חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

מדד גליקמי

Glycemic Index - GI

מדד גליקמי או אינדקס גליקמי הינו שיטת דרוג של הפחמימות המבוססת על השפעתן על רמת הגלוקוז בדם.

שיטה זו משווה כמות נתונה של פחמימות (בדרך כלל 50 גרם) במזונות נתונים, ומספקת ערך ייצוגי לרמת הסוכר בזרם הדם המתקבלת לאחר האכילה (פוסטפרנדיאל).

שיטה זו הוכנסה לשימוש על ידי ד"ר דייוויד ג'. ג'נקינס וצוותו, מאוניברסיטת טורנטו, בשנת 1981.

פחמימות שמתפרקות במהירות ובקלות במהלך תהליך העיכול הן בעלות המדדים הגליקמיים הגבוהים ביותר, בשל ההשפעה החדה שלהן על העלאת רמות הגלוקוז בדם. פחמימות שמתפרקות לאט בתהליך העיכול, ומשחררות גלוקוז באופן הדרגתי למערכת הדם, הינן בעלות מדד גליקמי נמוך.

בכדי לקבל מדד גליקמי עבור מזונות שונים, מחשבים את השפעתם על הגלוקוז בדם בהשוואה למזון שנבחר כבסיס להשוואה. במחקרים רבים מעדיפים להשתמש בגלוקוז כבסיס להשוואה, ולכן לגלוקוז יש מדד גליקמי של 100. יש לכך יתרון של יכולת השוואה פשוטה.

חלוקת המדדים הגליקמיים הינה כדלהלן:

מדד נמוך: מדד גליקמי נמוך מ-55
מדד בינוני: מדד גליקמי בין 55 ל-69
מדד גבוה: מדד גליקמי גבוה מ-70

מזון בעל מדד גליקמי נמוך משחרר את האנרגיה לגוף באופן איטי וקבוע והינו מזון מועדף להמלצה לחולי סוכרת, לבעלי משקל עודף ולאתלטים העוסקים בסיבולת. מזון בעל מדד גליקמי גבוה גורם לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם ולכן איננו מומלץ לסובלים מבעיית חוסר איזון של סוכר בדם.

בניגוד למקובל לחשוב, למאכלים מלאים (קמח מלא, אורז מלא, סוכר חום) ולמאכלים המכילים סיבים תזונתיים יש מדד גליקמי קרוב לזה של מקביליהם המעובדים או מזוקקים. לכן, אין להמליץ לחולי סוכרת לצרוך לחם מקמח חיטה מלא, בגלל שהאינדקס הגליקמי של לחם לבן (75) קרוב מאד לזה של לחם מחיטה מלאה (72).

המדד הגליקמי של לחם מקמח חיטה לבן יכול להשתנות בהתאם לסוג הקמח והטחינה. לדוגמה, בעוד שמרבית סוגי לחם החיטה הינם בעלי מדד גליקמי של כ- 75, בגט שעשוי מקמח חיטה יכול להגיע למדד גליקמי שמעל ל- 90 !!! לחם מקמח שיפון, שיבולת שועל או שעורים הינו בעל אינדקס בינוני או נמוך.

בישול יתר של אטריות (פסטה) מעלה את המדד הגליקמי שלהן. אטריות ביצים אינן עשויות מביצים וגם להן יכול להיות מדד גליקמי גבוה.

נוכחות של שומן או סיבים מסוגים מסויימים (בטה-גלוקנים) יכולה לעכב את עיבוד הפחמימות, ובכך להקטין את המדד הגליקמי של המזונות האלה.


(C) פרופ' חיים גמליאל