צור חוששת מפני חידוש המצור
לחץ כאן לתצוגת הדפסה

צור חוששת מפני חידוש המצור

שמועות שסרגון ינסה לכבוש את המבצר; - האי מתרוקן מיושביו; - הגירה המונית לקרת חדשה

צור חוששת מפני חידוש המצור

צור (מאת סופר "דברי הימים")

 

רק שנה אחת לאחר שעיר הנמל נשמה לרווחה בהיסור המצור מעליה עם מות שלמנאסר הרביעי, הגיעו שמועות שסרגון ינסה שנית לכבוש את המבצר האדיר הזה לאחר ששם קץ למלכות ישראל, בעלת בריתה של צור.

 

חמש שנים נמשך המצור הכבד על האי אשר נותק מעל היבשה. שלמנאסר הרביעי אסף צי נחיתה של ששים אניות מצידון, גבל וארווד, וניסה לעלות על האי. אולם לוחמי הים הנועזים ביותר אשר לצור הכו מעל שתים עשרה אניות את הצי הגדול של שלמנאסר ולקחו בשבי חמש מאות חיילים אשורים. שלמנאסר הטיל הסגר חמור על האי שנמשך חמש שנים. האי לא הורעב כי מחסניו עצומים היו. המצור הוסר עם מותו של מלך אשור והאי נשם לרווחה.

 

 

היציאה ההמונית מדאיגה את השלטונות

עתה חוששים לחידוש המצור. אמש הספיק האי להצטייד מחדש בהפוגה שניתנה לו. אך תופעה אחרת מדאיגה את ראשי צור. תושבי האי אינם מסוגלים עוד מבחינה נפשית להתמיד בחיי מצור. רבות המשפחות שיצאו במשך השנה לאחרונה את מולדתן.

 

הגירה זו מסתייעת בעובדה שלאורך כל חופי הים עד לתרשיש שבקצה המערב, הוקמו במאה השנים האחרונות מושבות מבני צור וצידון.

 

 

קרת חדשה מושכת את ה"יורדים"

המקום המושך ביותר את הצורים הוא עיר הנמל קרת-חדשה שבצפון אפריקה ואשר מנבאים לה עתיד מזהיר, בגלל מקומה המרכזי בנתיבי הדרכים הימיים; בייחוד מאז העלייה של תרבות האיים היווניים והתזוזה הכללית מערבה.

 

קרת חדשה נוסדה לפני מאה שנה בירכתי מפרץ עמוק המוגן ממזרח וממערב. היא נוסדה על ידי אלישע, בת המלך הצורי מתן, בברחה מפני עריצות אחיה פיגמליון. היא כונתה בשם "דידון", כלומר, הפליטה.

 

העיר החדשה קיבלה על עצמה את מרותה של עיר-האם, והייתה שולחת אליה מדי שנה מעשר מהכנסותיה, בייחוד למקדש מלקרת.

 

קרת חדשה כיום הנה אחת הערים הצוריות הגדולות בים ועל כן נשואות אליה עיני פליטי צור אשר נתייאשו כבר מאפשרות לעמוד בלחץ אשור, והם כשוחרי חופש אינם רוצים לחיות בצידון וארווד ובבל בשעבוד מתמיד.

 

עיניהם לקרת-חדשה.