הארמון במארי - מפלאי תבל
לחץ כאן לתצוגת הדפסה

הארמון במארי - מפלאי תבל

- מאת סופרנו במארי -

הארמון במארי - מפלאי תבל

איש נסיעות אנכי, ורבות הערים הגדולות והקטנות, מהים הדרומי ועד הים הגדול, בהן בקרתי ואותן הכרתי. אור, ארך, לגש, בבל, כיש, חרן - בכל אלה וברבות אחרות הייתי פעם, פעמיים, שלוש. את מקדשיהם ואת ארמונותיהם הענקיים והמפוארים ראיתי ועל יופיים תמהתי...

 

אך יכול אני לומר בפה מלא כי בנין ארמון המלך במארי אין כדוגמתו בכל ארצות הנהריים.

 

המלך זמרי לים ופמלייתו, שעושים את דירתם בארמון זה כבר למעלה מ- 25 שנה, נהנים מתנאים של נוחיות ומותרות שאין לראותם בשום מקום אחר בעולם.

 

בבניין מאתים וחמישים חדרים, אולמות, מסדרונות וחצרות המשתרעים על שטח עצום.

 

החדרים הם גבוהים מאד, והחלונות רחבי המידות שבכל חדר וחדר מאפשרים לאור היום שייכנס ויאיר את החדרים - כל עוד בחוץ זורחת השמש. גם עצם בניית הארמון כוונה, כנראה, למטרה זו: הארמון נבנה מסביב לשלש חצרות גדולות שבאמצע הבניין.

 

אגב: על אף גובה החדרים, לא הסתפקו אדריכלי הארמון בקומה אחת, כי אם הוסיפו - בחלק הבניין - קומה שנייה, אף היא בעלת חדרים נרחבים.

 

נוסף לחדרי המלך ומשפחתו, ישנם חדרים מספר המיועדים במיוחד לאורחים - שגרירים, צירי מלוכה, שליחים, ומכובדים אחרים הבאים לראות את פני המלך.

 

אוכל - עם קישוטים

טבחי המלך מושלמים הם בכל המעלות כי כן מקפיד המלך מאד בכל הנוגע לאוכל והכנתו ולא די בעיני זמרי לים, שהמאכלים יהיו טעימים - אלא צריכים הם גם לגרות את התיאבון על ידי צורתם החיצונית הנאה. לשם כך רכש לו המלך, מכבר, תבניות מיוחדות בהן אפשר להוסיף למאכלים מסוימים קישוטים יפים ומרהיבים את העין.

 

הסעודות המלכותיות - וכן, כמובן המשתאות התכופים המתנהלים בבית המשתה המפואר והמרווח - מכינים אותם בשני מטבחים ענקיים. החומרים המרובים הנחוצים לצורכי הבישול והאפייה נשמרים במחסנים שליד המטבחים.

 

אמבטיות

דברנו על נוחיות רבה - ואין זו לשון גוזמה. בארמון של זמרי לים במארי ישנם כמה חדרי אמבטיה. חדר האמבטיה של המלך מרוהט (מלבד האמבטיה עצמה) בכיסא נח בו יושב המלך בשעה שעושים בו חפיפה.

 

את המים מוציאים מן האמבטיה על ידי כלי שואב, ושופכים אותם על הרצפה (העשויה רעפים). משם המים וזרמים, דרך אפיק בפינת החדר, לחור היורד לתוך האדמה, הסופגת את המים.

 

בדומה לכך, חפרו תעלות ביוב לבתי השימוש, שאף הם נמצאים בתוך הארמון.

 

בית ספר לפקידות

ארמון מארי מהווה יחידה עצמאית מובהקת. מנגנון הארמון הגדול הזה מוכשר לא רק להאכיל ולהשקות, להלביש ולהנעיל את כל פמליית המלך על פקידיה ועבדיה, אלא גם לחנך אותם באופן יסודי ושיטתי לתפקידים השונים.

 

בחלק האחורי של הבניין עומד בית ספר לפקידות, והוא נמנה על בתי הספר המשוכללים ביותר במדינה. בעיקר לומדים שם התלמידים - ילדים ומבוגרים - קריאה, כתיבה וחשבון.

 

יש לציין בקשר לכך, כי שמם של סופרי מארי הולך לפניהם בדבר כתיבתם הברורה והיפה. לכן, המורים בכל בתי הספר שבמארי - ובבית הספר המלכותי בפרט - דואגים לכך שתלמידיהם ירכשו לעצמם ידיעת כתב היתדות עד כדי הצטיינות.

 

החצרות באמצע הבניין (שנזכרו לעיל) משמשות גם כן בתי תפלה. באחת מהן עומד פסל של אלת הפריון כשבידה כד נקוב מלא מים וממנו מטפטפים המים טיפות טיפות - יום ולילה. המים זורמים לתוך הכד דרך צינור הקשור לקערת מים בחדר הסמוך. אספקת המים מובטחת על ידי הכהן הממונה על פעולה סמלית דתית זו.

 

אם נזכור שארמון מארי קיים כבר מאתיים וחמישים שנה לערך, ושהוא עשוי לבנים, ככל הבניינים בעמק שנער, נמצא שהוא במצב טוב מאד.

 

מובן שבמשך השנים הזדקק הבניין לבדק פעמים מספר, אולם היו אלה תיקונים זעירים באופן יחסי. הבניין עצמו חזק מאד, ולדעת מומחים עתיד הוא להחזיק מעמד מאות שנים נוספות - אם לא יקרה לו אסון.

 

שאלתי את אחד המומחים האלה איך קרה הדבר, שמי הגשם של השנים הרבות האלה לא הזיקו ליסודות הבניין - והוא גלה לי את הסוד:

צינורות חמר מובילים את המים עמוק עמוק לתוך האדמה, כך שהיסודות אינם נפגעים כל עיקר.

 

בנייתו של ארמון זה הוחלה על ידי אור נמו ונמשכה בידי יתר מלכי השושלת השלישית של אור.