מקור: לסלוי. ריץ. 2000
בסך הכול הממצאים נראים חיוביים, על אף שמקובל וידוע כי מוסדות החינוך אינם אתרים המושכים את תלמידיהם ואינם אהובים על ידם.
התלמידים בבתי הספר המקיפים מביעים את אי שביעות הרצון הגבוהה ביותר בהשוואה לשאר המוסדות. כ-35% מן הבנים מצהירים כי היו רוצים לעזוב את בית הספר המקיף בו הם לומדים. השיעור הנמוך ביותר בהיגד זה הוא באולפנות ואחריו בישיבות התיכוניות.
על פי לוח זה האולפנות מקבלות את ההתייחסות החיובית ביותר מצד התלמידות. בפרק הרביעי, נדון על כלל התוצרים של מערכת החינוך הממלכתית הדתית, נרחיב יותר באשר לתוצאות החינוכיות המצטברות בתחומים שונים, מהם נוכל לפתח יותר את הבנתנו על תרומת המינהל להשבחת עבודתם של המורים ושל המנהלים בחינוך הדתי.
טבעה של מערכת חינוך עם אורנטציה ערכית ברורה, שהיא תתמסר לטיפוח קשרים רצופים והדוקים עם "בוחריה". לגבי החינוך הדתי נכונה הקביעה שההורים בוחרים בו לחינוך ילדיהם מידי שנה. בפני הורים אלה עומדות אלטרנטיבות רבות, הכוללות בתי ספר דתיים מסוגים שונים, החל מן החינוך החרדי - דרך המגמות השונות בתוך החינוך הממלכתי הדתי - ועד המסגרות לתגבור היהדות בחינוך החילוני. בבחירתם בחמ"ד מביעים ההורים את אמונם במערכת זו. יחד עם זה הם מייחלים לכך שציפיותיהם המיוחדות יתגשמו. במידה והמסגרת לא תשביע את רצונם הם יהיו נכונים להסיק מסקנות.
אכן כמעט כל עובדי החמ"ד בשלבי ההיררכיה השונים מודעים לנושא זה. הם משתדלים לקיים קשרים שוטפים עם הורי התלמידים. ההורים מצדם אף הם טורחים לשמור על קשרים אלה ומגבירים את מעורבותם בנעשה בבתי הספר הממלכתיים דתיים. סוגיה זו של השבעת רצון ההורים אינה פשוטה כלל בגלל ההרכב הלא הומוגני של אוכלוסיית התלמידים והוריהם. הגיוון הוא במספר תחומים. ישנם הורים ותיקים וישנם הורים עולים חדשים, מערביים ומזרחיים, הורים לתלמידים חזקים והורים לתלמידים חלשים, הורים אמידים ומבוססים והורים חסרי אמצעים, הורים המצפים לקבל חינוך בסגנון חרדי ואחרים המסתפקים בחינוך דתי פושר. מגוון זה מחייב התמודדות מתמדת של כלל עובדי החינוך הדתי עם משאלות ורצונות סותרים או שונים של קבוצות הורים. בחינוך החילוני או החרדי אין מגוון גדול כל כך. החינוך החרדי הוא די הומוגני ואילו החינוך החילוני הוא כל כך פלורליסטי שאין ציפיות של קבוצות הורים מסוימות להשיג את מבוקשם שבית הספר ידגיש את ייחודם. לעומת זאת בחינוך הממלכתי הדתי הקבוצות השונות בהשקפותיהם מאימות על יציבותו של החמ"ד ועל יכולתו למלא את יעדיו על פי משנתו. ישנם נושאים בוערים הנתונים במחלוקת והמבטאים את קיומם של קונפליקטים מתמידים בין האינטרסים והרצונות השונים של ההורים.
מערכת החינוך הישראלית שהייתה מבוססת בתחילתה על שיטת הזרמים על פי הזיקה המפלגתית, עברה בשנת 1951 למסגרת של חינוך ממלכתי מטעם המדינה, אלא שסימני הזרמים נותרו בה במידה מסוימת בשתי המגמות. הרצון ל"עשית נפשות" לדרך מסוימת, לִוותה ומלַווה את תקופות הרישום של תלמידים לגני הילדים ולבתי הספר היסודיים.
המאבקים בין זרמי החינוך השונים, לגבי קליטת תלמידים מבתים מסורתיים, בעיקר יוצאי אסיה ויוצאי אפריקה, נמשכו גם לאחר ביטולם של הזרמים וקביעת נהלים ממלכתיים וחוקיים לסדרי הרישום לבתי הספר הדתיים והלא דתיים. תעמולת הרישום לבתי הספר במגמות השונות, לוּותה באיומים של נציגי לשכות העבודה ונציגי רשויות מקומיות, שלחצו על הורים דתיים לרשום את ילדיהם לחינוך החילוני.(ראה פרומקין, 1951 מיזל. תשמ"ז). לאחר אישורו של חוק החינוך הממלכתי החלה אמנם חזרה מסוימת של תלמידים מסורתיים לחינוך הדתי, אולם מאחר והלחצים שהשתמשו בהם כוחות פוליטיים בשני העשורים הראשונים לקיום המדינה היו גם כלכליים, הניצול של זכות הבחירה החופשית - כביכול - שניתנה להורים דתיים ומסורתיים, הייתה חלקית ומקרית. על רקע האיומים במניעת עבודה ממשפחות העולים החדשים, נותרו תלמידים רבים ממשפחות דתיות בחינוך החילוני. חלקם אף טענו כי הם עושים זאת מרצונם גם על רקע חששם מפני רמת לימודים נמוכה יותר בחינוך הממלכתי הדתי. גורמים מעוניינים אף סייעו לכך על ידי הפצת שמועות כוזבות, כי במוסדות החינוך הממלכתי הדתי לומדים בעיקר לימודי קודש ואין לומדים את המקצועות הכלליים.
30
האם קליטה רחבה ובלתי סלקטיבית של תלמידים הייתה לרצונו של החלק החזק בקהילה הציונית הדתית? האם מנהלי המוסדות הדתיים רצו בכנות מלכתחילה בקליטתן של האוכלוסיות המסורתיות והחלשות מבחינה לימודית וחברתית? המדיניות הכוללת של הנהלת החינוך הממלכתי הדתי הייתה תמיד שמוסדות החינוך הממלכתי הדתי חייבים לקבל לשורותיהם כל תלמיד שהוריו רוצים לקבל חינוך דתי. החמ"ד חרט על דגלו את הערך של "קירוב רחוקים" וקיבל על עצמו את התפקיד של מגשר בתחומי הדת, בתחומי הלאום ובתחומי החברה במשך כל השנים. מדיניות זו הייתה קלה לביצוע ללא קשיים רבים, כאשר הייתה הפרדה בין אוכלוסיות ותיקות לבין אוכלוסיות חלשות שהתגוררו אז ביישובים נפרדים, אך עם השינויים בדפוסי המגורים, כאשר הוקמו יישובים ושכונות חדשות, אז צצו הבעיות ועלו המתיחויות בין שתי האוכלוסיות.
כאמור, ההרכב של האוכלוסיות המבקשות את שירותיו של החינוך הממלכתי הדתי, אינו הומוגני, מבחינת הרמה הלימודית, הדתית והחברתית. הורי התלמידים השולחים את ילדיהם לחמ"ד הם בעלי נטיות ודרישות מגוונות, לעתים גם סותרות, באשר לאופיו החברתי (סלקטיבי או פתוח) ולעצמה הדתית (מידת הדתיות של התלמידים והוריהם) שהם מבקשים עבור ילדיהם. השונות, לעתים הקוטבית, בין קבוצות ההורים מעוררת מחלוקות ומתיחויות בקרב חברי הקהילה הציונית הדתית בכלל ובקרב ציבור ההורים בפרט. בהשגותיהם של ההורים מן השכבות המבוססות הם מעלים שאלות ומביעים ספקות באשר לרמת דתיותם של האוכלוסיות החלשות. ביישובים מסוימים - בעיקר במרכזי הערים הגדולות - המשיכה של ציבורי הורים לכיוונים שונים וההרכב ההטרוגני של התלמידים מקשים על סלילת דרכים לעיצוב אידיאולוגי מעמיק וחד יותר של משנת החמ"ד. מקומות אלה זקוקים לליווי ולהדרכה. במערכת המונה למעלה מעשרים אלף מורים ומחנכים, קשה להעביר מסרים מנחים אחידים בדרך ישירה שתחייב את "הקולקטיב" של המחנכים ושל ההורים לנהוג כמקשה אחת. רק על ידי קיומם של מפגשים רבים - אישיים וקבוצתיים - לבירורים ולדיונים מעמיקים, יחד עם בדיקה משותפת של המסקנות האופרטיביות המשתמעות ניתן יהיה להגיע לנוסחת קיום מוסכמת. מאמץ זה דורש גיוסם של אנשים רבים שיעשו את עבודת ההסברה והשכנוע. צריך לזכור שכוחם ושכמותם של בעלי התפקידים (מפקחים, מנהלים ומדריכים) מוגבל.
המאבק על קיום האינטגרציה (החברתית, הלימודית והאתנית) וסוגיית הקליטה של תלמידים חלשים נמצא במרכז עניינם וזמנם של ראשי מינהל החינוך הדתי, לעתים על חשבון צרכים חשובים יותר. כיצד מתפלגת למעשה אוכלוסית ההורים והתלמידים?
ניתן לחלק כיום את אוכלוסיית התלמידים בחינוך הממלכתי הדתי לארבע קטגוריות:
ילדי אוכלוסייה דתית ציונית בהשקפתה ובאורח חייה. מזדהה עם משנת החמ"ד ומקיימת אותה הלכה למעשה. אוכלוסייה זו מהווה את המרכיב המרכזי בחמ"ד, (כ- 60%). ילדיה לומדים בעיקר במסגרות היוקרתיות כמו בתי ספר יסודיים הקולטים אוכלוסיות מבוססות וחלקם במוסדות תורניים, כמו מוסדות נועם. מסגרות ההמשך של קבוצה זו הם: התיכונים העיוניים. הישיבות התיכוניות והאולפנות. רק חלק קטן ביותר מאוכלוסייה זו לומד בבתי הספר המקיפים. רוב מוחלט של המשתייכים לקבוצה זו אינו רוצה ואינו מאיים בעזיבת החינוך הדתי, אם לא יקבלו את דרישותיו להפרדה על רקע דתי או מעמדי. קבוצה זו מכירה בצורך לפעול למיזוג חברתי בין האוכלוסיות במוסדות החינוך, ומעוניינת לאמץ בצורה החלטית את סגנון החיים המשלב את הקיום היום יומי על פי תורת ישראל יחד עם השכלה כללית. רוב ילדיה ממשיכים את לימודיהם במוסדות אקדמאים. הם אינם רוצים לוותר על הנוחות של החיים המודרניים. אפשר לומר כי קבוצה זו מהווה את הגרעין הקשה המאמץ את משנת החמ"ד במילואה. בסך הכול אוכלוסייה זו מהווה את רוב מנינו ובנינו של החינוך הממלכתי הדתי.
תלמידים הבאים מבתים מסורתיים, פושרים או חילוניים, (כ-25%). רובם הם יוצאי עדות המזרח מרקע סוציו אקונומי נמוך. משפחות התלמידים מקימות אורח חיים דואלי, דהיינו קיום חלק מן המצוות (כמו צריכה של מזון כשר וביקור בבתי הכנסת בשבתות וימים טובים) ובד בבד היא אינה מקפידה על שמירת חלק אחר של המצוות, כמו שמירת שבת, או הקפדה על לבוש צנוע על פי מגבלות ההלכה. קבוצה זו מוכנה להלכה ולמעשה לקבל את ההשפעה של החינוך הדתי על אורח החיים שלה, אך היא מצפה ליוזמה של בית הספר והיא מובלת על ידו. היא נאבקת על זכותה ללמוד במסגרות השונות של החינוך הממלכתי הדתי. היא יוצאת כנגד הניסיונות שנעשו להרחיק את ילדיה מן החינוך הדתי בגלל גישתה הפשרנית בקיום המצוות. בשנים האחרונות ישנם בקיעים בגישותיה של קבוצה זו. בעקבות החילון והמתירנות הגוברים בחברה הישראלית החילונית, חלקה של אוכלוסייה זו בחינוך הממלכתי הדתי פוחת. חלק מקבוצה זו פונה לעבר המוסדות של "מעיין החינוך התורני" של ש"ס. רשת זו מציעה להם את דרכו של הציבור החרדי המסתגר ומתנתק מן הפרהסיה הציבורית המאופיינת בחילון ובמתירנות יתרים. חלקים אחרים - קטנים יותר - מקבוצה זו נוטים לעבר החילון. הם עושים את הצעדים להתנתקות סופית מאורח החיים הדתי החלקי ועוברים למוסדות חילוניים. חלקים רחבים מקבוצה זו עדיין בוחרים להישאר בחינוך הממלכתי דתי.
קבוצת אוכלוסייה שהיא דתית בתפיסתה הציונית ביחסה למדינה, אך נוטה להסתגר ולהתבדל בתוך עצמה מבחינה חברתית. ההערכה היא שמדובר בשיעור של 5 עד 10 אחוזים מאוכלוסיית החינוך הדתי. ההסתגרות נובעת מתחושת זרות למגוון האוכלוסיות הקיים בחברה הישראלית מבחינה תרבותית. היא אינה משתפת פעולה בקידום האינטגרציה החברתית בין עדות שונות. בדרך כלל מוצגת הסתייגותה מן האינטגרציה כרצון לקיים מערכת מוגנת מפני השפעה אפשרית של האוכלוסייה המסורתית על חילון ילדיהם. מצטרפים לכך גם טעמים של יוקרה ושל חשש מהשפעות החברים לספסל הלימודים שאינם לפי טעמם או רוחם. חלק ממוסדות של רשת "נועם" מספקים את המענה הדרוש לתביעותיה של קבוצה זו. חלק אחר פונה לחינוך החרדי, כאשר אינו מקבל את אישורו של מינהל החינוך הדתי ושל הרשויות המקומיות לפתיחת בתי ספר סלקטיביים.
קבוצת תלמידים מרקע של משפחות חרדיות שחלקן לא ציוניות. מטעמים כלכליים או מטעמים של נוחות, הורים אלה נוטים להשתייך לחינוך דתי ממלכתי. ההיקף המשוער של אוכלוסייה זו הוא כ- 5 עד 10 אחוזים. הם נמנים בעיקר על משפחות אנגלו סקסיות המחפשות מסגרות חינוכיות זהות לאלה שהיו להן בארצות מוצאן. מוסדות אלה אינם עשויים מעור אחד, הם בעלי גוונים שונים. בקבוצה זו כלולים גם מוסדות חב"ד, צאנז ומוסדות אחרים בעלי ייחודיות משלהן.
ניתן, כמובן, לסווג את ההרכבים של התלמידים בקטגוריות אחרות. כמו על פי מידת מחויבותם למשנת הציונות הדתית (אדלר. תשס"ד) בהשתקפות לכאורה לא יהיו הבדלים, אך לגבי הפתרונות הם יהיו שונים על פי הגדרת הקטגוריות השונות.
