חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

אומגה 3

Omega 3

אומגה 3 הוא שם כללי לקבוצת החומרים האורגניים הקרויה חומצות שומן רב בלתי רוויות.

קבוצת אומגה-3 מכילה מספר חומצות שומן:

חומצה אלפא-לינולנית = (α-Linolenic acid - 18:3) = ידועה בשם ALA
חומצה איקוסאפנטאנואית = (Eicosapentaenoic acid - 20:5) = ידועה בשם EPA
חומצה דוקוסאהקסאנואית = (Docosahexaenoic acid - 22:6) = ידועה בשם DHA

חומצות השומן מקבוצת אומגה–3 הכרחיות לתפקוד האופטימלי של כל תא בגוף האדם. אצל רוב האנשים, הגוף מסוגל לסנתז בכבד את EPA ואת DHA מחומצה אלפא-לינולנית. הגוף האנושי אינו מסוגל לייצר חומצה אלפא-לינולנית, ולכן הוא חייב לקבל אותה במזון.

"אומגה 3" - ידוע למדע כבר עשרות שנים, ועל פעולתו בגופנו זכו מספר מדענים בפרס נובל כבר בשנת 1982 (חפשו בגוגל: prostaglandins noble prize).

קיימים שלושה מקורות עיקריים לקבלת אומגה 3:
1. משמן דגים - הרכיב השומני אומגה 3 מופק מכבד דגים והוא מופיע בשווקים בדרך כלל בתור כמוסות של אומגה 3. מכיל 2 סוגי אומגה 3 - DHA ו- EPA.
2. משמן פשתן - שמן שהופק בדרך מאד מיוחדת מזרעי פשתן ונשמר בתנאי קור וחושך קבועים. מכיל בנוסף לשניים הנ"ל גם ALA.
3. מזונות שונים - זרעי פשתן, אגוזי מלך, צמח תבלין הקרוי "רגלת הגינה" ועוד. מכילים בעיקר ALA.

אומגה 3 ובריאות:
1. EPA - Eicosapentaenoic acid = המרכיב העיקרי בשמן דגים. פעיל נגד אלרגיות, דלקות, ותגובות אוטואימוניות. מאזן קרישת דם.
2. DHA - docosahexaenoic acid = המרכיב המשני בשמן הדגים. מהווה מרכיב חשוב של רקמת המוח, מערכת העצבים, ורישתית העין. בעל פעילות נוגדת חרדות, דאגה ועוד.
3. ALA - alpha linolenic acid = המרכיב העיקרי בשמן הפשתן. רכיב זה פועל כתכשיר אנטי-סרטני מובהק, מחזק מערכת החיסון, מהווה מרכיב חיוני של כל תא בגופנו ומשפר בריאות העור. בהיותו חומר מוצא ליצירת EPA וגם DHA בגופנו, הרי שכל תכונות המרפא של שני אלה מצוייות גם בו.


(C) פרופ' חיים גמליאל