חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

חמת – עיר במטה נפתלי .

עיר מבצר במטה נפתלי (יהושע יט, לה), הנזכרת כעיר לויים גם בשמות חמת דאר (שם כא, לב) וחמון (דברי הימים א ו, סא), ובפי חז"ל: חמתא או חמתן (מג' ב:).

חמת נקראה כך על שם המרחצאות החמים שבה, או על שם המעיינות החמים הסמוכים לעיר. בצפון חמת, במרחק מיל אחד ממנה, בנה הורדוס אנטיפס את העיר טבריא, ובהתפשטה דרומה נגעה חומתה בבניני חמת והיו לעיר אחת, כדברי חז"ל (ירוש' עיר' ה, סוף דף כב) כי "עכשו בני חמתא ובני טבירא עיר אחת נינהו", ועל כך נקראה חמת בפי חז"ל גם בשם: "חמתא דטיבריא". ובגמרא "אמר ר' יוחנן...חמת זו טבריא, ולמה נקרא שמה חמת, על שום חמי טבריא" (מגילה ו.).

חמת הייתה מקום של תלמידי חכמים, ו"רבי מאיר היה דורש בכנישתא דחמתא בליל שבת..." (ירושלמי סוטה א, ד).

חפירות בשטח חמי טבריה
שטח המרחצאות של חמת, הידועים כיום בשם: חמי טבריה, מכוסה עתיקות, ובחפירות שחפר בו הפרופ' נחום סלושץ ב- 1920 נתגלו חורבות בית כנסת, אמפיתיאטרון, בתי מרחץ, אמות מים ושרידים אחרים. שרידי בית כנסת נתגלו במקום זה גם בחפירות שנערכו ב- 1947, אך בייחוד נחשפו שם שרידים חשובים בחפירות של אגף העתיקות הממשלתי בתשכ"ב.

בחפירות אלה, שנחפרו בשטח שבין המעיינות החמים לבין הקבר המיוחס לר' מאיר בעל הנס, חשף הד"ר מ. דותן רבדים של בתי כנסיות בנויים אחד על השני. הרובד העליון הוא של בית כנסת גדול ונאה מהמאה השישית לספירה, שנבנה על גבי שכבת עפר בעובי של מטר שכיסה רצפת בית כנסת קדום יותר, מהמאה ה-4. ברצפה זו נחשף פסיפס אומנותי מפואר, ובו גלגל מזלות עם סמלי חדשי השנה, בצירוף שמותיהם העבריים. גלגל זה שבחמת דומה לגלגל המוזאיקה של רצפת בית הכנסת שנתגלה בבית אלפא, אלא שהוא גדול ממנו ומשוכלל יותר בעבודתו האומנותית. השיבושים בכתיב העברי של שמות המזלות והעירום שבדמויותיהם הסמליות המושפעות מהציור ההלניסטי, מעידים שפסיפס זה נעשה בידי נכרי או בידי יהודי מתיוון. לדעת הד"ר דותן כיסו יהודי המאה השישית את הרצפה בשכבת עפר עבה, כדי להסתיר את הדמויות האסורות, שבני דור זה כבר לא ראו אותן בעין יפה.


מקור הערך: מעובד על פי פנחס נאמן, אנציקלופדיה גיאוגרפית מקראית, תשכ"ו, וברשות הוצאת יבנה


הערות לערך:
שם המעיר:
הערה: ידוע לי מפי המהנדס זלמן בן-שאול ז"ל (שהיה דודי)
כי פיקח על חפירות שנעשו באזור חמי טבריה של היום ,
וכי אז בשנת 1938 נתגלו ארמון שיוחס להלני המלכה , ובו היו ממצאים. החפירה נוהלה ע"י קולונל מהרוייל אינג'ינרס , וגם נתן פקודה לכסות החפירות לאור מהומות של חרדים שהחלו .ניתנה פקודה להחזיר ולקבור את המימצאים . היום העברתי לראש העיר טבריה מר בן דוד יוסי במכתב גם העתק מצילום שנעשה באותה עת באותו מקום במהלך העבודה .דן גלובינסקי


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן