חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

אנזים

Enzyme

אנזים הוא חומר המשמש כתסס או זרז של תהליכים כימיים ביצורים חיים, בעיקר פירוק של מולקולות גדולות או חיבור יחד של מולקולות קטנות. מרבית האנזימים הם חלבונים אולם יש קבוצת אנזימים שהיא RNA. האנזימים שהם RNA מזרזים בניית חלבונים.

קו-אנזימים הם חומרים שונים המשמשים "עוזרים" לפעילות האנזימים. ויטמינים ומינרלים משמשים לעיתים קרובות כקו-אנזימים.

אלפי אנזימים מצויים בכל תא של כל יצור חי והתא החי אינו יכול לתפקד בלעדיהם. רובן המוחלט של התגובות הכימיות שעליהן מבוססים החיים אינן מסוגלות להתרחש בקצב סביר בלא האנזימים. האנזימים מאפשרים את התרחשותן של תגובות אלו באמצעות זירוז הקצב שלהן. במקרים רבים נקשר האנזים לחומרים המגיבים, מקרב אותם ומכוון אותם בזווית הרצויה לתגובה.

אנזימים שונים מסייעים להפקת אנרגיה ולניצולה ושומרים על תנאי הקיום הפנימיים בתאים. תאים בכבד מכילים אנזימים הגורמים לפירוק חומרי מזון ותרופות, תאים במערכת העיכול משחררים אנזימים המסייעים בעיכול המזון. קיימות תרופות הפועלות על-ידי שינוי פעילותם של האנזימים.

לכל אנזים אתר פעיל אחד או יותר, אליו נקשרים המגיבים ובו מתרחשת התגובה הכימית. לא תמיד מדובר בשני מגיבים או יותר; אנזימים מסוגלים לזרז תגובות בהן מתפרקת מולקולה גדולה לכמה מולקולות קטנות, למשל. המגיב או המגיבים מכונים סובסטרט (Substrate) או בעברית מצע ומסומלים באות S. האנזים עצמו מסומל באות E, ואנזים הקשור לסובסטרט מסומל ES ("קומפלקס אנזים-סובסטרט").

לאחר זיהוי הסובסטרט, גורם האתר הפעיל לשינויים בקשרים הכימיים במולקולות הסובסטרט. השינויים מסתיימים ביצירת קשר חדש בין שתי מולקולות. לפעמים מתבטא השינוי רק בתזוזה של אטומים מסוימים בתוך המולקולה, היוצרת שינוי בתכונות המולקולה.

אנזים הידוע עקב מספר האנשים הרב החסרים אותו הוא לקטאז, המופרש על ידי בלוטות במעי הדק בתגובה לשתיית חלב שמכיל את סוכר החלב - הלקטוז.

בין האנזימים יהיו גם כאלה המסייעים לתפקודי הגוף בדרכים אחרות, כגון ליזוזים, אנזים המצוי בנוזלי גוף שונים, ועשוי להיות חלק ממערכת החיסון בזכות תכונתו לעכל דפנות של תאי חיידקים.

האנזים קטלאז מצוי כמעט בכל תאי הגוף ואיבריו, ובכמות גדולה נמצא בכבד, בכליות ובדם. הקטלאז נמצא גם במיקרואורגניזמים רבים וברקמות של צמחים. תפקידו למנוע הצטברות של חומרים רעילים ומזיקים, וזאת על ידי פירוקם. ידוע כי הקטלאז מסוגל לפרק מולקולות של מי חמצן (תרכובת המזיקה לאורגניזם) למים ולחמצן.


(C) פרופ' חיים גמליאל