדן ועד באר שבע" בספר שופטים, או "מדן ועד באר שבע" במלכים א'. וגם "מבאר שבע ועד דן" - בדברי הימים.

דן נזכרת בשמה המאוחר כבר במלחמת אברהם, שרדף אחרי כדרלעומר עד דן; ובימי משה, שלפני מותו הראה אלהים מעל הר נבו "את כל הארץ עד דן", אלא שאז היה שמה 'לישעיהו, והכתוב קורא לה 'דן' על שם העתיד.

בדן הקימו בני דן את פסל מיכה, ובתקופת המלוכה העמיד בה ירבעם בן נבט את אחד מעגלי הזהב בשביל שבטי הצפון, כשם שהעמיד את השני בבית אל בשביל שבטי הדרום אשר בממלכתו, כדי למנוע בעדם מעלות אל בית מקדש ד' אשר בירושלים.

כיבוש דן בידי ארם אשור ומצרים

בהיות דן עיר הגבול, היתה, לכן, הראשונה לכבושי האויב ולשער הפלישה לארץ, והנביא ירמיהו מזהיר את העם "כי קול מגיד מדן... נוצרים באים מארץ המרחק ויתנו לערי יהודה קולם", ובנבואה קשה אחרת הוא מכריז: "מדן נשמע נחרת סוסיו, מקול מצהלות אביריו רעשה כל הארץ". ואמנם, כבר בימי בעשא, השלישי למלכי ישראל, עלה בן הדד מלך ארם על ערי ישראל, ויך את עיון ואת דן..." ובימי פקח בן רמליהו הגלתה גלות שלמה ע"י תגלת פלאסר השלישי מלך אשור. מאז לא שמעו דבר על עיר זו ועל מקדשה עד שמלכי בית תלמי המצריים הקימו במקומה את פניאס לאליל ששמו נשמר בכפר בניאס.


מקור הערך: מעובד על פי פנחס נאמן, אנציקלופדיה גיאוגרפית מקראית, תשכ"ו, וברשות הוצאת יבנה

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן



ערכים קרובים
דן - נחלת שבט דן
דן – השבט
תל דן
קבוץ דן