מגוון זה של אוכלוסיות התלמידים מהווה אתגר לא פשוט ואף מורכב להנהלת החינוך הממלכתי הדתי ולמנהלי בתי הספר. בקרב חלקים נרחבים מן הציבור הציוני הדתי קיימת נטייה לראות בתופעת ההטרוגניות של הרכב התלמידים ובאינטגרציה החברתית המשתמעת ממנה, את הגורם המרכזי לחלק ניכר מקשייו ומבעיותיו של החינוך הדתי. לטענתם, לו ניתן היה לקבל אוכלוסייה פחות הטרוגנית ויותר הומוגנית לפחות באשר לרמה הדתית והלימודית, ניתן היה להתמודד ביתר הצלחה עם היעדים ועם המשימות הדתיות והלאומיות של החינוך הממלכתי הדתי.
פתיחת בתי הספר הדתיים לכל דיכפין מתקבלת בקרב חלקים מציבור זה כמדיניות שאינה עקבית, שאין בה רציפות אידיאולוגית. גם למשקיפים מבחוץ נראה, כי החינוך הממ"ד מתמודד עם משימות סותרות לכאורה. חלק מן הציבור החילוני אינו מבין מדוע מקבלים תלמידים שמחויבותם הדתית מפוקפקת או חלקית. כך למשל הכוונה לחזק את החינוך הדתי של האוכלוסייה הפושרת נראית קשה לביצוע ואף תמוהה. ציבור זה מערער על מדיניותו של החינוך הדתי ובהנחיותיו לקלוט כל תלמיד שהוריו או הוא פונים ביוזמתם, גם אם הם אינם מקיימים אורח חיים דתי מלא.
הטיעונים נגד קליטה פתוחה של תלמידים נובעים, לעיתים, משיקולים אנוכיים בכללם אינטרסים ושיקולי נוחות של הורים. הם נובעים גם מגישות שמרניות באשר להשפעתו של המוסד החינוכי בתנאים של אינטגרציה ובאשר לדרכי החינוך ולשיטות ההוראה הראויות לדעתם. נראה, שחלק מן האוכלוסייה החזקה מעדיף להתבדל ולהתרכז במסגרות נפרדות וחותר להקים רשת של מוסדות חינוך סגרגטיביים, שיקלטו את התלמידים "הדומים" לילדיהם (איזק. 1991). כדי להתמודד עם עמדותיהם של ההורים, מן הראו להציג כאן את סוגיית האינטגרציה ומאפייניה בחינוך הדתי.
האינטגרציה בחינוך הדתי עומדת בפני קשיי ביצוע רבים על רקע הנסיבות המיוחדות של הרכב האוכלוסייה בחינוך הדתי. הדילמה היא רבת פנים, משום שלא מדובר רק על אינטגרציה חברתית מעמדית. ישנם אפיונים נוספים באשר לאוכלוסייה, שרוצים לדחותה, המקשים על ביצוע האינטגרציה: 1. מבחינה לימודית, הישגי התלמידים נמוכים. 2. מבחינה דתית, ישנם אפיוני קיום דתי נמוכים ושונים על פי סגנונות תרבותיים ומסורתיים אחרים. 3. מבחינה כלכלית וחברתית, קבוצת תלמידים זו היא מרקע סוציו אקונומי וסטטוס חברתי נמוכים.
ההתנגדות למיזוג בכיתות הטרוגניות ואיומי הפרישה, באים מעיקרם מקרב האוכלוסייה הוותיקה והמבוססת. איומים אלה מדאיגים את המנהלים החוששים מפרישת התלמידים החזקים מבתי הספר. מנהלים אלה נוקטים דרכים טקטיות שונות כדי למנוע סכנה זו. חלק מהם בוחר לתכנן אמצעים של דחיית החלשים באמתלות שונות. אחרים נוקטים מדיניות של "הצנעת" נוכחותם ורישומם של התלמידים החלשים בתוך בית הספר ומחוצה לו. במקביל הם ממקדים את תשומת לבם של סגל ההוראה ושל העובדים בטיפוחם ובריצוים של ילדי האוכלוסיות החזקות. המנהלים מבטיחים להורים החזקים, כי הם יעמדו על משמר ההישגים של התלמידים וידאגו שילדיהם יוכלו להתקבל למסגרות יוקרתיות בהמשך לימודיהם. כאשר רוב מרצם מוקדש לאוכלוסייה החזקה, נותר להם מעט פנאי וכמות קטנה של אנרגיות להשקעה באוכלוסייה החלשה. הסיכוי שמצבם של התלמידים החלשים במוסד זה יהיה גרוע יותר מאלה שלומדים במוסד הומוגני של תלמידים חלשים הוא גבוה. טעות שכיחה היא, כאשר מנהלים מסכימים לקבל תלמידים פושרים מבחינה דתית, אך אינם נערכים לנקוט פעולות מיוחדות לקירובם ולקירוב הוריהם לאורח חיים דתי יותר.
ראשי החינוך הדתי משקיעים הרבה מזמנם וממרצם בדרכי הסברה ובניסיונות להרגיע את ההורים של האוכלוסיות החזקות. הם חוזרים ומסבירים, כי אין סתירה בהכרח בין הצורך לספק חינוך דתי ברמה גבוהה ללא פשרות ובין קבלת תלמידים מבתים מסורתיים או חילוניים. הדגשים בהנחיות ובהוראות של מינהל החינוך הדתי
- בכתב ובעל פה
- הן כי אין לראות במדיניות הפתוחה של קליטת התלמידים משום היתר להוריד את רמת הדרישות הדתיות בבית הספר. ודאי שלא מדובר בהתאמת תכניות הלימודים או האקלים הדתי לרמה הלימודית והדתית הנמוכים של האוכלוסיות הפושרות. ההנחיות של הנהלת החינוך הדתי מדגישות כי ההיפך הוא הנכון. יש לחזק את החינוך הדתי ואת הלימודים התורניים בקרב האוכלוסיות החלשות. לחייב את כלל התלמידים בקיום ההוראות ובהקפדה גמורה בתוך מסגרת בית הספר ללא שום ויתורים.
31 ניתן ללמוד על האפשרויות לקיים הנחיות אלה בלי לחוש בסתירה כל שהיא, כאשר מתבוננים על הבעיות הכרוכות בקליטתם של עולים חדשים, בעיקר אלה מחבר העמים וילדי העולים מאתיופיה, שחלקים מהם אמנם רחוקים מן התרבות היהודית המקובלת על אוכלוסיית החינוך הדתי. הפתיחות וגילויי הסובלנית אותן נוקטים המחנכים, הופכים את רוב ילדי העולים תוך שנים ספורות לחלק אינטגרטיבי מן החברה הציונית הדתית. תוך זמן קצר הם משתלבים בתוך כלל התלמידים בבית הספר הדתי. טיעונים אלה נתקלים ביחס של ספקנות וגם באוזניים ערלות המסרבות לבחון את הדברים ביישוב הדעת ולדון בדברים לגופם. התחושות האמוציונליות והדעות המוקדמות על קבוצות תרבותיות שונות גוברות על השיקולים הרציונליים. בגישה זו טמונה התכחשותם של אנשים מאמינים לשיקולים ערכיים ולקירוב רחוקים.
מנהלי בתי הספר הנקלעים שלא בטובתם לקונפליקט רגשי ואינטלקטואלי לכאורה, נוקטים לעיתים מדיניות לא נכונה שיש בה משום כניעה ומשום קבלה של טיעונים מדומים של קבוצות הורים מסוימות. הורים אלה נוטלים על עצמם את התפקיד לקבוע קווים מנחים לפרופיל הרצוי של תלמידי בתי הספר הדתיים. חלק מקווים אלה מוטעים מיסודם. כך למשל, הם מבחינים בין מצוות שבין אדם למקום ובין אלה שבין אדם לחברו. הם אינם מיחסים חשיבות למידת קיום המצוות שבין אדם לחברו, באותה מידה שהם מיחסים למצוות שבין אדם למקום. רובם המוחלט של המנהלים בבתי הספר של האוכלוסיות החזקות קובעים, כי הערכת איכותו של אורח החיים הדתי של התלמיד והוריו תהיה רק על בסיס של מצוות שבין אדם למקום. תשומת לב מעטה ושולית ניתנת לגבי נקודת הראות הדתית באשר למצוות שבין אדם לחברו. לא רק שההבחנה בין שני תחומים אלה, על ידי המנהלים, אינה עולה בקנה אחד עם המשתמע מן המקורות ההלכתיים, יש בה גם משום התעלמות מן האפשרות להדגיש יסוד זה כחלק מן ה"חבילה הדתית" החיובית, בעיני אלה שעדיין עושים את דרכם לעבר היהדות. בדרך זו לחזק את תחושתם ואת זהותם הדתית דרך המצוות שהם מקיימים בין אדם לחברו. בדרך ההתעלמות מיסוד זה, המנהלים מספקים מסרים מוטים באשר למהותו של הקיום הדתי בימינו. לגישה זו יכולות להיות השלכות מרחיקות לכת. מבחינה דתית, חברתית ולאומית באשר לעיצוב דרכה ועתידה של החברה הציונית הדתית.
חוסר ידיעה וחוסר העמקה של מנהלים בתפיסה הציונית הדתית ובמשנת החמ"ד מהווים את המכשול העיקרי ביישום מדיניות הקליטה של תלמידים במוסדות החמ"ד. תפיסה שטחית של מדיניות זו מצמצמת את נכונותם של המנהלים לפלס נתיבים ולחפש אחר דרכים חדשות להתמודדות עם כל האוכלוסיות המגיעות לבתי הספר הדתיים. לו היו נערכות פעולות הסברה בקרב ההורים המסורתיים וההורים החילוניים על תפיסתו הבסיסית של החינוך הדתי ועל ציפיותיו מן ההורים, ניתן היה להגיע להסכמה על חיובם להשתתף בחוגים להצגת עקרונות הפעולה בתחומי היהדות וטעמי המצוות. בדרכים אלה ייתכן והיה נחסך חלק מן הקונפליקט ומתקצר הזמן בו מצליחים התלמידים להשתלב בהווי הדתי של בית הספר. ובשלב יותר מאוחר הדבר יכול היה לזרז את המועד בו התלמידים עומדים בדרישות בית הספר לשינוי באורח חייהם הדתי גם מחוץ לכותלי בית הספר. ההימנעות מנקיטת תכניות מיוחדות לאוכלוסיות אלה מקשה על האפשרות לגשר על ההבדלים בגישות הבסיסיות של מגוון האוכלוסיות ומצמצמת את האפשרות להרגיע את הורי התלמידים של האוכלוסיות החזקות.
חוסר העמקה במשנת הציונות הדתית
דרכו של החמ"ד נסללת במשולב עם המציאות המתהווה במדינת ישראל, תוך היצמדות מלאה לקיום היהודי המסורתי מדורי דורות. גישה זו לא מובנת מאליה ללא העמקה בבסיסים האידיאולוגיים. ציבור ההורים ברובו אינו מכיר את הבסיסים הרעיוניים עליהם "יושב" החינוך הממלכתי הדתי. הם אינם מכירים את המורכבות הרעיונית והמעשית של משנת הציונות הדתית ואת חשיבותה של השליחות הדתית, הלאומית וההיסטורית, שהציבור הציוני הדתי וחינוך הממלכתי הדתי נטלו על עצמם. לו קבוצות ההורים היו משקיעות ומעמיקות יותר בלימוד של היסודות האידיאולוגיים החשובים ובהכרתם, היו נלהבים יותר להשתתף במצוות "קירוב רחוקים". כך ההורים היו מסייעים ואף נכונים יותר לקבל את עולה של האינטגרציה על כל מרכיביה. משום כך אין תחליף לשיתוף ההורים בלימוד הנושאים השונים של משנת החמ"ד ובעיון בהם.
כאשר יובהרו בחדות סוגיות אלה בקרב הורים, מורים, מנהלים ומפקחים, ניתן יהיה לעצב מדיניות חינוך בהירה יותר ומוסכמת, שתסייע להצליח בהבנת המורכבות הקשורה בשונות שבין אוכלוסיות התלמידים: בין דתיים לבין מסורתיים, בין הצורך לקרב רחוקים לבין האפשרות להתעצמות דתית. בין מחויבותו של החינוך הדתי לספק מסגרת חינוכית דתית לכלל האוכלוסייה הרוצה בחינוך דתי לבין הצורך לאפשר להורים מימוש זכויותיהם לבחור לילדיהם מסגרת חינוכית המתאימה לילדיהם.
ההורים ילמדו לדעת, כי החינוך הממלכתי הדתי אמנם מצטייר כמסגרת רחבה רבת גוונים וייחודית לאוכלוסיות מגוונות, אך הגוון המרכזי המוביל הוא של הציבור הציוני הדתי. על אף השוני בין האוכלוסיות אין שוני בתכניות החינוכיות ובאקלים הדתי הנדרש בבתי הספר. יסודות ההכשרה של המורים והתביעות מן המועמדים להוראה מבחינת רמת ההשכלה ואורח החיים הדתי הן זהות. תכניות הלימודים אחידות ומחייבות את כלל האוכלוסיות, כך גם באשר להווי החיים הדתי בבית הספר. משנת החמ"ד מכַוונת את עבודת בית הספר הממלכתי הדתי, המחיל אותה על כל גווני האוכלוסייה ללא אבחנה בין תלמידים שהגיעו עם מחויבות דתית מלאה לבין אלה שהגיעו עם מחויבות חלקית. ההורים צריכים להיות מודעים לעובדה שבזכות המסגרת הרחבה ומפת הפריסה של מוסדות החינוך הדתי, ניתנת האפשרות לחמ"ד לספק חינוך ציוני דתי ממלכתי בכל יישוב ברחבי הארץ, גם כאשר הציבור הציוני הדתי הוא מיעוט קטן ביישובו או בשכונתו. קליטת התלמידים המסורתיים מגבירה את השפעתו ואת רישומו של החינוך הממלכתי הדתי מבחינה רעיונית על כלל החברה הישראלית, בדרך זו בולטת עצמתו הציבורית של החינוך הממלכתי הדתי, כך שהוא זוכה להערכה הן כלפי פנים ביחס לכלל האוכלוסיות המתחנכות במוסדות החמ"ד והן כלפי חוץ. כאשר רואים את "גידוליו" של החינוך הדתי, מבינים שבדרך זו, עולים הסיכויים להשפיע על החברה הישראלית כולה. השתלבות בוגריו בעתיד בכל תחומי החיים במדינה, תוך שמירה על אורח חיים דתי מלא, תממש במילואם את הציפיות של אנשי הציונות הדתית לשמש כמשפיעים ומובילים בעיצוב דמותה היהודית של המדינה.
כפי שתיארנו קודם, בחלקו של החינוך הממלכתי הדתי נפלה הזכות להתמודד עם האוכלוסייה החלשה בהיקף משמעותי. בבתי הספר הדתיים נקלטו קבוצות תלמידים שחוו הם והוריהם את "הניכור התרבותי והחברתי" בצורה הקשה ביותר מבין קבוצות העולים שהגיעו למדינת ישראל. הגישה הפטרונית כלפי ילדי העולים, שהייתה תוצאה של מדיניות "כור ההיתוך" בשנות החמישים והששים, אומצה כמעט במילואה על ידי חוגים שונים בתוך מערכת החינוך ומחוצה לה בתמיכת הקהילה האקדמית. ההתבססות על ממצאי מחקר "מיובאים" מתרבויות זרות למסורת ולהיסטוריה היהודית, יש בה משום גילוי דעות קדומות לא מודעות.
