פלבונואיד

Flavonoid

המונח 'פלבונואיד' מתייחס לקבוצה של תוצרים משניים של הצמח (בניגוד לתוצרים ראשוניים שהם הפחמימות, השומנים והחלבונים).

תרכובות פלבונואידיות / פוליפנוליות מיוצרות (מסונתזות) על ידי צמחים ומצויות בפירות, בירקות, בעשבי מאכל ובצמחי מרפא.

תרכובות אלה הינן בעלות פעילות נוגדת חימצון חזקה ביותר. בעבר חשבו שהן משמשות רק למתן טעם, ריח, או ארומה לצמחים, אך כיום ברור שיש להן תפקיד מכריע בהישרדות עולם הצמח.

הפלבונואידים מונים את תת-הקבוצות העיקריות הבאות:

*פלבונים = לדוגמה: לוטאולין, אפיג'נין, טאנג'ריטין
(מצויים בעיקר בירקות עליים)


(C) פרופ' חיים גמליאל

*פלבונולים = לדוגמה: קוורצטין, קמפפרול, מריסטין (מצויים בעיקר בירקות כמו בצל, שום, כרישה)

*פלבנונים = לדוגמה: הספרדין, נרינג'נין, איריודיקטול (מצויים בעיקר בפירות הדר)

*איזופלבונים = לדוגמה: גניסטאין, דאידזאין, גליסיטאין (מצויים בעיקר בסויה).

*פרואנתוציאנידים ואנתוציאנידים (מצויים בעיקר בענבי יין כהים, בפירות יער, ובסלק).



(C) פרופ' חיים גמליאל