חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

פלשת

כינוי פיוטי לארץ פלשתים

כינוי פיוטי בפי הנביאים והמשוררים לארץ פלשתים, שהשתרעה לחוף הים הגדול בין נחל עזה (נחל הבשור) לבין יפו, באורך 75 ק"מ וברוחב ממוצע של 25 ק"מ, משפת הים עד איזור הגבעות ממערב להרי יהודה ואפרים.

פלשת הייתה ארץ בעלת חשיבות צבאית כללית, בגלל מקומה הגיאוגרפי על הדרך הראשית, דרך הים הבאה ממצרים ומחצי האי סיני, שחצתה אותה במסלולה לעמק יזרעאל וממנו לארצות הפרת והחדקל. דרך זו עברה בצד החולות הנודדים המפרידים בינה ובין שפת הים, ולארכה ניבנו הישובים המבוצרים המרכזיים של הפלשתים.

במקרא
פלשת נזכרת לראשונה בשירת הים: חיל אחז את יושביה בשמעם על יציאת ישראל ממצרים (שמות טו, יד), אבל אז נקראה כך על שם העתיד, כי הפלשתים הגיעו לעמק החוף רק לאחר שהעברים נכנסו לכנען.
בכיבוש הארץ לא נכבשה פלשת בידי יהושע, וארץ פלשתים לא נכללה בממלכת ישראל, כמוכח מדברי הכתוב: "ושלמה היה מושל בכל הממלכות מן הנהר (פרת ועד) ארץ הפלשתים ועד גבול מצרים" (מלכים א ה, א, ודברי הימים ב ט, כו). "גלילות הפלשתים" נימנים על ידו בתחום "הארץ הנשארת" לרשתה (יהושע יג, ב), ו"לכידתן" של ערי החוף בראשית תקופת השופטים בידי יהודה (שופטים א, יח) לא הביאה לידי כיבושן המלא. יתכן שמדובר הוא שם בתחומי הערים, ולא בערים עצמן.
בניגוד לבני ישראל, הצליחו הפלשתים להשתלט על עמק החוף ולהפוך אותו לעמק פלשתי. הם יסדו בחמש הערים הכנעניות (עזה, אשקלון ואשדוד, גת ועקרון) שעל גבול דן ויהודה, חמש נסיכויות, ערים – מדינות, בהנהגת מושלים המכונים סרנים. לאחר זמן התאחדו הנסיכויות ל"ברית ערים" תחת שלטון סרנים שיצרו ממלכה פלשתית חזקה בצדם של שבטי ישראל שזה עתה התנחלו ברחבי כנען.
מהספור על השבת ארון אלהי ישראל למקומו (שמואל א ד, ח, יא) ומדברי אכיש מלך גת אל דוד (שם כט, ל) עולה, כי הערים המרכזיות נשארו גם להבא עצמאיות בכל הנוגע לסדרי חייהם הפנימיים, אבל מאורגנות היו כממלכה מאוחדת כלפי חוץ בענייניהם המדיניים והצבאיים.

פלשת היא בחלקה הרב ארץ פוריה המגדלת תבואות ופירות, ואליה הלכה השונמית, היא וביתה, בדבר איש האלהים (אלישע) למשך שבע שנות הרעב שבאו אל ארץ שומרון (מלכים ב ח, א-ב).


מקור הערך: מעובד על פי פנחס נאמן, אנציקלופדיה גיאוגרפית מקראית, תשכ"ו, וברשות הוצאת יבנה

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן



ערכים קרובים
פלשתים


נושאים קרובים באתר דעת
פלשת