על פי מדיניות זו, הם גזרו את הפתרונות ובחרו באמצעי החינוך הדרושים, לדעתם, כדי לממש את המטרות של המדיניות. בין המובילים של גישה זו היו גם חלק מראשי החינוך הדתי שנקטו הכללות גורפות. הם ראו בתרבות המזרחית כמייצגת יהדות נאיבית, המתקשה להיחלץ ממצבה, שאינה שומרת די מצוות, בעלת רמה תורנית ירודה, שאינה מבינה את לשון החומש, מקלה ראש במצוות ובאיסורים, חסרת כוח הבחנה, מתקשה בקבלת הכרעות, מפגרת בהתפתחותה, אין לה כוח עמידה בפני ילדיה, בעלת אמונות תפלות ועוד (רון. תשנ"ו). ההשוואות עם הבעיות של האוכלוסיות השחורות בארצות הברית השפיעו על דרכי הטיפול בתלמידים טעוני הטיפוח בישראל. גישות אלה שהוצגו בפני מורים ומחנכים, מנעו בחינה מחודשת של דרכי ההתייחסות והטיפול של החינוך הדתי לאוכלוסיות אלה. כך גם נמנעה בדיקת התוקף של האמירות הנ"ל. האימוץ של תפיסות אלה שנבע מאי ההיכרות עם התרבות המזרחית, יכול היה רק להגביר את החרדות ואת החששות בקרב הורים ומחנכים, וגם את תחושת הניכור בקרב מורים והורים בני התרבות "הנחשלת" שעבדו במערכת החינוך הדתי.
32 הבעיות היו לא רק במישור החינוכי אלא גם במישור היחסים עם ההורים ועם הצורך להתמודד עם דעות קדומות, שהובעו על ידי ראשי המחנכים של הקולטים ובעלי הדעה בחינוך הדתי, שקשה לעקרן.
אמנם צריך לחזור ולהדגיש: עומס התפקיד שנפל בחלקו של החינוך הדתי היה כבד. על אף הריכוז של הבעיות לא ניתנו כלים לחינוך הדתי להתמודד עימן וגם לא ניתן סיוע כל שהוא. עובדה זו לא שימשה כאמתלה בידי קברניטי החינוך הדתי כדי להשתחרר מן העול. אדרבא מערכת החינוך הדתית עשתה הכול כדי להגן על זכותם של העולים החדשים ולאפשר להם לבחור מסגרת חינוכית דתית בכל יישוב ויישוב. ההתמודדות שנדרשה מן החינוך הממלכתי הדתי הייתה בשלושה ממדים: דתי, לימודי וחברתי. בחינוך החילוני היו אמנם בעיות דומות, אך לא באותה עצמה. ודאי לא בתחום הדתי שם התלמידים המזרחיים ששו לפרוק את עול הדת במסגרת שלכתחילה הצהירה, שזו דרכה.
בתחום הדתי
המעבר מתרבות לתרבות של יוצאי ארצות המזרח והניכור של המוסדות הלאומיים וגם הדתיים לאורח החיים ולחינוך הדתי של ילדי עולים אלה, גרמו למשבר עמוק בקרב אוכלוסייה זו, על רקע ההתכחשות לדברים היקרים להם ביותר והקרובים ללבם. רישומו של המשבר, בעיקר בתחום הדתי, מלַווה אוכלוסייה זו יותר מחמישים שנה. החילון שנכפה, לעתים בצורה ברוטלית, על האוכלוסייה החלשה, תוך כדי הפעלת איומים והטלת סנקציות על ההורים, נתן להם תחושה עמוקה של זלזול, של ביטול תרבותי וכפייה של ערכים זרים. ההתכחשות, שנתפסה בעיניהם כמודעת, למורשתם התרבותית הדתית של העולים החדשים והצגתם כיצורים נחותים בתוך החברה הוותיקה פגעו קשות באפשרות של השתלבות מוצלחת של ילדיהם במערכת החינוך.
33
גם אם חלק מן העולים מארצות המזרח באו עם ציפיות משיחיות חזקות, באו עם כיסופים עזים לארץ ישראל, הניצול הציני של תופעה זו, כדי לגרום להם לחילון מואץ, לא יכול היה לעמוד באמות המידה המוסריות המינימליות. ההסתכלות הנאיבית של עולי המזרח על שליחי ארץ ישראל כ"מבשרי הגאולה", גררה התנגדות פחותה מצד העולים החדשים ללחצי החילון. האירועים נראו להם מכוונים מלמעלה, כיד ה'. הרי כתוב במקורות שסדרי עולם לקראת הגאולה ובואו של המשיח לא יהיו מתוקנים. החילון הוא כביכול מעין "גזרה" משמיים שיש לקבלה כחלק מן ההתרחשות העתידית על פי האמונה הדתית.
34 המנהיגות החילונית, על ההיררכיות השונות שלה, הוליכה אותם שולל במשך השנים. היא כפתה עליהם אורח חיים וחינוך חילוניים, לעתים בכוח ובאמצעי כפייה של השלטון (פרומקי. 1951). הגילוי המאוחר על ניצול חולשותיהם ותמימותם משמש כאבן נגף ביחסי אשכנזים -ספרדים עד היום. המשקעים וההתמרמרות כנגד הממסד החילוני קיימים גם בקרב ילדי העולים שפרשו מאורח החיים הדתי בזמנו. תחושות אלה הכבידו מאוד על שילובם ועל חינוכם הדתי של התלמידים מילדי העולים בשנות החמישים, הן במרקם החברתי, הן במרקם הלימודי והן בשדה התעסוקה לאחר מכן.
היחס המזלזל וחוסר הכבוד לתרבותם ולזהותם האתנית, מצד מורים ומחנכים, השפיע על יחסם של תלמידים אלה גם על רמת מחויבותם לחברה ולמדינה. חלק מהם אימצו יחס של זילות כלפי ערכים בכלל, כולל ביחס לערכי חברה ומדינה מתוקנים. הם מרדו כנגד הסדרים והנהלים של מוסדות השלטון ונגד סדרים חברתיים.
הציבור הדתי - בכללו הדתי, החרדי והלאומי - שקלט אוכלוסיות אלה במסגרותיו החינוכיות, עשה אף הוא טעויות גסות בתהליכי הקליטה במוסדות החינוך הדתיים. "החיבוק הדתי" של יהדות אשכנז את האוכלוסייה המזרחית שהתבטא - כמקובל במדיניות של כור היתוך - בפעולה של כפיית אורח החיים הדתי על פי דפוסי התרבות של האוכלוסייה הקולטת גרם תחושה קשה לאוכלוסייה "הנקלטת". החלת הנוסח האשכנזי של התפילה ואורח החיים הדתי על פי סגנון מסוים של הציבור האשכנזי (נוסח ספרד של אשכנז), על כלל התלמידים הדתיים בבתי הספר הממלכתיים דתיים, לא תרמה לגיבושם של יחסים נאותים בין בני העדות השונות . התחושה שהתרבות החדשה נכפית על העולים החדשים ומלוּוה בציפייה של הוותיקים, כי העולים אכן ימירו את הסגנון התרבותי והדתי של עדותיהם בזה של הוותיקים, הכבידה על השתלבותם של יוצאי המזרח בחברה הציונית הדתית. כך מגדיר זאת אחד החוקרים של החינוך הדתי "המסורת האשכנזית-מערבית מושלת בכיפה בחטיבות הביניים המטופחות בעוד המסורת המזרחית נדחקה לקרן זווית. התלמיד לומד שיש מסורת 'טובה' ויש 'טובה ממנה', תופעה שעלולה אף היא לתרום לתפיסה קוטבית של הבדלים בין עדתיים" (שורצולד. תשל"ז).
אווירת הכפייה, מצד אחד, והדחייה של תרבות התלמידים, מצד שני, החריפה את הקונפליקטים בין התלמידים לבין צוותי בתי הספר הדתיים, הגבירה את תחושת הניכור של אוכלוסיית ההורים ביחסה למערכת החינוך. הפיקציה של "הנוסח האחיד", כביכול, בתפילת הבוקר המשותפת לכלל התלמידים בבתי הספר לא היוותה תשובה דתית או חברתית לשאלה זו, משום שהיא תבעה ויתור והתכחשות לנוסח התפילה המשפחתי והעדתי רק מקבוצת יוצאי עדות המזרח. עליהם בלבד הוטלה המשימה לממש את סיסמת האחדות, כביכול, תוך ויתור על ייחודיותם. נוסח התפילה שכונה "אחיד" היה נוסח ספרד של אשכנז שלא היה מוכר להם. בני עדות המזרח שיהדותם נחלשה ממילא מן המפגש עם העולם החילוני, שבו היו תלויים מפתחות הקיום שלהם, מצאו בכפיית נוסח התפילה סיבה נוספת לפרישה דתית שאפשרה להם קבלת אורח החיים החילוני. התפילה בציבור הפכה עבורם למשהו מנוכר וזר בדומה לדפוסי פעולה אחרים של מוסדות החינוך ושל מוסדות השלטון. נוסח התפילה "החדש" לא עורר בהם רגשות עזים של התעלות דתית כפי שהיו רגילים בנוסח עדתם. הם ראו בתפילות בבית הספר חלק מרשימת הנורמות הפורמליות המחייבות אותם מטעם בית הספר והחברה הדומיננטית.
35 נורמות אלה הוטלו עליהם מגבוה בלי לנסות לקבל את הסכמתם או, למצער, להציג בפניהם את הטעמים לכפייה זו. במקום שהרקע הדתי המשותף יקרב בין הקבוצות העדתיות השונות, הוא הפך לחיץ בין העדות שמנע דיון ענייני בסוגיות החינוכיות והתרבותיות השונות. כך הוחמצה הזדמנות לשמר את דתיותם ולחזק את ביטחונם בתרבותם, דבר שיכול היה להשפיע על המוטיבציה ללימודים ועל יכולת השתלבותם בחברה הציונית הדתית. נראה כי בדור השלישי של ילדי עולים אלה אכן חל התהליך המבריא שהצענו פה.
הממסד של החינוך הדתי - בעיקר מנהלי בתי ספר והמפקחים סירב - להתמודד חזיתית עם הבעיה, להתחשב בתרבותם של העולים החדשים, לשקול היענות למשאלותיהם של הורים ותלמידים בני עדות המזרח לשמור על נוסח התפילה המוכר והמקובל עליהם.
36 לשבחם של מנהלי החינוך הדתי ייאמר כי הם היו ערים לסוגיה זו. ההנחיות בנושא זה שפורסמו היו ברורות. י. קיל, המנהל השני של אגף החינוך הדתי, כתב בחוזר מיום י"ב באדר תשל"ג: "באשר לנוסח התפילה, מן הנכון לקבוע אותו לפי רוב אוכלוסיית התלמידים... ובודאי לא ייתכן שהנוסח המקובל על מנהל בית הספר ועל צוות המורים, יהיה גורם קובע בנידון זה". א. רון, המנהל השלישי של אגף החינוך הדתי, כתב דברים דומים (חוזר מס' 5, תשל"ח).
על אף הנחיות אלה נמצא בסקר שנערך בשנת 1971, כי 43% מתוך מדגם בתי הספר שנבדקו, ואשר מרבית תלמידיהם היו בני עדות המזרח, הונהג נוסח אשכנז כשִגרה יום יומית (שטאל, דגן. התשל"א). כפי שניתן ללמוד מן הסקר הנ"ל, ההנחיות נדחו על ידי המנהלים, לא רק אלה שהיו על פי רקעם התרבותי ממוצא אשכנזי, אלא גם על ידי מנהלים יוצאי עדות המזרח, שרצו לרצות את הממונים על קידומם. מנהלים אלה הפנימו את המסר, שאם ברצונם להיות מקובלים ומקודמים, עליהם להתבולל במהירות האפשרית בתרבות החדשה. מנהלי החינוך הדתי אף לא יצרו מנגנון של בדיקה ושל מסע הסברה כדי שהכפופים אליהם ימלאו אחר ההנחיות שפורסמו על ידם.
37
כפיית נוסח התפילה והעדר ההתייחסות לסגנון הלמידה המזרחי אותו רכשו ילדי העולים בארצות מוצאם, יחד עם הביטול התרבותי והניכור למסורתו, שכרכו עמם גם את היחס המזלזל לסגנון אורח החיים המזרחי הדתי, ערערו את האמון במוסדות הדתיים, במחנכיהם ובמנהליהם. תכניות הלימודים וספרי הלימוד הציגו אף הם את הדימויים והתכנים הנוגעים לאוכלוסייה המערבית. מומחים מעריכים, כי לו היה שימוש במסורת הדתית העדתית בבתי הספר, כמו לימוד התפילה ומקצועות הקודש כמסלול משותף ללמידת השפה והלשון העבריים, דבר שהיה מבטא יחסים של הכרה הדדית בקיום הדתי המגוון, ייתכן שהדבר היה תורם להבהרה ולהבנה של תפקיד בית הספר המודרני בקרב ילדי העולים. במקום לפתח תהליך מפשר וסובלני כלפי מסורות שונות, צמחו וגאו הרגשות הזעם המופנמות של ילדי העולים. גבהו המחיצות בין צוות בית הספר לבין תלמידיו, ילדי העולים החדשים. גישות אלה העמידו בספק את יכולתו של בית הספר הממלכתי הדתי להתמודד עם משימותיו, להצליח בדרכו, להחזיר תלמידים לדרכי אבותיהם, ולקדם את הישגי תלמידיו לקראת השתלבותם בחלקים החזקים של האוכלוסייה הציונית הדתית.
רק בעשרים השנים האחרונות ניתן לראות את ניצניו של השינוי המשמעותי בסוגיה זו, כאשר ניתן לכוחות נוספים בהנהלת החינוך הממלכתי הדתי להוביל את ההשתלבות המאוזנת והדיפרנציאלית באשר לתחומי תרבות שונים. בינתיים במשך השנים צמחו דורות של בוגרים הנושאים עמם את משקע המרירות ואת האכזבה מן היחס לו זכתה תרבותם האותנטית בבתי הספר של החינוך הממלכתי הדתי, על אף שהם עצמם שלמים עם סגנון החיים שאימצו.
38
לקראת סוף שנות התשעים החל השינוי הממשי בסוגיה זו. כמעט בכל מוסד חינוכי דתי נוסח התפילה כיום הוא על פי המוצא העדתי של רוב התלמידים. בשנים אלו הוחל בשילוב התרבות המזרחית בתכניות הלימודים ובספרי הלימוד. עקב הפצת פרסומים מיוחדים של מינהל החינוך הדתי, מתרבות היוזמות לקיומם של ערבי הורים להצגת מנהגי העדות השונות. בניתוח השוואתי נראה, כי החינוך הממלכתי הדתי עשה מאמצים גדולים (בשלבים מוקדמים יותר מזה של החינוך הממלכתי) להפיץ את מורשת יהדות המזרח ולשלבה בתכניות הלימודים בפרקי ספרות, בתכניות הלימודים בתולדות ישראל וכן במקצועות היהדות. הנהלת החינוך הדתי יזמה פרסום סדרת ספרים רחבה העוסקת ברבני המזרח ובמנהגי העדות השונים במסגרת "ספרית המורה הדתי".
39 החינוך הדתי אף הנהיג חובת לימוד במורשת יהדות המזרח בשיעורי ההיסטוריה. המפמ"ר למקצוע זה דואג מידי שנה לכלול שאלה על נושא זה בבחינות הבגרות.
השוני התרבותי והחברתי
מן התיאור דלעיל ברור, כי השוני התרבותי והקיטוב בין התרבויות היוו מכשול חמור בגישור הנדרש בין קבוצות האוכלוסיות השונות. השילוב החברתי והתרבותי היה קשה יותר בחינוך הדתי, הן משום שהשוני נוגע לסוגיות יסוד באורח החיים הדתי והן בגלל ההמשכיות התרבותית החזקה יותר בקרב היישוב הדתי הוותיק. אפשר אף לטעון, כי דווקא הרקע הדתי המשותף האט את השילוב בין האוכלוסיות, משום שהוא שימש בסיס לחיכוך הדדי. העובדה שלא היו שכבות ביניים מקרב העולים מארצות המזרח היכולות לספוג ולהשפיע על עיצוב הפעולות הנוגעות לחיבור ולסלילת גשרים בין העדות, תרמה אף היא להשהיה של השילוב החברתי. פוטנציאל האינטגרציה בין העדות בחינוך הדתי היה חלש יותר מול הפוטנציאל שהיה בחינוך החילוני, בגלל הקיטוב בין האוכלוסיות ושיעורם הגבוה של תלמידים טעוני טיפוח בחינוך הדתי. בחינוך החילוני היה ציבור גדול יותר שיכול להתמודד עם השילוב. גם חוזקם היחסי של התלמידים המזרחיים, שהגיעו לחינוך החילוני, צמצם את תחושות הקיפוח. הקמת חטיבות הביניים לא השפיעה לטובה משום שהיא צמצמה את האפשרויות לאינטגרציה בגלל הסלקציה המוקדמת כבר בסוף כיתות ו' בעוד שבעבר היא נערכה רק בסוף כיתה ח'. (דגן ואחרים. 1977).
נראה, כי גם כיום הניכור התרבותי עדיין משמש כרקע לכלל הבעיות המעסיקות את החינוך הדתי, בעיות הנוגעות ל- 50 עד 60 אחוזים מתלמידיו. גם קבוצות מזרחיות שלמדו ואימצו את המתכונת התרבותית של הקבוצה החזקה, מתקשים לצרף לכך גם את השינוי הנדרש במנטליות התרבותית. רמת ההתנגדות שלהם כיום היא עזה יותר משום שהם חשים ביטחון רב יותר ביכולתם לשמר את תרבותם. הניסיון של מספר אקדמאים מזרחיים להגיב בריאקציה על ידי הקמת בתי ספר חד עדתיים, שישמרו את הסימנים ואת המנהגים של התרבות המזרחית, לא מתקבל כלל בקבוצות המזרחיות.
40 במיוחד אלה שאצה להם הדרך (ובצדק) לעבר ההשתלבות בחברה המשכילה והדומיננטית ואימוץ הקדמה התרבותית והטכנולוגית כמתכון להצלחה בחיים.
ההתנגדות הגלויה והסמויה לאינטגרציה של החלק החזק באוכלוסייה הדתית גרמה ליצירת מנגנוני מיון והצבה של תלמידים חזקים יותר בחינוך הדתי. תהליך זה השפיע על עיצוב שאיפותיהם של ההורים והתלמידים ילדי האוכלוסיות החלשות. כך נמצא, כי ההכוונה למסלולים נמוכים הייתה חזקה יותר בחינוך הדתי בקרב המזרחיים מאשר תלמידים מערביים (רש. 1989). גם אם ההורים מרקע סוציו אקונומי נמוך מודעים למצב זה, ועל אף טענותיהם על רמתו הנמוכה, כביכול, של החינוך העיוני והמדעי בבתי הספר המקיפים (שורצולד. 1979), הם מתקשים להיחלץ בכוחות עצמם מן הדימויים לגבי בלעדיותו של בית הספר בקביעת עתיד ילדיהם. ההיעדרויות הרבות ושיעורי הנשירה הגבוהים מבתי הספר של תלמידים מרקע סוציו אקונומי נמוך ואי השתלבותם במאמץ הלימודי הנדרש, הם עדות לכך שבית הספר הדתי - בעיקר היסודי - לא הצליח עדיין לעלות על מסלולים, שיקדמו אוכלוסייה זו ולסגל דרכי הוראה אלטרנטיביות תוך התאמתן לאוכלוסיות השונות המבקשות את שירותיו. (דגן. 1986 ).
המבנה הדמוגרפי והחברתי-כלכלי של תלמידי החינוך הדתי שונה מזה של החינוך הכללי בשני מאפיינים בולטים:
1. שיעור בני עדות המזרח בין תלמידי החינוך הממלכתי-הדתי מגיע ל-60% עד,70% לעומת כ-50% בחינוך הממלכתי.
2. שיעורם של התלמידים טעוני הטיפוח בחינוך הממלכתי-דתי הינו יותר מפי שניים מזה של החינוך הממלכתי. התוצאה היא שיש קיטוב רב בהרכב האוכלוסייה. מחד גיסא, קבוצת אליטה חזקה ביותר, ומאידך גיסא, קבוצה גדולה בעלת מאפיינים חברתיים-כלכליים נמוכים. כאמור, קבוצת הביניים מצומצמת ביותר. רק בעקבות הרפורמה בבתי הספר המקיפים הדתיים מתחילה לצמוח שכבת ביניים בהיקפים דומים לאלה של החינוך החילוני. (ראה לעיל בפרק זה).
מאפיינים אלה מכוונים ומשפיעים, כמובן, על פעולות חינוכיות מרכזיות בחינוך הממלכתי-דתי, במיוחד על ההישגים הלימודיים.
החולשה בלימודים
ההטרוגניות - לעתים הקוטבית - של אוכלוסיות התלמידים מבחינת הרמות הלימודיות והקושי של התלמידים החלשים להשתלב במסגרות הלימודים של החינוך המודרני, מחייבת נקיטת מאמצים מיוחדים מצד המחנכים בחמ"ד. העובדה שהחינוך הממלכתי הדתי קלט את רוב התלמידים טעוני הטיפוח בעלי עומק טיפוח גדול יותר בהשוואה לחינוך הממלכתי, היוותה אתגר קשה בהתמודדותם של המחנכים. הטרוגניות זו הגבירה את אי- שביעות הרצון ואת החששות של האוכלוסייה הוותיקה מפני המיזוג החינוכי והחברתי. הניסיון המצטבר בחינוך הדתי והלא דתי מראה, כי לנוכח הלחצים לקידום האינטגרציה בבתי הספר, הציבור החזק מגיב בשני כיוונים מנוגדים. האחד בריחה לעבר מסגרות אליטיסטיות, (בציבור הדתי, גם לעבר מסגרות חרדיות). אם אינן קיימות הוא מתארגן עם "אחים לדעה" ומקים מוסדות חדשים תוך הפעלת לחצים על הרשויות לקבלת אישורים פורמליים. הכיוון השני הוא ערכי יותר. זו אותה קבוצה הורים המתמודדת באומץ רב בבעיות המתוארות. אינה נרתעת מן השונות בין התלמידים. היא מתגייסת לגיבוש תכניות חינוכיות. יוזמת פרויקטים ותכניות שיעלו את הישגי התלמידים גם מבחינה לימודית וגם מבחינה תורנית. היא דוחה את האופציה של הפרדה בין האוכלוסיות השונות על פי הרמה הלימודית ההתחלתית. ממצאי המחקר והניסיון המצטבר מלמדים, כי ילדי קבוצה זו יצאו נשכרים. הם הצליחו לעמוד בכבוד במשימות הלאומיות והחברתיות, ואילו ילדי הקבוצות החזקות לא ניזוקו מבחינה לימודית ומבחינת אורח חייהם הדתי.
לשני כיוונים אלה יש השפעות והשלכות שונות על עתידו של החינוך הממלכתי הדתי. קבוצות ההורים הנרתעות מן האינטגרציה, המקיימות מסגרות נבדלות או עוברות לחינוך החרדי, מעוררות תחושת העלבון של ההורים וילדיהם מרקע סוציו אקונומי נמוך, על כך שהם נתפסים "כמצורעים" שאחרים לא רוצים להיות בחברתם.
41 הממצאים בשני מחקרים מראים, כי לתלמידים טעוני טיפוח בחינוך הדתי הן הדתיים והן החילוניים יש דימוי עצמי נמוך יותר מאשר תלמידים מטופחים (שורצולד. 1979). לתלמידים טעוני טיפוח בחינוך הדתי יש דימוי עצמי פחות חיובי מזה של הילד המבוסס (שטרן. 1977). דחייה זו נתפסת על ידי חלק מן ההורים המזרחיים כדחייה חברתית על רקע עדתי. תחושת ההתנכרות אליהם משפיעה על חלקם, המעבירים את ילדיהם לחינוך החילוני. מן הצד השני, אותן קבוצות חזקות, שמספרן אמנם מועט, המעבירות את ילדיהן לחינוך החרדי מוותרות מראש (יתכן שלא במודע) על אמונתן והשקפותיהן באשר לתפיסה הממלכתית הציונית, על השתתפות ילדיהן בנשיאה בעול הציבור, באי השתלבותן בנושאי הביטחון של המדינה, ובמערכות אחרות של החברה היהודית במדינת ישראל. ספק רב אם ילדיהן בוגרי המסגרות המסתגרות או החרדיות, ימשיכו בדרכו של הציבור הציוני הדתי, ירכשו השכלה תורנית וכללית, יהיו זכאים לתעודת בגרות ולהמשיך בלימודיהם במוסדות להשכלה גבוהה, ישרתו בצה"ל ובשירות הלאומי ועוד. גם יתקשו בעתיד להשתלב בשוק התעסוקה המודרני של המקצועות החופשיים. ילדים אלה עלולים להיקלע בסופו של דבר לעיסוקים שרובם נשענים על קופת הציבור.
הבריחה מן החינוך הדתי של הקבוצות החזקות עלולה לשנות גם את המאזן הדמוגרפי במוסדות החינוך הממלכתי הדתי. אכן שינוי זה כבר בא לידי ביטוי - אמנם מזערי
- בממצאי המחקר האחרונים. להלן נתוני המחקר על חלוקת התלמידים על פי מוצא עדתי בהשוואה בין השנים תש"ן (1990) ותשנ"ט (1999).
לוח מס' 16. התפלגות התלמידים בחינוך העל יסודי הדתי - על פי מוצא עדתי של האב. תש"ן/תשנ"ט
מוצא עדתי |
מזרח |
מערב |
מזרח/מערב |
סוג בית הספר |
בנים בנות |
בנים בנות |
בנים בנות |
תש"ן
ישיבה תיכונית |
49.9 --- |
48.6 ---- |
1. 5 ---- |
אולפנא |
--- 49.1 |
---- 50.0 |
-- 0.9 |
תיכון עיוני |
51.4 61.0 |
46.2 37.1 |
2.5 1.9 |
תיכון מקיף |
86.1 87.9 |
10.1 10.2 |
3.7 1.9 |
סך הכול
| 63.4 69.5 |
34.1 28.8 |
2.5 1.6 |
תשנ"ט
ישיבה תיכונית |
41.9 ---- |
56.0 ---- |
2.1 --- |
אולפנה |
---- 53.9 |
--- 44.3 |
--- 1.9 |
תיכון עיוני |
52.6 48.3 |
45.5 48.9 |
1.9 2.8 |
תיכון מקיף |
89.7 88.7 |
8.4 8.8 |
1.9 2.6 |
סך הכול
| 56.7 63.2 |
41.3 34.5 |
2.0 2.3 |
הפרשים תש"ן-תשנ"ט
|
|
|
|
ישיבה תיכונית |
8- ---- |
7.4+ ---- |
0.61+ ---- |
אולפנה |
--- 4.8+ |
---- 5.7- |
--- 1.0+ |
תיכון עיוני |
1.2+ 12.7- |
0.7- 11.79- |
0.6- 0.9- |
תיכון מקיף |
3.6+ 0.8+ |
1.7- 1.4- |
1.8- 0.7- |
סך הכול
| 6.7- 6.3- |
7.2+ 5.7+ |
0.5- 0.7- |
מקור: מעובד על פי לסלוי. ריץ. 2000
הערה: נתוני הלוח לקוחים משני מחקרים. המחקר הראשון בוצע בשנת תש"ן. במחקר זה נבדקו כל תלמידי י"ב בחינוך הדתי. המחקר השני בשנת תשנ"ט, בו נשאל מדגם מייצג של תלמידי י"ב, קרוב ל- 2200 תלמידים.
מלוח מס' 16, אנו למדים, כי ישנם שינויים דמוגרפים בקרב התלמידים הלומדים בחינוך העל יסודי הדתי. משנת תש"ן ירד שיעור המזרחיים בחינוך העל יסודי הדתי ב- 5.5%, שיעור המערביים עלה קרוב ל - 5%. כן ירד חלקם של הבנים המזרחים בישיבות התיכוניות בשיעור של 8% ועלה חלקן של הבנות המזרחיות באולפנות כ- 4%. שיעור המערביים במקיפים הוא נמוך מאוד, פחות מ- 10%, ועדיין הולך ומצטמצם. כך בית הספר המקיף חוזר לתמונה של כמעט חד עדתיות. הירידה בשיעור התלמידים בני עדות המזרח במהלך השנים מצביעה על כך שהמאמצים לאינטגרציה חברתית נחלשים. צריך לזכור שעל פי הפרופורציות הדמוגרפיות הכוללות, שיעור בני עדות המזרח בחינוך היסודי הדתי הוא קרוב ל- 70%. נוכח הפולמוסים וחידוד העמדות, קיימת סכנה של חזרה למסגרות סגרגטיביות יותר גם במוסדות התורניים, בדומה לזה שבבתי הספר המקיפים. כבר כיום ישנם מוסדות תורניים בהם מתפתחת התופעה של מוסדות חד-עדתיים. אלה שבהם רוב התלמידים ממוצא מערבי ומוסדות אחרים שיש בהם רוב ממוצא מזרחי, כמו בישיבות ובאולפנות הממוקמות בפריפריות.
מלוח מס' 16 ניתן ללמוד, כי מתפתחות נטיות של נטישה מסוימת של החינוך הדתי מצד בני עדות המזרח. זאת, אם לא נביא בחשבון את הנתונים הדמוגרפיים של מרכזי החינוך, מפתני"ם והחינוך המיוחד.
כדי להתמודד עם הבעיות הקריטיות שהזכרנו, ננקטים פעולות שונות להעלאת הרמה הדתית והלימודית. מתחילת שנות ה-90 ננקטו הפעולות הבאות:
בגני הילדים: עבור גילאי גן חובה פותחו תכניות תיווך תרבותיות, תכניות לעידוד הקריאה של הורים לילדיהם בעיקר באוכלוסיות החלשות, כולל טיפוח קריאה התפתחותית. הדרישה לשילוב הגירויים לקריאה בגני הילדים נתקלה בהתנגדות בקרב חלק מן הגננות ואצל חלק מן המפקחות.
42 הן הסתמכו על מחקרים ישנים, שחיוו דעתם נגד הקדמת הקריאה. אך הן לא הביאו בחשבון שאוכלוסייה מבוססת אינה שועה לטיעונים אלה. וכבר בגיל צעיר ביותר היא מקנה לילדיה בדרך ממוסדת ובפעולות אגביות את יסודות הקריאה. בהשפעתה של מפקחת ארצית חדשה מתפתחת ההכרה בחיוניות של אימון בקריאה בעיקר לילדי השכבות החלשות כדי לקדם את שִוויונם ורמתם בתחומי הלשון לקראת לימודיהם בבית הספר היסודי.
בחינוך היסודי: נערך ניסוי ב- 100 (מתוך 420) בתי-ספר היסודיים, שמטרתו הייתה לעודד אינטגרציה של תלמידים על ידי תגבור תורני ופיתוח מגמות ייחודיות במדעים, במוזיקה, באמנויות ובתקשורת. הנחת המתכננים הייתה, כי אם לכל מוסד יהיה תחום ייחודי, שימגנט את ההורים סביבו, תוסח הדעת במידה מסוימת מבעיות האינטגרציה, משום שאוכלוסיות חזקות יגלו עניין במגמות האלה, ולא ימהרו לחפש מוסד אחר העונה על ציפיותיהם מבחינת הסלקטיביות החברתית. קשה לסכם את תרומתו של ניסוי זה, משום שהוא לא בוצע על פי המודל המפורט. ההורים לא שותפו בבחירת המגמה, לא הייתה פתיחה מבוקרת של אזורי הרישום, ולא הונהג חינוך תורני מוגבר בכל המוסדות ועוד. (דגן. תשנ"ה). במידה מסוימת ניתן להעריך כי ביישובים מסוימים בהם הונהג הנושא, נצטמצמה ההתרוצצות בין בתי הספר ונשתררה מידה מסוימת של רגיעה במאבק על האינטגרציה. יחד עם זה החינוך היסודי נותר כחוליה החלשה ביותר בחינוך הממלכתי הדתי בבתי ספר רבים בעיירות הפיתוח ובשכונות המצוקה.
בחינוך העל יסודי: ההפרדה בין האוכלוסיות, זו של יישובי המרכז וזו של יישובי הפריפריה, יצרה שונות קוטבית גם ביחס לתוצאות הלימודיות. המוסדות התורניים (ישיבות ואולפנות) שרובם היו בקרב היישוב הוותיק השיגו תוצאות טובות, הן במישור הלימודי - שבא לידי ביטוי בשיעורי הזכאות לתעודת בגרות, והן במישור הדתי שבא לידי ביטוי בשיעור ההמשכיות הדתית של בוגריהם. בעבר ניהלו ראשי החינוך הדתי וסגל הפיקוח במחוזות השונים מאבק לשלב תלמידים מאזורי הפריפריה במוסדות אלה. הצלחתם הייתה מעטה על רקע ההתנגדות שעלתה משני הכיוונים: ראשי המוסדות התורניים שלא רצו בהרכב הטרוגני של תלמידים, ומנהלי בתי הספר המקיפים בעיירות הפיתוח שזעקו חמס כנגד "גזילת" שכבת התלמידים החזקה ביישוביהם.
מדיניות החינוך הדתי בעשרים השנים האחרונות הייתה לערוך שינויים במדיניות המנציחה פערים לימודיים ופערים דתיים בין שתי האוכלוסיות. הוחלט לעודד פתיחתם של ישיבות תיכוניות לבנים ואולפנות לבנות ביישובי הפריפריה, ולערוך שינויים מבניים בבתי הספר המקיפים. מינהל החינוך הדתי תבע ממנהלי בתי הספר המקיפים לנקוט מספר צעדים חדשים: א. לסגור את המגמות הטכנולוגיות הנמוכות בשל החשש, כי ניצול זמנם של בני האוכלוסיות החלשות לשעות של עיסוקים שאין בהם משום פיתוח אינטלקטואלי יפגעו בעתידם הלימודי ובעתידם הדתי. ראש המינהל הביע את ספקותיו באשר לביטחון שמגמות אלה מכשירות את בוגריהן לתעסוקה כל שהיא בעתיד. למנהלי בתי הספר הובהר, שהכשרה ממושכת במקצועות האלה גוזלת שעות רבות מהוראת מיומנויות היסוד (קריאה וכתיבה, חשבון) ומן הזמן המוקדש למקצועות העיקריים (יהדות, אנגלית וגיאוגרפיה) דווקא מבני האוכלוסייה החלשה, שסיכוייה להמשיך בלימודים לאחר השירות הצבאי, או הלאומי, אינם רבים. ב. מנהלי בתי הספר המקיפים נתבקשו לפתוח מגמות יוקרתיות, המלוות בתביעות אינטלקטואליות גבוהות (כמו: כיתות ישיבתיות וכיתות אולפניות והגברת לימודי המדעים). ג. המנהלים נדרשו לתכנן פעולות להגברת ההצלחה הלימודית של התלמידים ולהגדלת שיעור הזכאים לתעודת בגרות בכיתות העיוניות.
מאמצים אלה נשאו פרי. לראשונה, בשנת הלימודים תשנ"ח היה שיעור הזכאים לתעודת בגרות בקרב כיתות י"ב בחינוך הממלכתי דתי שווה לזה של החינוך הממלכתי. בשנת תש"ס (2000), אף עלה שיעור הזכאים של החינוך הממלכתי דתי על זה של החינוך החילוני. (ראה הפסקה על בתי הספר המקיפים בפרק זה).
מינהל החינוך הדתי ממשיך במאמציו ובתכניותיו להעלאת ההישגים הלימודיים של בני האוכלוסייה החלשה, הדבר נעשה בדרכים הבאות: פעולות הסברה בקרב מורים ומחנכים לגבי הפוטנציאל הטמון באוכלוסייה זו. תוצאות מחקרי הציפיות ואת הדינמיקה של "נבואות המגשימות את עצמן" הוצגו בפני מנהלים ומורים. הדגשת הצורך להגביה את רף הציפיות של המורים מן התלמידים בשכבות חברתיות כלכליות נמוכות. חתירה לשינוי מבני בבתי הספר המקיפים, שיצמצם את החלוקה לשני מסלולים נפרדים, אחד לאוכלוסייה חלשה ואחר לאוכלוסייה חזקה. סגל הפיקוח פועל לשינוי בעמדות של המנהלים ושל המורים, המתייחסות לרמת אמון שלהם ביכולתם של תלמידי בתי הספר מרקע סוציו אקונומי נמוך להגיע להישגים לימודיים ולהתחזק באורח החיים הדתי.
לסיכום: גני הילדים הדתיים מושכים תלמידים רבים גם מקרב הציבור החילוני בגלל רמתם הגבוהה. בחינוך היסודי חשוב להתוות תכניות מקוריות שייחלצו אותו ממצבו. אמנם החוקרים טוענים, כי למרות הסטריאוטיפ החמור יותר המצטייר כלפי בני עדות המזרח מבחינת ההשקפה ורמת המאמצים של המורים, ישנם הישגים לחינוך הממלכתי הדתי (שורצולד. 1979). אי-אפשר להתעלם מן ההישגים המצומצמים בקרב אוכלוסיות חלשות. ההערכה היא כי כשלושים אחוז מבתי הספר היסודיים הממלכתיים דתיים סובלים מהישגים נמוכים, מחוסר מוטיבציה של תלמידים, מאי שיתוף פעולה של ההורים, מרמת ניהול נמוכה ומיחס של אדישות המורים ואולי אף זלזול מוגזם בפוטנציאל של תלמידיהם.
ההתמודדות הנועזת עם קשיי בתי הספר המקיפים, יצרה לראשונה מעמד ביניים של הציבור הציוני הדתי שלא היה קודם לכן. צמיחתו של מעמד זה תצמצם בעתיד את הקיטוב הקיים בין האוכלוסיות ותגביר את ההרמוניה בין העדות והציבורים השונים הנהנים מן החינוך הממלכתי הדתי. כדי להמשיך את המלאכה יש להציע רפורמות חדשות, כי ייתכן שהרפורמות הקודמות מיצו את עצמן. בכל מקרה לא ניתן להרפות מן הלחצים ומן הפעולות לדרבון בתי הספר להגיע להישגים לימודיים, כי רק בדרך זו של השגת ההישגים ניתן לשפר את הדימוי העצמי של תלמידים מרקע סוציו אקונומי נמוך, ולצמצם את דעותיהם הקדומות של חלק מן המחנכים כלפי תלמידים אלה. גם הישיבות והאולפנות נותנות מענה הולם לקידום תלמידים מכל השכבות החברתיות. העובדה שבמוסדות אלה יש ייצוג של כחמישים אחוז של בני עדות המזרח, מצביעה על ההתקדמות של קבוצות אלה. מבין בוגרי מוסדות אלה צומחת שכבת מנהיגות של בני עדות המזרח התופסים עמדות שונות בחברה הדתית והחילונית.
מעמדו הציבורי הייחודי של החינוך הממלכתי הדתי והחינוך הלאומי הדתי הניתן לתלמידיו, מושך את תשומת ליבם של גורמי תקשורת, של תנועות פוליטיות ושל קבוצות חיצוניות (פוליטיות ומדיניות). מעורבותם הפעילה של בוגרי החינוך הממלכתי הדתי בהקמת ההתיישבות לסוגיה ביהודה, בשומרון ובחבל עזה, השתלבותם בתפקידי השפעה והשתתפותם בעיצוב העמדות המדיניות והחברתיות, הם לצנינים בקרב קבוצות חילוניות מן המרכז ושמאלה ממנו. נציגי קבוצות אלה מנסים להשפיע בצורה בוטה על דרכו של החינוך הממלכתי הדתי בסיועם של אמצעי תקשורת, העוקבים אחר דרך טיפולם של ראשי החינוך הדתי: מבקרים את תכניות הלימודים ואת חומר ההדרכה וההנחיות לבתי הספר הממלכתיים דתיים, אורבים למנהלי החינוך הדתי, מבליטים כל צעד של מינהל החינוך הדתי שלא נראה להם. ביקורת זו מלוּוה בתביעות משרי החינוך לצמצם את האוטונומיה של החינוך הדתי במשרד החינוך. הביקורת מכוונת לנושאים חברתיים, פוליטיים ומשפטיים.
נושאי המחלוקת בתוך הציבור הדתי זוכים לכיסוי רחב באמצעי התקשורת, אלה מלוַוים בשקיקה את הביקורת הפנימית בקרב הציבור הציוני הדתי. במיוחד הם מסקרים מחלוקות בסוגיות חברתיות, כמו נושא האינטגרציה של תלמידים בין עדות ובין מעמדות בבתי הספר. ממקדים את תשומת ליבם בשאלות אידיאולוגיות הקשורות ברצון של החינוך הדתי לחזק את ההתנהגות הדתית של תלמידיו. טיפול מיוחד ניתן לנושאים הנוגעים לנקיטת עמדות פוליטיות כמו שאלת השתתפות או אי-השתתפות בהפגנות של תלמידים בפעולות הנוגעות להכרעות החשובות על שלמותה של ארץ ישראל. אמצעי התקשורת מקיימים מעקב מתמיד אחר פעולותיו והנחיותיו של החינוך הדתי. עינם הפקוחה של אנשי התקשורת על פעולות החינוך הדתי בוחנת את האירועים תחת "זכוכית מגדלת" מתוך מבט ביקורתי ונקיטת עמדה קבועה של יריבות אידיאולוגית. הם רוצים להכתיב להנהלת החינוך הדתי את המדיניות החינוכית הראויה לדעתם, ומקיימים פיקוח מתמיד על פעולות החמ"ד ועל מוסדותיו. מביעים את דעתם על "הכשירות" של צעדיו. חוזרי מינהל החינוך הדתי המתפרסמים אחת לחודשיים, זוכים לתשומת לב רבה, להתעניינות של אמצעי התקשורת הכתובה בעצמה שלא זוכים לה יחידות אחרות במשרד החינוך, במיוחד בנושאים השנויים במחלוקת בין הציבור הדתי לבין הציבור החילוני. פרסומים אלה זוכים לדיווח חד צדדי ולהד נוסף לאחר מכן גם באמצעי התקשורת האלקטרוניים.
43
הפולמוסים המתרבים והמתחים הקיימים בין דתיים לשאינם דתיים, משמשים אף הם אמצעי לניגוח בידי כלי התקשורת. הם נוטים לסקר בדרך לא חיובית ולבקר את מה שנעשה בבית הספר הממלכתי דתי בהיקף נרחב יותר בהשוואה להתעניינות שלהם בחינוך הממלכתי הכללי.
44 הם מתעלמים לגמרי מפעולות חיוביות, אינם מדווחים כאשר הישגי החינוך הדתי מחמיאים לתלמידיו. הם גם אינם טורחים לקבל את תגובותיהם של אנשי החינוך הדתי בטרם ידַווחו או יבקרו את מה שמתרחש במוסדות החינוך הדתי.
45
חלק מכלי התקשורת מעלים לעתים קרובות ביוזמתם את שאלת האוטונומיה הפדגוגית והדתית - המופרזת על פי דעתם - שניתנה לחינוך הדתי. הם בוחנים בקביעות את מרחב סמכויותיו כלפי המוסדות הדתיים ועורכים השוואות עם מוסדות החינוך החילוני, תוך כדי הטלת ספק בהצדקה שיש לסמכויות אלה. גם כאשר החומר מופנה למוסדות החינוך הדתי בלבד, ממהרים אמצעי התקשורת להסב את הביקורת כלפי הציבור החילוני, בטענה שיש קשר לדברים תוך שיסויו בציבור הדתי.
46
ההתרשמות מסקירת העיתונות המרכזית מצביעה על כך, כי ניתנה תשומת לב מעטה ביותר לבעיות האובייקטיביות הקשות והמורכבות עמן התמודד החינוך הדתי. בעיות כמו דיון בהרכב הקוטבי של תלמידי החינוך הדתי מבחינת הרמה הסוציו אקונומית, המעמיד בפניו אתגרים קשים, מידת תרומתו המשמעותית להתקדמותם הלימודית של קבוצות ילדי העולים במשך השנים, נושאים אלה לא זכו לכיסוי כל שהוא (מלבד בעיתונים הדתיים). לא ניתן ביטוי וכיסוי להצלחותיו של החמ"ד בהתמודדותו עם הבעיות המיוחדות של קבוצות שונות מרקע סוציו אקונומי נמוך. סוגיות העוסקות בקיפוחו של החינוך הממלכתי הדתי במשך השנים, כמו רמת המבנים של מוסדות החינוך הדתיים, ההתנכלויות של רשויות מקומיות מסוימות לחינוך הדתי ועוד, אינם זוכים כלל לכיסוי תקשורתי. העיתונות הכתובה והמשודרת מסרבת לפרסם את תגובותיהם של ראשי החינוך הדתי ומתעלמת מנתונים סטטיסטים ומאירועים המבליטים את הצלחתם של תלמידי המוסדות הדתיים.
הערכאות המשפטיות נוהגות יותר בהגינות ובאמות מידה ציבוריות אובייקטיביות בנושאים המגיעים אליהם. בדיונים שונים שהובאו לערכאות, גילו השופטים הבנה למצבו המיוחד של החינוך הדתי. בעיקר בנושאי האינטגרציה של תלמידים במוסדות החינוך הדתי. לא כך כאשר הובאו בפניהם תביעות של מורים בחינוך הדתי נגד מועצת חמ"ד, כאשר זו החליטה על פיטוריהם של גננות ומורים מנימוקים של התאמה דתית. בסוגיה זו הם נקטו אמות מידה שתאמו יותר את השקפותיהם האישיות (בדרך כלל החילוניות) והרשו לעצמם להציע פרשנות דתית משלהם.
47 על רקע זה נמנעה הנהלת החינוך הדתי - עד כמה שאפשר - מלהזדקק לבתי המשפט בנושאי הפסקת עבודתם של מורים ובעלי תפקידים שלא עמדו באמות המידה מבחינה דתית על פי ההחלטות של מועצת חמ"ד. היא העדיפה לפתור את הבעיות בדרך של הבנה ושל הסכמה עם עובדי ההוראה הנוגעים בדבר .
התפתחותן של הישיבות התיכוניות בשנים הראשונות לקיום המדינה ביטאה את החשש של הורי התלמידים החזקים מפני החילון של ילדיהם, נוכח ההתדרדרות של החברה בישראל לעבר חילון אגרסיבי. חילון זה הוצג כסימן וכסמל למודרנה ולקדמה המטיפה לוויתור על כל חינוך לערכים בבתי הספר.
48 על רקע זה צמחו בתחילת שנות השמונים התארגנויות של הורים להקמת מוסדות נפרדים. תחילה בחינוך היסודי בעזרת רשת "נעם" ולאחר מכן בחינוך העל יסודי דרך ארגון הישיבות התיכוניות מיסודן של בוגרי בני עקיבא, ארגון שהקים לאחר מכן גם את האולפנות התיכוניות לבנות. מול התארגנות זו של קבוצות הורים, שרצו בחיזוק החינוך הדתי, צמחה קבוצה אידיאולוגית נגדית מיסודם של "נאמני תורה ועבודה", שחששה מן ההשלכות של ההסתגרות במוסדות נפרדים ומן ההקצנה בחינוך הדתי אשר עלולה להוביל, לדעתם, לסטייה של החינוך הדתי מדרכה של הציונות הדתית. נציגי שתי תנועות אלו ייצגו בעיקר את האוכלוסייה החזקה. נציגיהם נקטו איומי פרישה מן האגף לחינוך דתי ואף בהקמת מסגרות נפרדות במסגרת הממלכתית הדתית, במידה ולא תתקבל דעתם.
49 מהלכים אלה של שתי קבוצות חזקות משני עברי המתרס התנהלו על גבן של האוכלוסיות החלשות, מהווים איום מתמיד על אחדותם של מוסדות החינוך הממלכתי הדתי ושל הציבור הציוני הדתי.
ראשי מינהל החינוך הדתי מנסים במשך השנים לתמרן בין הקבוצות ומקדישים הרבה מזמנם למסע של תיווך ושל הרגעה במסגרת של פגישות ודיונים עם ועדי הורים, עם הנהלות ציבוריות ועם נציגים של קבוצות הורים מגוונים שונים על מנת למנוע את החלוקה הסקטורלית. המטרה למנוע פילוגים אפשריים על רקע החידוד בעמדות. הנהלת החינוך הדתי עומדת על דעתה, כי יש לשמור על תכניות לימודים משותפות הן במקצועות הקודש והן במקצועות הכלליים. כמו כן משקיעה הנהלת החינוך הדתי הרבה מאמצים כדי לעצב מסגרות חינוכיות המכבדות את השונות של קבוצות התלמידים והמחנכות לחיות בצוותא תחת גג של מוסד משותף המאפשר בחירה בין תגבורים שונים, (לימודי המדעים, ההומניסטיקה והמקצועות הטכנולוגיים הגבוהים), כאשר הלימודים התורניים הם החלק המשותף והחיוני. גם כאן ניתנת לקבוצות הרוצות בכך האפשרות להרחבה ולתגבור של הלימודים התורניים. במקביל חותרת הנהלת מינהל החינוך הדתי למתֵן התערבויות מוגזמות מצד נציגי ההורים של תלמידים חזקים, ומצד חלק מן הרבנים התומכים בדרישות ההיפרדות של צד אחד, אך אינם נותנים מענה לשאלה, באיזו מידה הם מקבלים על עצמם את האחריות לגבי התלמידים הנאלצים לעבור לחינוך החילוני, זאת כתוצאה מדחייתם ממוסדות ממלכתיים דתיים מסוימים. האם אין בכך משום הפקרתם "לפי הארי ולפי הדב"? מעודדת העובדה, כי עד כה הצליח מינהל החינוך הדתי לשמור על "אחדות המחנה" של הציונות הדתית,
50 מלבד ביישוב אחד.
51
כבר הזכרנו, על מנת שהחינוך הדתי יצליח במשימותיו העיקריות, דהיינו: עיצוב אורח חיים דתי של תלמידיו והקנית השכלה מרבית בכל המקצועות, יש חשיבות בקיום קשרים רב תכליתיים עם ציבור ההורים. ממצאי המחקר מראים, כי תיאום עם בית ההורים וקיום יחסים של הרמוניה בין בית הספר ובין בית ההורים מבטיחים יותר את ההמשכיות הדתית (דור שב. 1983. לסלוי ואחרים. 1991). רק בדרך זו ניתן לקדם תמורות ממשיות בחינוך הדתי גם של המשפחות המסורתיות והמשפחות החילוניות. הקשרים עם ההורים יאפשרו לקיים פעולות הדרכה והסברה באשר לסוג התכנים של העיסוקים בשעות הפנאי של ילדיהם, ובקביעת דרכי מאבק כנגד תכניות תקשורת פסולות (איגרת המינהל. 6/94).
במציאות שהתפתחה במערכת החינוך הישראלית לציבור הדתי ולציבור המסורתי, ניתן להורים חופש בחירה גדול יותר מזה שניתן לציבור החילוני. לציבור הדתי זכות בחירה במוסד החינוכי הראוי, לדעתם, עבור ילדיהם, מתוך מגוון רב של סוגי מוסדות קיימים מבחינת האווירה ומבחינת הדרישות הדתיות, הלימודיות והתורניות. הבחירה של ההורים היא בראש ובראשונה, תוצאה של רצונם לראות את ילדיהם ממשיכים באורח חיים ציוני דתי. כאשר מערכת החינוך הדתית מספקת חינוך איכותי מתאים לכל שלבי הגיל, נחסך מן ההורים הצורך להתלבט בין מערכות חינוכיות שונות. החינוך הדתי מבטיח איכויות חינוכיות ולימודיות זהות לאלה של החינוך החילוני החזק. היקף הלימודים הגבוה של מקצועות המדע וההומניסטיקה בד בבד עם תגבור המקצועות היהודיים מבטיחים את סיכויי העמידה של הבוגרים בשתי המטרות: ההמשכיות הדתית וההשתלבות בחברה המודרנית.
לציבור ההורים קיימת זכות ההתלבטות ועומדת זכות התביעה לליבון משותף עם מנהלי בתי הספר של סוגיות ערכיות ובהשתמעותן הלכה למעשה. כדי שיוכלו להחליט על בחירת בית-ספר המתאים לילדיהם, יש צורך להציג לפניהם את כל האינפורמציה הזמינה.
מהן אפשרויות הבחירה העומדות בפני ההורים הדתיים? הם יכולים לבחור בחינוך הממלכתי הכללי, כך אכן נוהגים חלק מן ההורים המקיימים אורח חיים מסרתי, (לסלוי, שוורצוולד. 1985), בחינוך ממלכתי חילוני המתגבר לימודי יהדות כמו מוסדות תל"י, בחינוך ממלכתי דתי רגיל, בחינוך התורני במסגרת החינוך הממלכתי הדתי ואף בזכות בחירה נוספת בין בתי ספר המדגישים מגמות שונות כמו: מדעים, תקשורת, אמנויות, ועוד (דגן. תשנ"ה). הם יכולים לבחור גם בחינוך החרדי על גווניו השונים. כל זה בחינוך היסודי. בחטיבות העליונות של החינוך העל יסודי, הבחירה רחבה יותר, ואינה מוגבלת בין מוסדות ארציים או מוסדות מחוזיים, בין חינוך פנימייתי מסוגים שונים, בין ישיבות ואולפנות לבין בתי ספר עיוניים או מקיפים או טכנולוגיים. זכות הבחירה גוררת מעורבות גבוהה של ההורים, מגבירה את ערנותם לגבי המתרחש בבתי הספר.
ישנו, כמובן, פן חיובי למעורבות זו של ציבור ההורים הרוצים להשפיע על הנעשה במוסדות החינוך הממלכתי הדתי בהם מתחנכים ילדיהם. ציבור זה גם מגלה נכונות לשאת בעול - לעיתים גם הכלכלי - בפעילות למען בתי הספר במסגרות של ועדי הורים. רוב ההורים של התלמידים בחינוך הממלכתי הדתי מוכנים להשתתף במימון הוצאות הכרוכות בתגבור החינוך התורני או בשיעורי העשרה כלליים. אך דא עקא, מעורבות ההורים הופכת במקרים רבים להתערבות - לעיתים בוטה - במה שמתרחש במוסדות החינוך הדתיים. בעיקר בקרב קבוצות ההורים החזקות ממעמד סוציו אקונומי בינוני וגבוה.
סגנון זה של מעורבות הורים מעמיס על עבודת המנהלים ועל המורים וגוזל הרבה מזמנם על חשבון הטיפול השוטף בתחומים חשובים שבאחריותם. חשיפתם הגבוהה של עובדי ההוראה במוסדות החינוך הדתי לביקורתם של ההורים מרתיעה, משום שהם נדרשים לשתף גורמים חיצוניים - לא מקצועיים בתחום ההוראה - בשיקול הדעת ובקבלת ההחלטות הנוגעות לנושאים חינוכיים ופדגוגיים מרכזיים ומובהקים שבתחום התמחותם. התערבות זו היא בניגוד למקובל ולמוסכם ביחסים הראויים בין צוותי המורים לבין ההורים והקהילות הגיאוגרפיות בתוכם פועלים מוסדות החינוך החילוני. הצוותים החינוכיים במוסדות החינוך הדתי נקלעים לעיתים - שלא בטובתם - למחלוקות הפורצות בין קבוצות הורים המפריעות לעבודה וגורמות לשיבוש עבודת בית הספר, במיוחד כאשר מדובר בנושאים הנוגעים לתחומים אידיאולוגיים דתיים מובהקים כמו: פתיחת כיתות נפרדות לבנים ולבנות, תביעות חדשות בתחום ההופעה החיצונית של התלמידות ושל המורות, תוך דרישה לקביעת קווים חדשים לגבולות הצניעות בחברה הדתית, שתחייב גם את ציבור המחנכים, המורים ועוד.
הנהלת מינהל החינוך הדתי נאלצת להתמודד - לעיתים בעל כורחה - עם פניות ועם השגות של הורים ושל אנשי ציבור על פעולות בתי הספר בנושאים שונים. כך היא נגררת להתערבות ולהכרעה בנושאים הנמצאים במחלוקת. עדיף היה שחברי הקהילה יחד עם הצוות המקומי של המחנכים בבית הספר בחסותו של הפיקוח יתמודדו עם הבעיות ויציעו את פתרונן. הקשרים עם ההורים חשובים ביותר, אך נוכח הדינמיות והתמורות בחברה כולה ובחברה הדתית בפרט, מן הראוי לגבש לוח כללי וקוד אתי בנושא של יחסי ההורים עם הצוותים החינוכיים של בתי הספר.
ככלל נקבע בקווי המדיניות של החינוך הממלכתי הדתי כי "מתוך גישה ממלכתית החינוך הממלכתי הדתי מקבל את הרבנות הראשית כסמכות עליונה בענייני הלכה ודת במדינה" (דגן ואחרים. תשנ"ג). הציבור הציוני הדתי הוא למעשה הקהל היחידי הרואה ברבנים הראשיים את רבניו ומנהיגיו. אכן במשך השנים קיימה הנהלת החינוך הדתי קשרים שוטפים עם הרבנים הראשיים. היא דנה עימם בסוגיות שנדרשה לגביהן חוות דעת הלכתית. הנהלת החינוך הדתי ביקשה את חוות דעתם של הרבנים הראשיים בטרם נקבעה המדיניות הרשמית הלכה למעשה. בין הנושאים שנידונו עימם: שירות לאומי לבנות, קליטת עולי אתיופיה, קליטת תלמידים מבתים מסורתיים ומבתים חילוניים, תביעות של הורים ל"הפרדה מינית" בבתי הספר, וכן נושאים פולמוסיים שהיו בוויכוח ובדיון בקהילה הציונית הדתית. הדיונים נערכו בדרך כלל ביוזמת הנהלת החינוך הדתי ולעיתים גם ביוזמתם של הרבנים הראשיים. הדיונים המשותפים אפשרו לחינוך הממלכתי הדתי להתמודד עם בעיות עקרוניות ובעיות השעה שלא הייתה פסיקה הלכתית קודמת לגביהן. עם חלוף העיתים נשתנה טעמם של הרבנים הראשיים, כאשר נבחרו רבנים ששורשיהם לא היו נטועים בציבור הציוני הדתי, אלא במחנות החרדים. לא ניתן היה להזדקק לפסקיהם בעניינים ממלכתיים באותו ביטחון שהיה להנהלת החינוך הדתי כלפי רבנים ראשיים המזוהים עם הציונות הדתית.
52
הנהלת החינוך הדתי נאלצה להמשיך את קשריה ואת התייעצויותיה עם רבנים ראשיים לשעבר שהיו חלק בלתי נפרד ממחנה הציונות הדתית. בשנים האחרונות צמחו מקרב הציונות הדתית רבנים המנסים להסתייג מן התפיסה הממלכתית של החינוך הדתי ומן המחויבויות שלו, שלשמה הוקם. כך, למשל, היו רבנים כאלה שהביעו הסתייגויות מן השירות הלאומי, מן הצורך לשלם את המחיר של קירוב תלמידים רחוקים מן היהדות דרך החינוך הדתי ועוד. חלק מן הרבנים אף נותנים דוגמה אישית שלילית בכך שהם שולחים את ילדיהם למוסדות חרדיים. ספק אם ראוי שהנהלת החינוך הדתי תבקש את עצתם או תזמינם לפורומים של החינוך הדתי.
53
לסיכום: ההתעניינות מבחוץ של גופים שונים ומעורבותם בעבודתו של החינוך הדתי, מציבים אותו בחלון ראווה שתכולותיו (פעולותיו, דרכי עבודתו, המסרים האידיאולוגיים, הכרעותיו בנושאים חברתיים ודתיים באקטואליה היום יומית וכן תוצרתו ודמות בוגריו) נבדקים ומבוקרים בעיני הציבור כולו ולא רק בקרב נהניו וצרכניו הישירים של החינוך הדתי. תהליך זה מחייב אותו בפעולות הסברה מתמידות, בטיפול חינוכי מיידי בתקלות ותופעות של סטיות של מורים ושל מנהלים מדרכו של החינוך הדתי. הנהלת החינוך הדתי צריכה להיות ערוכה למתן תגובות פומביות לפונים ולאמצעי התקשורת כדי להעמיד דברים על דיוקם בפני ציבור הקוראים והצופים החשופים לתעמולה עוינת כנגד החינוך הדתי. כל זאת ללא כלים מתאימים של דוברות ושל ייעוץ תקשורתי כמקובל במערך ממשלתי רשמי. הוא נאלץ להתמודד לבד עם החשיפה המוגברת לאמצעי התקשורת כפי שתיארנו.
הערות:
1. ה"פשט הדתי" היה תת-זרם בתוך זרם העובדים. השם של התת-זרם נלקח מן התלמוד. הביטוי "נהרא נהרא ופשטיה" פירושו נהר נהר ויובליו (מסכת חולין, יח/ב). מיד לאחר הקמת החינוך הממלכתי עברו כמאה מוסדות לחינוך הממלכתי דתי (צמרת. 1997). זאת על אף ניסיונם של חוגים במפא"י לעכב בדרכים שונות, כולל הפעלת לחצים על בתי הספר, את המעבר לפיקוח החינוך הממלכתי הדתי.
2. על פי נתוני סקר שנערך בשנת תשי"א, נמצא שבמערכת החינוך למדו 223.516 תלמידים. מהם 149.382 בחינוך הממלכתי הכללי ב- 533 בתי ספר. 50.871 תלמידים למדו ב- 272 בתי ספר ממלכתיים דתיים. בחינוך העצמאי למדו 23.273 תלמידים ב- 110 בתי ספר (הרמן. תשס"ד).
3. מחקר לסלוי, שורצולד 1985 מנתח את הגורמים להפניית תלמידים החל מגיל הגן ועד לחינוך העל יסודי לחינוך הדתי על ידי הורים מסורתיים. הממצא העיקרי הוא שהתלמידים של החמ"ד בחינוך היסודי מגיעים רק דרך הגן הדתי. במעבר מן החינוך היסודי לחינוך העל יסודי ישנה נשירה קטנה לחינוך החילוני, הנובעת משיקולים של בחירה במסלולים ובמגמות השונות של המוסדות העל יסודיים.
4. מחקרו של פ' איזק (1991) נכתב בעיקר מנקודת מבטם של מייסדי מוסדות "נעם", אך הוא משקף את הפולמוס האידיאולוגי ואת הטיעונים ההדדיים בסוגיה זו.
5. ראה גיליונות "הצופה" תש"ם ותשמ"ה, במיוחד גיליון כ"א שבט תש"ם, ל' תשרי תשמ"ה. וכן גיליון מס' 7 של נאמני תורה ועבודה, טבת תשמ"ד, "המודיע", יא' טבת תשמ"ה, 4/1/85. במאמרים אלה הוצגו העמדות השונות.
6. התנועה החינוכית "אל המעיין" של ש"ס פועלת ביישובים רחוקים ובאוכלוסיות שהם על סף העבריינות וגם עבריינים בפועל. יש לזקוף לזכות הרשת את העובדה שהיא מצליחה לחלץ קבוצות גדולות מן העוני והניוון החברתי ולהעבירם ל"דרך חדשה", שגם אם יש רבים החולקים על דרכם, הרי היא מעלה אותם על דרך המלך מבחינה חברתית ואישית ומצילה אותם מעולם הפשיעה והשוליות החברתית.
7. הרב. י. נוימן, מי ששימש כמפקח ארצי על החינוך התורני וחטיבות הביניים כותב, כי במסמך שהוגש על ידי ועד הרמי"ם, הם דרשו תוספת של חמש שעות שבועיות על השתתפות הרמי"ם בתפילת שחרית ושעה ורבע על ההשתתפות בתפילת מנחה (נוימן, תשנ"ט).
8. מתוצאות מחקר שנערך בשנת 1996, אנו לומדים כי ישנם מורים המצליחים להתמודד עם הרוחות החדשות. כך בכיתות ח' מצהירים המורים ובתמיכת התלמידים, כי דרכי ההוראה המועדפות על המורים לתורה שבעל פה הן הצגת בעיות מחיי היום יום והסברת מצוות ההלכה למעשה. כן נמצא, כי הצלחת תלמידים במקצוע גדלה ככל שהמורה נוגע בבעיות הרלוונטיות לחיי התלמידים ואז הציונים גבוהים יותר (לוי, א. ואחרים 1996). מצער הדבר שהרמי"ם בישיבות התיכוניות לא הסיקו מסקנות ראויות מממצאי מחקרים אלה.
9. במסגרת סיפור הקמתן של הישיבות התיכוניות מן הראוי לציין, כי לכתחילה לא התכוון מייסד ישיבת "בני עקיבא" הראשונה, הרב מ.צ. נריה זצ"ל, להכניס את המקצועות הכלליים לישיבות התיכוניות. בדמיונו ובדבריו הוא ראה בסגנון הישיבות הקטנות החרדיות את המסלול הנכון לתקופה זו. רק בלחץ ההורים, שאיימו לא לשלוח את ילדיהם לישיבות התיכוניות, הסכים בדלית ברירה למתכונת הקיימת כיום של שילוב הלימודים במקצועות הכלליים אחרי הצהרים. שילוב זה מלֻווה בהצלחה מרשימה. שיעור גבוה של תלמידי הישיבה עומדים בבחינות הבגרות במספר רב של יחידות בחינה בהשוואה לתלמידים החילוניים החזקים ובציונים גבוהים.
10. חוסר הנכונות לדון בדרכי הוראה חדשות מחד, וחוסר הנכונות של ראשי הישיבות והרמי"ם לסלול מסילות לליבם של התלמידים שהם משמעותיים ורלוונטיים מאידך, הם אחד הגורמים המרכזים למשברים הנמשכים דווקא בישיבות שנחשבו יוקרתיות ומושכות לאוכלוסייה החזקה. ראה גם: בחינת דרכים להעמקת זיקת בני הישיבות התיכוניות לישיבות ההמשך. הרב יעקב פישר, ראש ישיבת נווה שמואל. (מסמך טיוטה שלא פורסם).
11. חלק מראשי הישיבות אף פנו בכתב לראשי מינהל החינוך הדתי בבקשה שיוציא הוראות חד משמעיות בדבר חובת הישיבות להמשיך וללמד תלמוד עד לאחר שבועות גם בכיתות י'א' וי"ב. זאת כדי לשכנע את תלמידיהם להמשיך ולשמור על מתכונת הלימודים הרגילה בלימוד הגמרא. כאשר נשקלה האפשרות במשרד החינוך לצמצם את מקצועות החובה במבחני הבגרות, סירבו ראשי הישיבות לוותר על חובת הבחינה בתלמוד. הם חששו שהמוטיבציה ללימוד התלמוד תקטן. חוסר היכולת של הנהלת מוסדות אלה להשפיע ולקבוע מסמרות בעניין זה ללא התערבות של מפקחים במשרד החינוך, מפתיעה. ייתכן והיא מעידה על חולשה בסיסית בדרכו של החינוך הישיבתי.
12. המפקח הארצי על הוראת תורה שבעל פה במינהל החינוך הדתי פנה יחד עם עורך הביטאון "שמעתין" לטובי המחנכים להביע דעתם על הבעיות בהוראת המקצוע ולהציע הצעות. כל המאמרים פורסמו בעיתון המורים למקצועות הקודש "שמעתין" (גיליון מס' 140 תש"ס). במאמרים אלה הוצעו רעיונות נבונים וחדשים, אך כאמור רוב ראשי הישיבות מתנגדים לשינויים כל שהם. הם מגיבים בתשובה שהבעיות שתוארו על ידי הכותבים אינם נחלת המוסד בו הם עובדים.
13. בשנת תשס"ד הקימה סיעת המפד"ל בכנסת ועדה ציבורית לבדיקת רמת תשלומי ההורים למוסדות התורניים, במיוחד המוסדות הפנימיתיים. כן נתבקשה הוועדה להמליץ על דרכים אחידות וקביעת קריטריונים לתשלומי ההורים על פי רמת השירות וגם בהתחשב בצמצום משאבי הציבור למוסדות אלה. ההמלצות המסתמנות מכוונות להקל על נטל התשלומים של ההורים בלי למנוע מתן חינוך איכותי.
14. בהנהלה המורחבת של החינוך הדתי יושבות כיום חמש נשים מתוך 13 חברי הנהלה. שיעור הנשים במִשרות הפיקוח הוא למעלה מחמישים אחוזים, ושיעורן של הנשים מקרב מנהלי בתי הספר הוא מעבר ל-60%.
בשנים האחרונות מופץ עלון חדשי בשם "קולך" הנכתב ברובו על ידי נשים דתיות ובנושאים הנוגעים לגישת היהדות לנשים. כן ראה "להיות אישה יהודיה", סיכום של כנס אקדמי שנערך בשנת 1999. פורסם ב- 2001 בעריכת מ. שילה. וכן גיליון "מראות" מס' 5, תשנ"ז, 1997, מגזין לבת השירות הלאומי ולצעירה הדתית. כל הגיליון מוקדש למעמדה של האישה הדתית ביהדות וכן מאמרה של חנה קהת, הצופה, 4/8/2000. כמו כן ראה "מסכת משפחה", בהוצאת מכללת תלפיות. עמדה שונה שניתן לכנותה "שמרנית יותר" הוצגה בספרה של הרבנית נריה " מול מבוכת המתירנות" 1994. הוצאת בית אל.
15. התכנית לוּותה בפעולות הסברה למפקחים ולמנהלים ובחוזרים בכתב. ראה חוזר מינהל החינוך הדתי מס' 4 -5 תש"ן וחוזר מיוחד מיום 16/5/90. וכן עיתון "ערב שבת" מיום 7/9/90.
16. בשתי ישיבות תיכוניות הוזעק ראש מינהל החינוך הדתי בעקבות תלונות של הורים, כי ראשי הישיבות במוסדות אלה מעודדים המשך הלימודים בישיבות גבוהות "שחורות" ללא שירות צבאי, תוך הצגת השירות הצבאי בהקשרים שליליים.
17. עדיין קיימים מסלולים טכנולוגיים נמוכים בגלל דעות קדומות ועיקשות בלתי מובנת של חלק מן המנהלים. בוגרי מסלולים אלה עלולים לגלוש לחילון בשיעורים גבוהים יותר בהשוואה לתלמידים הלומדים במסלולים העיוניים. סיכויי התעסוקה שלהם יהיו נמוכים וממילא הכנסותיהם תהיינה נמוכות. מעל לכל הם לא יוכלו לשמש כגורם המעודד את ילדיהם לרכישת השכלה כללית ותורנית לילדיהם.
18. התרשמותי היא כי גם המוסדות המקיפים הממלכתיים מתחילים לחקות את הרפורמות של החינוך הדתי. אם כי בקצב איטי יותר וללא שכנוע בצדקת הכיוון, אלא מתוך רצון למשוך אליהם את תלמידיהם הפוטנציאליים. על זה כבר נאמר במקורות "קנאת סופרים תרבה חכמה".
19. אני סבור שהחינוך הטכנולוגי הנמוך הוא אחד הגורמים המרכזיים להמשך קיומם של פערים לימודיים וחברתיים. ההכשרה המקצועית ניתנת ברמה נמוכה ותורמת לניוון אינטלקטואלי המלוּוה בוגרי מגמות אלה בהמשך חייהם ומשפיע גם על ילדיהם. טיעונים אלה שהושמעו באוזניהם של מספר שרי חינוך, ראוי היה שייבדקו על ידי ועדת חקירה ממלכתית. אלא שדעות קדומות ותפיסות מוטעות באשר לדרכי השיקום של אוכלוסיות חלשות, מנציחות את המשך קיומן של כיתות אלה.
20. בסיס זה של 14 יחידות בחינה ואף יותר עשוי לדרבן את הבוגר להשלים יחידות לימוד, אפילו ברמת תגבור, להיבחן בהן, לזכות בתעודת בגרות איכותית שתאפשר לו להמשך לימודים בהתאם.
21. ראה: החינוך הפנימייתי הממלכתי דתי בישראל שהוציא מינהל החינוך הדתי בשנת תשנ"ז, בעריכת: מ. ברלב, מ. דגן. בספר מוצגות בהרחבה הסוגיות המיוחדות מבחינה רעיונית ומעשית באשר למוסד הפנימייה הדתית. כן פרסם מינהל החינוך הדתי חוברת הדרכה למנהלי הפנימיות הדתיות (מדריך למדריך החדש בפנימיה הדתית. בעריכת אץ וסרטיל. תשל"ז).
22. על הבעיות המינהליות והפדגוגיות של מערכת החינוך והמחסור במורים בשנות החמישים, ראה עבודתו של דגן, 1986. תאור כללי יותר על קשיי המערכת להתמודד עם ילדי עולים ראה: שחורי -רובין. תשס"ד.
23. על פי ממצאי המחקר שנערך בשנת 1979, השכלתם של תלמידי הסמינרים הממלכתיים ורמתם הסוציו אקונומית גבוהה יותר מזו של תלמידי הסמינרים הדתיים. שיעור בעלי תעודת הבגרות בין תלמידי הסמינרים בממלכתי -55%, בממלכתי הדתי -47%, בחינוך העצמאי -10%. שיעור האבות בעלי השכלה נמוכה, בחינוך הממלכתי 34% ובחינוך הדתי -47%. ראה חוברת האגף להכשרת מורים. משרד החינוך והתרבות. בשנים מאוחרות יותר חל שינוי באיכות המתכשרים להוראה במכללות הדתיות.
24. מכללת אורות באלקנה היא הראשונה שזכתה לאישור המועצה להשכלה גבוהה לקיים לימודים לתואר שני. כיום נמצאות בדיון לקבלת הכרה ללימודי תואר שני שתי מכללות נוספות. כולל מכללת ליפשיץ הנמצאת בשלב האחרון לקבלת ההכרה.
25. על ישיבות ההסדר ראה מאמרו של הרב ליכטנשטיין "זאת תורת ההסדר", עלון ישיבת הר עציון, גיליון 100. תשמ"ב. וכן מאמרו של הרב רבינוביץ "תלמידי ההסדר- ספרא וסייפא". הצופה, מוסף לחינוך. אלול תשנ"ד. גם בוגרי ישיבות ההסדר שאינם פונים להוראה, תורמים בשנות לימודיהם באקדמיה לחינוך הדתי, על ידי קבלת משירות חלקיות בהוראה במוסדות החינוך היסודי והעל יסודי.
26. לאחרונה דנים במשרד החינוך באפשרות סגירתם של חלק מן המכללות להוראה עד כדי סגירת מסלולי ההכשרה מחוץ למוסדות להשכלה גבוהה. כן מוצע שמסלולי ההכשרה יהיו בנוסח האוניברסיטאי. כך שהתואר היחידי יהיה ב.א ולא מ.ד המיוחד למכללות. סגירת מכללות דתיות עלול להיות נדבך נוסף שיקשה על החינוך הדתי להכין את מחנכיו ולהכשירם על פי משנתו המיוחדת. ומכאן גם פגיעה באוטונומיה הפדגוגית שלו ובהצלחתו החינוכית.
27. בעקבות רצח ראש הממשלה, יצחק רבין ז"ל, כונסו דיונים של כול צוותי הפיקוח על דרגותיהם השונות, כולל ישיבה ממושכת וטעונת מתח עם שר החינוך דאז מר א. רובינשטיין. כן פורסמה חוברת מאמרים מיוחדת בשם "למען אחי ורעי" על ידי מינהל החינוך הדתי, שהוקדשה לזכרו של ראש הממשלה (משרד החינוך. תשנ"ו).
28. בחוזרי מינהל החינוך הדתי האחרונים של כל שנת לימודים מופיעות הנחיות למינוי רבנים עם עדכונים לגבי הגדרת תפקידיהם. ראה עבודת מ.א של דוד קורן. האוניברסיטה העברית. תשנ"ג.
29. הנהלת מכללת "ליפשיץ" ומנהלה הדינמי, ד"ר יעקב הדני, ערכו בשיתוף עם מינהל החינוך הדתי פעילות חינוכית מלַווה למנהלים חדשים בשנות עבודתם הראשונות. פעולות אלה היו חשובות ביותר למנהלים מתחילים, שיוכלו לשבת עם חבריהם ולהתמודד בצוותא עם הבעיות המשותפות, ללמוד זה מזה ולהפיק לקחים, להחליף רשמים באשר לאופי המיוחד של מוסדות החינוך הדתי ולדרכי התמודדות עם תלמידים מבתים מסורתיים. במקביל פרסמה מכללת "ליפשיץ" ביטאון בו באו לידי ביטוי הבעיות והשאלות של המנהלים החדשים. ראה "עת-מול" בהוצאת מכללת "ליפשיץ" בירושלים, שנים תשנ"ז- תשנ"ט.
30. על פעילות "חבר הפעילים" והניסיונות להשמיץ את החינוך הדתי בעיני העולים החדשים. ראה הערה מס' 8 בעבודה זו.
31. ראה קווי המדיניות בנושא זה בחוזר מינהל החינוך הדתי מס' 1 תש"ן, וכן חוזר מס' 5 תשנ"א.
32. תלמידות מכללה במרכז הארץ שחויבו לקרוא מאמר של אחד מראשי החינוך הדתי, הגיבו בזעם ובביקורת על האינטרפרטציה של הכותב לגבי הרמה הדתית הנמוכה - כביכול - של בני עדות המזרח. מנהל החינוך הדתי דאז שלח את סגנו כדי שיופיע בפני התלמידות וירגיען. ההסבר היחיד שהרגיע במקצת היה שיש דעות שונות, וכדאי להכיר גם דעות אחרות, גם אם אינן מקובלות עליהן.
33. בן גוריון דבר על העולים החדשים כ "אבק אדם" שצריך לשקמם ולתרבתם. בלשונו של בן גוריון "יצורף בליל האדם הזורם מגלויות נכר, יזוקק ויטוהר מסייגיו הזרים והנפסדים" (בן גוריון. 1951).
34. בסוף מסכת סוטה (מט/ב) מדובר על שינויים בתחום הדתי והחברתי. נאמר כי בימים שלפני בואו של המשיח תרבה החוצפה בקרב הדור, נערים פני זקנים ילבינו, זקנים יעמדו בפני קטנים, בן מנוול אב, בת קמה באמה, בית ועד יהיה לזנות, חכמת סופרים תסרח, רואי חטא ימאסו והאמת נעדרת ועוד.
35. הרב הראשי לצה"ל, הרב שלמה גורן, הנהיג בחילות צה"ל "נוסח אחיד", כביכול, לתפילת כל העדות. למעשה הוא הנהיג את נוסח "ספרד" הנהוג בחלק ניכר של יהדות אשכנז. גם אם מבחינת חלק מן הטכסטים הוא קרוב לנוסח הספרדים, הרי המנהגים, הלחנים והנעימות היו שונים בתכלית. הנהגת נוסח זה הרתיע הרבה מן החיילים בני עדות המזרח מלהשתתף בתפילה "אשכנזית" במחנות צ.ה.ל. בדיעבד ובלא כוונת מכַוון תרם הרב גורן לזירוז חילונם של צעירים רבים ולהגברת ניכורם של חיילים מסורתיים בני עדות המזרח. נראה כי פריחתה של ש"ס והגידול הרב של המתפללים מבני עדות המזרח ברחבי הארץ מספקת תמיכה מסויימת לטיעון זה.
36. מנהלי בתי הספר סירבו לשנות בנושא זה. הם עמדו על כך שתפילה ראויה היא זו שהם מכירים בלבד. אחד ממנהלי החינוך הדתי סיפר, כי בבירור שערך לאחר שקיבל תלונות של הורים, על פשר ההתנגדות של מנהל המוסד להנהגת הנוסח המתאים לבני עדות המזרח, השיב המנהל כי מכיוון שהמוסד קרוי על שמו של חבר כנסת אשכנזי -שכבר הלך לעולמו- הוא ודאי היה מתנגד לשינוי הנוסח.
37. במקרה אחר, כותב שורות אלה שוחח ארוכות עם אחד מראשי הישיבות התיכוניות שרוב תלמידיה היו בני עדות המזרח. לאחר מאמץ שכנוע ארוך הסכים ראש הישיבה, כי לפחות בראש השנה ויום כיפור יתפללו התלמידים לפי הנוסח של הרוב. 10 דקות לאחר מכן שב אלי ראש הישיבה, ושאל איך הוא יוכל להסכים לסיכומנו, משום שזה יוצר לו בעיה היכן הוא יתפלל, חשבתי בלבי כיצד מחנך דגול (והוא היה כזה) לא מבחין בין צורכי הרבים לצורכי היחיד.
38. בשנים 84- 87 טופל נושא זה ביסודיות על ידי סגן מנהל האגף לחינוך דתי והמפקח הארצי על טיפוח מורשת יהדות המזרח. הם עברו מבית ספר לבית ספר, קיימו דיונים עם המנהלים וצוותי החינוך. לאחר שהגיעו להסכמה, סובסדה רכישת סידורים נוסח עדות המזרח, כדי לעודד את המעבר לנוסח העדתי של התלמידים.
39. מינהל החינוך הדתי ומנהלו הראשון י. גולדשמידט פעלו רבות בנושא זה. פורסמו ספרים רבים המאירים את רבני המזרח. כן פורסם ספר המנהגים שכלל בצורה רחבה את כל מנהגי העדות השונות. בפעם הראשונה הובאו לידיעת כלל המורים והמנהלים בחינוך הדתי מנהגי העדות של תלמידיהם. הספר פורסם בכמה מהדורות במתכנות שונות עד למהדורה המורחבת בשנת תשנ"ו וזכה לתפוצה רבה גם בקרב מחנכים בחינוך החילוני.
40. גישה זו נוסתה בחינוך החילוני. תנועה לטיפוח ולקידום עדתי בדחיפתו של ד"ר ש. סבירסקי, תנועה זו עשתה ניסיונות לפתוח בתי ספר על יסודיים לילדי השכונות בלבד. נראה כי נסיונות אלה לא כל כך צלחו. הציבור המזרחי לא נהר למוסדות אלה. גם שאלת ההישגים הלימודיים במוסדות אלה בהשוואה למוסדות האינטגרטיביים, נמצאת בוויכוח. כיום נותרו שני מוסדות בלבד. רק אחד מן המוסדות הצליח להגיע להישגים סבירים.
41. כתבות בסגנון אימוץ עקרון ההפרדה פורסמו בעיתון "מלאבס" בפתח תקווה, 19/9/97 ועיתון העיר 19/9/97 בכותרת "מקפידים על ההפרדה". בעיתון "מה בפתח" מיום 25/10/96 פורסמה כתבה תחת הכותרת "בית ספר נצח ישראל לא ישמש כפח זבל לכל התלמידים הבעייתיים בעיר". הדיון והפולמוס -לעיתים המכוער- בנושא זה נמשך גם בשנים האחרונות. ראה עיתון "בשבע" כתבה רחבת היקף מן ה -5/9/2000.
42. חלק מן המפקחות והגננות נקטו גישה שמרנית ביותר בנושא זה. נציגת הגננות בארגון המורים הדתיים אף פנתה בתלונה לשר החינוך נגד המדיניות של ראש מינהל החינוך הדתי, לעודד את נושא הקריאה בגני הילדים בדרכים שונות. המערערים העדיפו להסתמך על ממצאי מחקר משנות החמישים והשישים, שתבעו לדחות את ראשית הקריאה של הילדים, תוך התעלמות ממחקרים מאוחרים יותר שהמליצו על הקדמת גיל הקריאה. מה עוד שהאוכלוסיות החזקות אינן ממתינות לממצאי המחקר ולגיל הגן. מגיל רך הן מתחילות להנחיל את הקריאה והכרת האותיות בדרכים שונות, אגביות ולא מכוונות. האוכלוסיות החלשות שאינן עושות את זה, מגיעות לכיתה א' עם נחיתות משמעותית בנושא קריטי זה. כך מתחיל להצטבר הגירעון הלימודי ומתרחבים הפערים בין האוכלוסיות השונות.
43. חוזר ראש מינהל החינוך הדתי על החינוך לתקשורת ולצריכה של אמצעי התקשורת צוטט כמעט במלואו על ידי עיתון "הארץ" בעמודו הראשון (הארץ מיום 27/2/92, ו- 28/10/96). קטעים מ"החוזר" לוּו בתגובות ב"מעריב" מיום 1/3/92, 15/2/94.
44. החינוך הממלכתי הדתי קיבל על עצמו לא לבקר תכניות או תופעות בעייתיות בחינוך החילוני כדי לשמור על "שלום בית" בתוך מערכת החינוך. החלטה זו היא חד צדדית, משום שמחנכים ומנהלים מן החינוך החילוני אינם נמנעים מהפצת דברים ונתונים לא נכונים על החינוך הדתי, ולהתקיפו באמצעי התקשורת. כך למשל חוזר שפורסם בגנות המתירנות, זכה לביקורת וללעג מצד כותב טור ידוע בעיתון "ידיעות אחרונות" מיום 4/12/92 וכן ב"מעריב" מיום 1/3/92, ו- 2/11/93. כך גם לגבי עמדותיו של ראש מינהל החינוך הדתי בנושאי החינוך הטכנולוגי הנמוך והצורך בהמרתו לחינוך תורני.
45. כתגובה לחוזר שפורסם בנושא החילון בקרב תלמידים דתיים ואלו אמצעים חינוכיים יש לנקוט כדי לצמצמו או למנעו, פורסמו תגובות עיתונאיות רבות, חלקם בצורה חריפה והצגת משפטים שלא נאמרו כלל בחוזר הנידון. ראה:. מ. שלו. על היצר הבלתי מרוסן של האדם. "מעריב" מיום 2/3/92 יאיר לפיד ותגובת א. אורבך מיום 4/3/92 באותו עיתון. ב"מעריב" מיום1/3/92 ש. פרידמן מכתירה את כתבתה "החברה החילונית בישראל מתנהגת בעבדות נרצעת ליצרים ולתאוות", מילים אלו לא נכתבו כלל משום שהחוזר הופנה למוסדות הדתיים כשהנושא הוא סכנת החילון של תלמידים דתיים, אך העיתונאית מצאה לנכון להדביק האשמות כלפי החינוך הדתי כדי להסית. כן ראה "ידיעות אחרונות" מיום 4/12/92, וגם "הארץ" מיום 20/2/92.
46. עיתונאים רבים שיתפו פעולה בפרסום מטעה על הישגי החינוך הדתי. האשמתו בקיומה של רמה לימודית נמוכה לא נבדקה. גם לאחר שהוצבו בפניהם נתונים המסתמכים על פרסומים רשמיים של משרד החיוך, הם סירבו לתת להם מקום בעיתוניהם. גם כשפורסמו הנתונים החיוביים על ידי גופים רשמיים, הם לא לוּו בפרשנות מעריכה בניגוד לפרסום הרעשני כאשר היה מדובר בציון ההישגים הנמוכים, כביכול.
47. ראה החלטתו של השופט המחוזי חיים אדמון בבית הדין האזורי לעבודה על פרשת פיטורי גננת בחינוך הדתי במחוז הצפון, שבעלה אינו שומר מצוות. בפסק הדין שניתן ביום 20/1/99, נאמר כי "משרד החינוך אינו זכאי לפסול גננת דתית מהמשך העסקתה במערכת החינוך הדתית בשל אורח חייהם של בעלה וילדיהם" מדובר, כמובן, באורח חיים לא דתי.
48. הסופר ס. יזהר עמד בראש הלוחמים כנגד החינוך לערכים במוסדות החינוך (סמילנסקי. 1988 ) השפעתו על כלל מוסדות החינוך לא הייתה מבוטלת.
49. ראה חילופי דברים במאמרים פולמוסיים בנושאי החינוך התורני ורשת "נעם" שנתפרסמו בעיתון "הצופה". שאול יהלום ואורי אליצור, אלול תש"ן (מוסף חינוך). ( איזק, 1991) . הרב פילבר ויהודה קיל, בחוברת מורשה, ג' תשל"ג.
50. בשנת תשנ"ד נחתמה אמנה בין הנהלת החינוך הדתי לבין רשת "מרחביה", שהקימה את בתי הספר התורניים "נועם" בברכתו של הרב הראשי, הרב אברהם שפירא, ששימש קודם לכן כנשיא הרשת. באמנה זו נקבעו עקרונות וסדרי תיאום על מנת לא לפגוע בקיומה של אינטגרציה חברתית.
51. הקהילה הציונית הדתית בפתח תקוה היא בבחינת יוצא מן הכולל. קהילה זו הקימה ארבעה בתי ספר שלא תחת הפיקוח של החינוך הממלכתי הדתי. תופעה זו שלוּותה בחילוקי דעות רבים בתוך הקהילה ובפגישות אין סוף עם ההנהלה והפיקוח של החינוך הממלכתי הדתי, היא בבחינת "מורסה" בתהליך התפתחותו של החמ"ד במשך חמישים השנים. העיתונים המקומיים ששו לרקוח כתבות הפוגעות בדימויו של החינוך הממלכתי הדתי בכלל ובעיר פתח תקווה בפרט.
52. כדי להמחיש זאת נזכיר שלושה נושאים אשר לגביהם קוימו התייעצויות רבות עם הרבנים הראשיים בתקופות שונות. 1. שאלת התמיכה בקיומו של שירות לאומי לבנות. חוות דעתם לא הייתה חד משמעית. למעשה לא ניתן לה הכשר מלכתחילה. אך לאחר שהוצגו הנימוקים, הם לא פסקו נגד, אך גם לא היו מוכנים לפרסם חוות דעת הלכתית ברורה. חלקם שללו את השירות של הבנות במסגרת המחלקה לתרבות תורנית, אך לא פרסמו את חוות דעתם. 2. נושא אחר היה קשור לדרישה שמינהל החינוך הדתי יחייב את כל המורות בכיסוי ראש. ראשי החינוך הדתי הציגו בפניהם את הדילמה הכרוכה בפסילתם של מורות שהיו ממייסדי החינוך הדתי והפגיעה האישית הכרוכה בכך. לאחר מכן נמנעו הרבנים הראשיים מלפרסם את חוות דעתם בנושא זה. 3. שאלת המשך עירוב בין המינים בתנועות הנוער הדתיות. כאשר הוצגו בפניהם החששות שביישובים מסוימים, ההפרדה תבריח חלק ניכר מן החניכים, הם השתכנעו בצורך להותיר באותם יישובים את המצב הקיים.
53. בטווח הרחוק יותר, כאשר תהיה ביכולתו של החמ"ד להעלות את הרמה, הוא ישאף להצמיח בוגרים למדנים בזכות עצמם. בקיאותם במקורות תאפשר להם לפסוק ברוב המקרים בלי שיזדקקו לחוות דעתם של רבנים אחרים, במיוחד אלה שאינם אמונים על דרכה של הציונות הדתית.