ב"ה
בית הדין הגדול
| ||||
בפני כבוד הדיינים: | ||||
הרב אליעזר איגרא הרב א' אהרן כץ הרב שלמה שפירא |
דיין דיין דיין |
תיק מספר: | 1166456/1 | |
תאריך: |
א בסיוון התשע"ט
4.6.2019 | |||
מערערת |
פלונית
בא כוח המערערת עו"ד שמואל שנהר | |||
משיב |
(פורמלי): אגף בירור יהדות –
בא כוח המשיב הנהלת בתי הדין הרבניים | |||
הנדון: | מעמדה ושאלת השבתה ליהדות של יהודייה בת לאב נוכרי ונשואה לנוכרי, שגדלה בין הגויים והוטבלה לנצרות בילדותה; ההשלכות לעניין זכאות עלייה לפי חוק השבות | |||
נושא הדיון: | בירור יהדות |
והנה זה כפי משמעו הוא קרבן מומר לכל התורה בשוגג, כגון ההולך ונדבק לאחת מן האומות לעשות כהם ולא ירצה להיות בכלל ישראל כלל. ויהיה כל זה בשוגג, כגון שיהיה ביחיד תינוק שנשבה לבין האומות, ובקהל כגון שיחשבו שכבר עבר זמן התורה ולא היתה לדורות עולם או שיאמרו, כמו שזכר בספרי (שלח קטו) "מפני מה אמר המקום? לא שנעשה ונטול שכר? אנו לא עושים ולא נוטלין שכר", כענין שהיו ישראל אומרים ושואלים את יחזקאל, שנאמר (יחזקאל כ, א) "באו אנשים מזקני ישראל וישבו לפני" – אמרו לו "רבינו יחזקאל, הרי עבד שמכרו רבו – לא יצא מרשותו?" וכו' או שישכחו את התורה, וכבר אירע לנו כן בעונותינו (כי) בימי מלכי ישראל הרשעים כגון ירבעם ששכחו רוב העם התורה והמצות לגמרי, וכאשר בא בספר עזרא באנשי בית שני.וכוונתו שייתכן מצב של שכחת כל התורה בין ביחיד שנטמע בין הגויים ובין בציבור, שעם ישראל ישכח את כל התורה כולה, וכן היה בימי עזרא, ששכחו כל התורה עד שפתחו ספר תורה וקראו בו על מצוות סוכות. ואין כאן מקום להאריך. ועיין בספר עזרא (פרק ט ופרק י) על פעולות עזרא למניעת נישואי תערובת:
(עזרא פרק ט, ב–ג) וּכְכַלּוֹת אֵלֶּה נִגְּשׁוּ אֵלַי הַשָּׂרִים לֵאמֹר לֹא נִבְדְּלוּ הָעָם יִשְׂרָאֵל וְהַכֹּהֲנִים וְהַלְוִיִּם מֵעַמֵּי הָאֲרָצוֹת כְּתוֹעֲבֹֽתֵיהֶם לַכְּנַעֲנִי הַחִתִּי הַפְּרִזִּי הַיְבוּסִי הָֽעַמֹּנִי הַמֹּאָבִי הַמִּצְרִי וְהָאֱמֹרִי. כִּי נָשְׂאוּ מִבְּנֹֽתֵיהֶם לָהֶם וְלִבְנֵיהֶם וְהִתְעָֽרְבוּ זֶרַע הַקֹּדֶשׁ בְּעַמֵּי הָאֲרָצוֹת וְיַד הַשָּׂרִים וְהַסְּגָנִים הָיְתָה בַּמַּעַל הַזֶּה רִאשׁוֹנָֽה.עם קום המדינה, כשנאספו אליה מכל תפוצות ישראל, לא קל היה לחיות בה ולמי שאינו יהודי לא היה עניין לעלות לארץ. גם התודעה היהודית והסלידה מקשר עם נוכרים ובפרט אחרי השואה היה גדול, ואחוז נישואי התערובת בעולם היהודי היה נמוך. ועיין בבית שמואל (סימן ד ס"ק נב) שבאשת איש שזינתה ונתעברה לא תלינן בנוכרי אלא אם כן אומרת במפורש "מנוכרי התעברתי", ופירשו האחרונים שמפני הריחוק של יהודים מנוכרים לא תלינן בהכי בסתמא. לפיכך רוב ככמעט כל העולים היו יהודים הנשואים ליהודיות והנשואים לנוכרים היו מתי מעט.
(שם יא) אֲשֶׁר צִוִּיתָ בְּיַד עֲבָדֶיךָ הַנְּבִיאִים לֵאמֹר הָאָרֶץ אֲשֶׁר אַתֶּם בָּאִים לְרִשְׁתָּהּ אֶרֶץ נִדָּה הִיא בְּנִדַּת עַמֵּי הָאֲרָצוֹת בְּתוֹעֲבֹֽתֵיהֶם אֲשֶׁר מִלְאוּהָ מִפֶּה אֶל פֶּה בְּטֻמְאָתָֽם.
(שם יג) וְעַתָּה בְּֽנוֹתֵיכֶם אַל תִּתְּנוּ לִבְנֵיהֶם וּבְנֹֽתֵיהֶם אַל תִּשְׂאוּ לִבְנֵיכֶם וְלֹא תִדְרְשׁוּ שְׁלֹמָם וְטוֹבָתָם עַד עוֹלָם לְמַעַן תֶּחֶזְקוּ וַאֲכַלְתֶּם אֶת טוּב הָאָרֶץ וְהוֹרַשְׁתֶּם לִבְנֵיכֶם עַד עוֹלָֽם.
(שם טו) הֲנָשׁוּב לְהָפֵר מִצְוֹתֶיךָ וּלְהִתְחַתֵּן בְּעַמֵּי הַתֹּעֵבוֹת הָאֵלֶּה הֲלוֹא תֶֽאֱנַף בָּנוּ עַד כַּלֵּה לְאֵין שְׁאֵרִית וּפְלֵיטָֽה.
(עזרא פרק י, י–יא) וַיָּקָם עֶזְרָא הַכֹּהֵן וַיּאמֶר אֲלֵהֶם אַתֶּם מְעַלְתֶּם וַתֹּשִׁיבוּ נָשִׁים נָכְרִיּוֹת לְהוֹסִיף עַל אַשְׁמַת יִשְׂרָאֵל. וְעַתָּה תְּנוּ תוֹדָה לַה' אֱ-לֹקֵי אֲבֹתֵיכֶם וַעֲשׂוּ רְצוֹנוֹ וְהִבָּֽדְלוּ מֵעַמֵּי הָאָרֶץ וּמִן הַנָּשִׁים הַנָּכְרִיּוֹת.
בנותיהן – דאורייתא היא, דכתיב "לא תתחתן בם"! דאורייתא ז' אומות, אבל שאר עובדי כוכבים [כך נדפס, וכן להלן עובדת כוכבים, וכן בהתאם לכך (או בראשי תיבות – עכו"ם) בתוספות כמובא להלן, והיינו כל גוי, הנדפס כנ"ל הוא בשל הצנזורה הנוצרית] לא, ואתו אינהו וגזור אפילו דשאר עובדי כוכבים. ולרבי שמעון בן יוחי דאמר: "כי יסיר את בנך מאחרי" – לרבות כל המסירות, מאי איכא למימר? אלא דאורייתא אישות דרך חתנות [...] זנות נמי – בבית דינו של שם גזרו, דכתיב "ויאמר יהודה הוציאוה ותשרף"! אלא: דאורייתא עובד כוכבים הבא על בת ישראל, דמשכה בתריה [...] ישראל הבא על העובדת כוכבים – הלכה למשה מסיני היא, דאמר מר: הבועל ארמית – קנאין פוגעין בו! [אלא] דאורייתא בפרהסיא וכמעשה שהיה [...] בצינעא נמי – בית דינו של חשמונאי גזרו, [דכי אתא רב דימי אמר: בית דין של חשמונאי גזרו:] ישראל הבא על העובדת כוכבים – חייב משום נשג"א, כי אתא רבין אמר: משום נשג"ז [...]ומפשט סוגיית הגמרא משמע שאיסור זה מתחלק לכמה אופנים, לאיסור דרך חתנות ולאיסור דרך זנות באופנים שונים. ועיין בתוספות ובראשונים שם שהעירו שמסוגיית הגמרא ביבמות (עו, א) משמע שהלאו ד"לא תתחתן" הוא רק כשנתגיירו, ולא בנוכריותם. עיין שם מה שתירצו ואין כאן מקום להאריך. ועיין באבני מילואים (ריש סימן טז) מה שכתב בזה, ואין כאן מקומו.
ישראל שבעל גויה משאר האומות דרך אישות או ישראלית שנבעלה לגוי דרך אישות – הרי אלו לוקין מן התורה שנאמר "לא תתחתן בם בתך לא תתן לבנו ובתו לא תקח לבנך", אחד שבעה עממין ואחד כל אומות באיסור זה, וכן מפורש על ידי עזרא "ואשר לא נתן בנותינו לעמי הארץ ואת בנותיהם לא נקח לבנינו".ומשמע שהאיסור בדרך אישות הוא בלאו דאורייתא בין בגוי הבא על ישראלית ובין ישראל הבא על הגויה.
עון זה – אף על פי שאין בו מיתת בית דין – אל יהי קל בעיניך, אלא יש בו הפסד שאין בכל העריות כמותו, שהבן מן הערוה – בנו הוא לכל דבר ובכלל ישראל נחשב אף על פי שהוא ממזר, והבן מן הגויה – אינו בנו שנאמר "כי יסיר את בנך מאחרי", מסיר אותו מלהיות אחרי ה' [...] ודבר זה גורם להדבק בגוים שהבדילנו הקדוש ברוך הוא מהם ולשוב מאחרי ה' ולמעול בו.והנה המעיין בספר עזרא רואה שהגזרה של עזרא הייתה לגרש ולהסיר את הנשים הנוכריות. עם זאת אף שכתוב שם שיהודיות נישאו לנוכרים לא נאמר במפורש שהייתה גזרה גם על הנשים היהודיות שיתגרשו מהגויים, והסיבה היא או מפני שעזרא לא ראה צורך בכך או מפני שהנשים היהודיות היו כפופות תחת בעליהן הנוכרים, ואי אפשר היה לגרום להן להתגרש, אף שלכאורה ב'נישואי בני נח' יכולים הגירושין להיות גם מצד האישה כמו שכתב הרמב"ם בסוף הלכות מלכים (פרק ט הלכה ח):
ומאימתי תהיה אשת חבירו כגרושה שלנו? משיוציאנה מביתו וישלחנה לעצמה, או משתצא היא מתחת רשותו ותלך לה, שאין להם גירושין בכתב, ואין הדבר תלוי בו לבד אלא כל זמן שירצה הוא או היא לפרוש זה מזה פורשין.ואין כאן מקומו.
מסתברא דישראל הבא על הנכרית מיקרי גילוי עריות, משום דקנאין פוגעין בו, והווי ליה כחייבי מיתות, דשייך בהו מיתה וכרת כדאיתא לקמן במכילתין. אבל הנבעלת מן הנכרי – אין פוגעין בה קנאין ובפרק אין מעמידין אמרינן דבזנות – בית דינו של שם גזרו, ולא משכח ליה קרא אחרינא לאיסורא [...] והטעם שבן שפחה ונכרית כמוה והוא מוליד בן לעבודה זרה, אבל נכרי הבא על בת ישראל – הולד כשר בין בפנויה בין באשת איש כדאיתא בפרק החולץ, ולפיכך אין קנאין פוגעין בה.וכן כתב גם בתורת האדם (ענין הסכנה):
ולא הוי בכלל עריות [...] אי נמי: ישראל הבא על הגויה דחייבי מיתות הוא דהא קנאין פוגעים בו, ומחויבי כריתות נמי חשיב, דאדכריה רב לגמריה (סנהדרין פב, א) "יכרת ה' לאיש אשר יעשנה", אבל חתנות דגוי בבת ישראל – כשאר עבירות הוא מ"ולא תתחתן בם".וכן כתב גם בחידושי הר"ן (סנהדרין עד, ב):
ואף על גב דישראל הבא על הגויה [בנדפס (בשל הצנזורה הנוצרית) כותית, וכן להלן: כותית, כותי] איכא כרת, כדאדכריה רב לגמריה "יכרת ה' לאיש" וכו' וכדאיתא בפרק הנשרפין, מכל מקום בגוי הבא על בת ישראל לא שמענו שיהיה בה כרת. ודין הוא, דישראלית הנבעלת לגוי – בנה ימשך אחריה ויהיה ישראל, אבל ישראל הבא על הגויה – הולד נמשך אחריה ויהיה גוי, וקורא אני בו "ובעל בת אל נכר", שנעשה חתן לעבודת אלילים. ובת ישראל הנבעלת לגוי – בית דן של שם גזרו עליה כדאיתא בפרק אין מעמידין (דף לו, ב).ומבואר מדבריהם כמו שכתבנו, והר"ן סמך דבריו על סוגיית הגמרא בעבודה זרה וכמו שביארנו, ועיין בדברי הנודע ביהודה (מהדורא תניינא סימן קנ) בזה.
מצאתי תשובה מרבינו אברהם הגדול מרגנשפורק, וזה לשונו: על יבמה שנפלה לפני מומר – איכא דברים בגו אי בעי אפילו חליצה, דבמקום ערוה הוא דקנאין פוגעין בו, דגם הנבעלת לארמאי קנאין פוגעין בו. עד כאן לשונו.ומבואר מדבריו דגם בגוי הבא על בת ישראל נוהג הדין שקנאים פוגעים בו, ואף שהוולד הוא ישראל, על כל פנים מקרי 'בא על הערווה' ומטעם זה לא ינהג ייבום בכהאי גוונא. משמע שלא חילק בין מי שהוולד מתייחס אחריו למי שאינו מתייחס אחריו, דלגבי תרוויהו איכא הדין שייהרג ולא יעבור וקנאין פוגעים בו. ולשיטה זו יש לפרש שדין קנאים פוגעים בו הוא בגלל החיבור בין גוי לישראל, ולא שנא אם הזכר ישראל והנקבה גויה או איפכא, ויש להטעים דלהכי דין קנאים פוגעים בו הוא דווקא אם לא פירש, דהיינו בשעת חיבורם, וכשפירשו זה מזו פקע דין קנאים פוגעים בו. ולדבריו נצטרך לפרש שגזרת בית דינו של שם ובית דינם של חשמונאים מיירי 'בצנעא'. אך 'בפרהסיא', דעיקר האיסור מפני פרסומו, לא שנא גוי הבא על בת ישראל מישראל הבא על הגויה.
גם מה שכתב הר' אברהם דחשיב ערוה וקנאין פוגעין בו – תמהתי מקדם על דבריו, דכתוב בתוספות יבמות סוף פרק קמא לחד שינויא אין כאן איסור דאורייתא כלל בגוי הבא על בת ישראל, וכל שכן דמימי רש"י אנו שותין ומי יכניס ראשו בין הרים גדולים. וכבר טרחו קמאי דקמן אבי מורי ז"ל ומורי חמי מהר"א ז"ל למצוא היתר לכהאי גוונא על ידי שחשו דתיפוק חורבה [מינה], כי היבמה נתעגנה ימים רבים על ידי כך, ושלחו דבריהם לרבותינו שבגולה. וכמה גדולים הסכימו ורצו להתיר – מה"ר זוסמן, מה"ר מרדכי ויתר גדולים, ואלו ב' הנזכרים ז"ל היו בארץ הדמים בעת ההיא ושקלו וטרו בהדי רבוותא על דבר זה, כי היבמה היתה עשירה (ומשפחת) [וממשפחת] עשירים ולא [היה] כח [בידם] להתירה כי מהר"ם ס"ל [היה] מן האוסרים, כן שמעתי מפיו בישיבה. וסוף בעונות נפקא חורבה ויצאתה לתרבות רעה.ומסוף דברי המהרי"ל משמע שאף אי נימא כסברת רבנו אברהם הגדול – בדבריו מיירי דווקא במי שהלך מדעתו והשתמד, אך לא במי שגדל בין הגויים שכתב דבכהאי גוונא הוא אנוס. ועיין בזה להלן.
ולעניות דעתי נראה דכי האי דשאילנא קדמך אין ספק אפילו לדברי הגאונים זקוקה דאורייתא, דתינוק שנשבה לבין הגוים – ישראל גמור הוא ואנוס וחייב כל ימיו חטאת אחת [...] אבל מכל מקום חשיב ישראל לכל מילי לדברי הכל.
מצאתי בשם רבי אברהם מרעגנשפורק דיבמה שנפלה לפני יבם מומר דתימא הוא אי בעי אפילו חליצה, דבמקום ערוה קיימי, משום דהנבעלת לנכרי קנאים פוגעין בה. וכתב רש"י בתשובה אחת דאין לסמוך עלה, ואף על פי שחטא – ישראל הוא לכל דבר ודבר, וקידושיו קידושין, גם לחלוץ גם לייבם.אף כתב שרש"י חלק על רבנו אברהם וכתב שאין לסמוך על דבריו, משמע שעיקר מחלוקתו היא שאין לומר שמומר דינו כגוי, אך לא כתב דפליג על עצם דבריו שגם בכהאי גוונא – בגוי ממש, קנאים פוגעים בה. ועיין שם עוד בהמשך התשובה:
ומה שכתב המרדכי בשם רבי אברהם דמשום דקנאין פוגעין בו חשיב כערוה – צריך לומר הטעם: כיון דרשאי הקנאי ליטול את נפשו הוי כמו ערוה, שחייבין עליו מיתת בית דין, ולכך פטרוהו מן החליצה ויבום. אתמהא: אם כן, יהא הוולד ממזר, והא קיימא לן: אפילו מנכרי גמור הוולד כשר. אלמא לא מדמינן להו לעריות בכל דיניהם, והוא הדין לענין פטור יבום וחליצה. והני תלת מילי: וולד ממזר ופטורי חליצה ויבום וקדושין תופסים – בהדדי כדמוכח במסכת יבמות בכמה דוכתא.ובתשובה אחרת (שם סימן ריט) רצה ללמוד מדברי רבנו אברהם גם לעניין מומרת שדינה כגויה וכערווה ותיפטר מייבום לשיטה זו, ומסיק:
אבל אינו נראה כלל לפטור צרת המומרת מחליצה מהא דכתב במרדכי פרק החולץ בשם רבינו הגדול אברהם מרעגנשפורק על יבמה שנפלה לפני מומר, דתימא הוא אי בעי אפילו חליצה ממנו דבמקום ערוה קיימי דקנאים פוגעים בנבעלת לארמאי, עד כאן – אם כן: נדון דידן נמי אם היה היבם בועל המומרת קנאים פוגעין בו, דעיקר הך מימרא איתמר אבועל ארמית, אם כן במקום ערוה קיימי, ותיפטר צרתה – ודאי לא סמכינן עלה דהך להא מילתא להתירה, שהרי כתב במרדכי התם דרש"י חולק על זה ומצריך חליצה מן המומר. גם מהר"ם מחמיר התם כרש"י, ואף על גב דמייתי ראייה לדברי הגאונים שמתירים אינו מטעם משום דבמקום ערוה קיימי, אלא מטעם דאדעתא דהכי לא נתקדשה, וההוא טעמא לא שייך בנדון דידן, וק"ל.והנה דעת רבנו אברהם ודעת הגאונים, כפי שיתבאר להלן, שיש לפטור מייבום ומחליצה ביבם מומר משום דהווי כגוי. ומשמע מפשט דבריהם שמי שהשתמד – פקע ממנו דין ישראל.
אמר רב יהודה אמר רב אסי: עובד כוכבים שקידש בזמן הזה – חוששין לקדושין, שמא מעשרת השבטים הוא.ושם (יז , א):
כי אמריתה קמיה דשמואל, אמר לי: בנך הבא מן ישראלית קרוי בנך, ואין בנך הבא מן העובדת כוכבים קרוי בנך אלא בנה. והאיכא בנות, ואמר רבינא: שמע מינה: בן בתך הבא מן העובד כוכבים קרוי בנך? גמירי דבנתא דההוא דרא איצטרויי אצטרו. איכא דאמרי: כי אמריתה קמיה דשמואל, אמר לי: לא זזו משם עד שעשאום עובדי כוכבים גמורים, שנאמר "בה' בגדו כי בנים זרים ילדו".שמעינן שדעת רב אסי שיהודי שנשתמד – לא פקעה יהדותו, ולהכי חיישינן לקידושי נוכרי במקום שמצויים בו מעשרת השבטים שמא הוא יהודי מזרעם, אף שמתנהג כנוכרי ואינו נוהג בדת ישראל כלל ואפילו אינו יודע שהוא מזרע ישראל. ולדעת שמואל לא חיישינן, דאי אימו נוכרית לאו בר ישראל הוא, וליכא למיחש שמא אימו ישראלית בת ישראלית לאורך הרבה דורות עד לבנות ישראל שהוגלו עם עשרת השבטים. ונתן שתי טעמים בדבר: לטעם הראשון גמירי שנבקע רחמן מלקלוט זרע ונעשו עקרות (רש"י שם), היינו שעקרונית סבירא ליה כרב אסי, אך גמירי שוודאי לא הולידו ולכן ליכא חשש ליהודי מתבולל. אך לפירושו השני משמע שכיוון שהתבוללו עשאום נוכרים גמורים, ומשמע שהפקיעו חכמים את יהדותם. ולסברה זו היה מקום להסתפק אם דין זה הוא רק לבני אותו הדור מעשרת השבטים או שהוא דין כללי שכל יהודי שישתמד ויתבולל בין הגויים תפקע יהדותו, ואי נימא הכי: יהודייה שהתבוללה – בניה אינם יהודים.
אבל גוי שנתגייר וחזר לסורו – חוששין לקדושיו וכדאיתא בפרק החולץ, ואין צריך לומר ישראל משומד, וכן גִטָם גט, ואפילו שנשאו ביהדותם וגירותם, דלגבי הא ישראל גמור הוא. ולעיל טימא רבי יהודה כתמי גרים שטעו וחזרו לסורם כשל ישראל, ורבנן לא אפליגו עליה אלא משום דסברי שלא היו גרים מעולם, והא דאמרינן "לא זזו משם עד שעשאום גוים גמורים" – לאותם בלבד עשו כגוים והפקיעו קדושיהם, ולא לגר שחזר לסורו ולא לישראל שטעה ונשתמד, כדמוכח בההיא דפרק החולץ.ומבואר מדבריו שישראל שהמיר – לא פקעה יהדותו והוכיח סברה זו מהא דאמרינן ביבמות (מז, ב) שגר שחזר לסורו לא תפקע גרותו וממה שטימאו כתמיהם של גרים אלו.
ומכאן היו קצת רבותי חוככין לומר שכל משומד בזמן הזה – גוי גמור הוא ואין חוששין לקדושיו.שמעינן מדבריו שקצת מרבותיו סוברים שדין זה הוא בכל משומד. והביא דעת גדולי אשכנז שפטרו יבמה שנפלה לפני משומד, שהיה משומד בעת הנישואין, מחליצה. אך מתוך דבריו משמע שעיקר טעמם הוא מדין תנאי והקשה מה שהקשה וכתב שכנראה סומכים על צירוף דעה זו. והנה המאירי לא העיר שדבריהם נסתרים מסוגיית הגמרא כדכתב הריטב"א.
ואף קצת חכמי אשכנז הגידו לי בשם גדולי רבניהם לענין חליצה שכל שנפלה יבמה לפני יבם משומד שהיא צריכה חליצה, ואם כבר היה משומד בשעה שנשאת או נתקדשה זו לאחיו אינה צריכה חליצה, שעל דעת כן נתקדשה. ואם לא שהם סומכים קצת על דעת זו מה ענין לומר כן, והלא אף אם התנה בהדיא על מנת שלא אזקק לחליצה ויבום אינו כלום? אלא ששניהם מפרשים שהוא כאלו התנתה "על מנת שאין אחיך משומד". ואף בזו לא הועלנו שאם כן אם יש לה בנים מיהא אתה צריך לומר שאינם בני נשואה, ואי מטעמא דכד בעל אחליה לתנאיה – אף בראשונה כן. אלא שמכל מקום הדברים רופפים וראוי להחמיר. וכן כתבו שאם הבעל משומד ומת אינה זקוקה כלל, ד"ולא ימחה שמו" כתיב, וכבר שמו מחוי. ודעתי בכֻלם שחולצת ולא מתיבמת.
כתוב בתשובות הגאונים: שומרת יבם שנפלה לפני מומר לא משתריא לעלמא עד דחליץ לה, דהא אף על גב דאשתמד בקדושתיה קאי, וקיימא לן דאי מקדש בת ישראל תפסין בה קידושין. והכי אמר מר רב נחשון גאון: בר ישראל דקדיש אשה, והוה ליה אח מומר בשעת קידושין, ומת ההוא בר ישראל בלא בנים – אשתו פטורה מן החליצה ומן היבום, כיון דקדים שמדותיה דאח לקידושין ומית ההוא בר ישראל – אשתו פטורה מן החליצה ומן היבום. מאי טעמא? משום דנישואים הראשונים מפילים את האשה לפני יבם לחלוץ או ליבם. וכן הלכתא.ושם (סימן תרו):
וכן מצאתי בספר בשר על גבי גחלים: יבמה שנפלה לפני מומר – זקוקה ליבם, ואית עלה זיקה דאח. מיהא ליבמה יבם מומר אסורה, ולא משתריא לעלמא עד דחלצה מן ההוא יבם מומר. מאי טעמא? דמן כד אקדשה לבעלה חלה עלה דאמרינן נישואין הראשונים מפילים. אבל [אי] כד נסבה בעל ההוא יבם היה מומר קודם לכן – לא צריכה חליצה מיניה. עד כאן לשונו.
עוד מצאתי תשובת רבותינו: ושכתב ידידי כי נפלא בעיניו מן היבמה שהתרנו – ח"ו שעקמנו את הדרך ושבדינו מליבנו, אלא שמוזהרין אנו להנהיג את בני עמינו לאסור ולהתיר כמצוה מפי זקנים שנאמר "ועשית הישר והטוב" "על פי אשר יגידו לך". וכשבא מעשה לידינו חקרנו ודרשנו להעמיד הלכה על בירורה, ומצאנוה דתליא באשלי רברבי, שכבר נשאלה השאילה לפני הישיבה דמתא מחסיא והשיבו עליה כענין הזה: יבמה שנפלה לפני יבם מומר – זקוקה ליבם ואית עלה זיקה דאורייתא. מיהו [דווקא] אי [כד]קדשה בעל אכתי בקדושתיה הוה קאי זקוקה ליה, דקאמרינן נישואים הראשונים מפילים, אבל ודאי [אי] כי נסבה בעל ההוא יבם מומר הוה קודם לכן – לא צריכה חליצה. זו היא התשובה שמצאנו בה מן הגאונים, אף על גב שלא הרבו בראיות ידענו שתשובתם נכונה והגונה וכדי הם לסמוך עליהם, שמהם תורה יוצאה לכל ישראל, ואף אנו ראינו לקיים בעצמינו "ישמע חכם ויוסיף לקח".
ומה יש להקשות בה אי משום ההיא דאמר גבי גר דאי הדר ביה וקדיש ישראל מומר קרינא ביה, וקידושיו קידושין, משום דהוא עביד מעשה דאף על גב דפריש מן הצבור וכסבור שהוא כגוי [בנדפס (בשל הצנזורה הנוצרית): עכו"ם] מקרא צווח עליו כמה שנאמר "העולה על רוחכם היו לא תהיה, אשר אתם אומרים נהיה כגוים" – אלמא אם מקדש בת ישראל הרי הוא כישראל, וצריכה גט מיניה, וכן אם מקדש בן ישראל אשה ויש לו אח ישראל ונשתמד – כיון דבשעת קידושין הוה ליה ישראל אמרינן דזקוקה ליה, דכל המקדש אדעתא דהכי מקדש, ואם ח"ו מתרע מלתא תתקיים מצוה כדכתיבה, ולהכי אמר נישואין הראשונים מפילים. אבל אם בשעת קידושין אותו יבם מומר היה – מי איכא למימר אדעתא דרבנן מקדש, וקיימי רבנן ומתקני מלתא דאתי בה לידי תקלה? ותורה שכתבה "כי ישבו אחים יחדיו ומת אחד מהם" וגו' "יבמה יבא עליה" – מי קאמר "אפילו הוא מומר יבוא עליה", והא כתיב "דרכיה דרכי נועם"? אלא מקיש ישיבת אחים להדדי: ומה "מת אחד מהם" ביהדות אף "יבמה יבוא עליה" ביהדות. וכי תימא: לא יבוא ולא תפטר, מידי דהוה אמומר שקידש – התם הוא דבידים ואיסור מיתה, אבל הכא דממילא ואיסור לאו – לא, דאיכא למיחש לעיגון [...]
כתוב בתשובת הגאונים: וששאלתם: מי שהמיר, ויש לו אשה בת ישראל ולא המירה, ואין לו בנים ממנה, ויש לו אח יהודי, ומת המומר בלא בנים מישראלית – הכי הלכתא, דודאי אשתו הישראלית צריכה חליצה או יבום, ואף על פי שנשא נכרית בהמרתו וילדה לו בנים או בנות. וכן פירשו הגאונים.העתקנו באריכות את דברי האור זרוע, ומשמעות דבריו היא שלעולם ישראל שהשתמד – ישראל הוא, ואם קידש אישה – קידושיו קידושין, ואינה ניתרת בלא גט. והביא ראיה לדבר מדברי יחזקאל "וְהָעֹלָה עַל רוּחֲכֶם הָיוֹ לא תהיה", דהיינו שהנביא אומר שאין אפשרות לישראל להפקיע את יהדותו ולהיות כמשפחות האדמה, ומסוגיית הגמרא בגר שהתגייר וחזר לסורו.
מתניתין: מי שיש לו אח מכל מקום זוקק את אשת אחיו ליבום וכו' –מבואר מדבריו שאף ישראל שהמיר – לא פקעה יהדותו, ומעשה דעשרת השבטים תקנה הייתה באותו דור בלבד, ואינה הלכה לדורות. והרשב"א נשאר בצריך עיון על סברתם, וקצת משמע שנעלמו ממנו דברי האור זרוע שמשמעותו היא דמדין תנאי בקידושין אתינן עלה ולא בגלל פקיעת יהדותו של מי שנשתמד.
לרבינו שרירא ז"ל: יבמה שנפלה לפני משומד – כיון דהורתו ולידתו בקדושה זקוקה ליבום ומתעגנא עד דחליץ לה אותו משומד.
וכתב רב יהודאי: אי כדנסבה בעל הוה יבם משומד לא בעיא חליצה מיניה; ואם היה בעל משומד, וישבה תחתיו באונס, ומת בשמדותו בלא בנים – אינה זקוקה ליבום, דהא לאו אחיו הוא, ואינה נמי זקוקה לחליצה.
וצריך תלמוד דהא לא מפקינן אלא ולד שפחה ונכרית, ועוד דמשומד – אף על פי שחטא ישראל הוא וקדושיו קדושין, וכדאמרינן לקמן בפרק החולץ (מז, ב):
טבל ועלה – הרי הוא כישראל לכל דבריו. למאי הלכתא? אמר רבי יוסי בר חנינא: דאי הדר ביה – ישראל משומד הוי, ואי קדיש בת ישראל קדושיו קדושין.
ואמרינן נמי בשלהי פרק קמא: "גוי שקדש בזמן הזה חוששין לקדושיו שמא מעשרת השבטים הוא." והא דאמר שמואל "לא זזו משם עד שעשאום גוים גמורים" – לאו למימרא דישראל שנעשה גוי גמור ועובד עבודה זרה שאין חוששין לקדושיו, אלא אותן בלבד הוא שעשאום כגוים גמורים מתחלתן והפקיעו קדושיהן. וכיון שיש להם קדושין – זיקה נמי יש להן, כדמשמע בהרבה מקומות דכל דקדושיו קדושין – זיקתו זיקה. וכל שכן שאשתו הנשואה לו בקדושה, שאם נשתמד לאחר מכאן – זיקת האח הכשר לא נסתלקה ממנה, כן נראה לי וצריך עיון.
ואחיו הוא לכל דבר חוץ ממי שיש לו מן השפחה ומן הנכרית – ושמע מינה: דדוקא אחיו שיש לו מן השפחה ומן הנכרית, דלא חשיב אחיו כלל, דולדה כמוה – הא אחיו משומד זוקק את אשתו לחליצה ולייבום, וזוקקין לו, ואף על פי שחטא ישראל הוא, וקדושיו קדושין, דאי משום דפלח לעבודה זרה – הא ולד נכרית נמי פלח לעבודה זרה, ואי לאו דלאו אחיו הוא היה זוקק לייבום. וכן כתבו מקצת הגאונים ז"ל.ובחידושי המאירי (שם) כתב:
ומיהו הדבר מתמיה: מי שעובד עבוה זרה ובועל גויה ועובר על כל התורה – היאך מקים זרע לאחרים והיאך מקיימין לו זרע שלא ימחה שמו מישראל? ראוי היה לומר שלא תהא אשתו עולה לייבום ולא לחליצה כלל. ואשכחן בפרק קמא דגזרו עליהם שיהיו כגוים לכל דבריהם משום "בה' בגדו כי בנים זרים ילדו", וכל שכן מי שכופר בכל התורה בפרהסיא, אלא דהתם לא גזרו אלא על אותם עשרת השבטים, אפילו הכי: כל שכן באלו שהיה לנו לומר שאינם בכלל הקמת זרע מן התורה. ואף על גב דכתיב "להקים לאחיו שם בישראל" – ההוא "בישראל" דרשינן לקמן במכילתין ובפרק קמא דקדושין לדרשא אחרינא. אלא דאנן לית לן למידרש טעמא דקרא, וכיון דמשומד שקדש את בת ישראל קדושיו קדושין וישראל חשיב – זוקק לייבום וזוקקין להצריך חליצה מיהת.
וחזינן לרב יהודה גאון ז"ל שכתב: אי כד נסבא בעל הוה יבם משומד – לא בעיא חליצה מיניה; ואם היה בעל משומד, וישבה תחתיו באונס, ומת בשמדותו בלא בנים – אינה זקוקה לייבום, דהא לאו אחיו הוא ואינה זקוקה לחליצה. עד כאן. וראוי להחמיר.
וגאוני הראשונים כתבו שיבמה שנפלה לפני משומד זקוקה לו ומתעגנת עד שיחלוץ. וקצת גאונים חדשו בה דברים לומר שאם בשעה שכנסה בעל היה אחיו משומד – אינה צריכה חליצה ממנו; וכן אם היה הבעל משומד, וישבה תחתיו, ומת בשמדותו בלא בנים – אינה זקוקה ליבום ולא לחליצה, שאין זה אחיו.המאירי שנה משנתו שכתב לעיל (בדף טז). והנה לדעת הגאונים מייבום מוכח שלא פקע שם יהדות לכשהמיר, שהרי אם המיר אחרי הנישואין זקוקה לייבום, ואם נאמר שפקעה יהדותו נצטרך לדחוק שזקוקה לחליצה רק מדרבנן בכהאי גוונא. ולדבריו דין זה תלוי במחלוקת האמוראים ובשתי הדעות שהובאו בשם שמואל, ולדבריו נצטרך לומר שסוגיית הגמרא (בדף מח, ב) היא בשיטת רב אסי ותירוצו הראשון של שמואל, ודוחק.
ורוב מפרשים מתמיהים שהרי ישראל משומד קדושיו קדושין, כמו שיתבאר במסכתא זו (יז, א). אלא שנראה לי שהם סומכים על מה שאמרו בסוף פרק ראשון (טז, ב) על עשרת השבטים, שבתי דינין שבדורם עשאום כגוים גמורים מרוב מה שניטמעו בהם. והיו גאונים אלו דנין שאף בזמן הזה ניטמעים הם לגמרי. וזה סעד למה שכתבו רבותי שם גם כן, כמו שכתבנו שם.
מיתיבי: עובד כוכבים ועבד הבא על בת ישראל – הולד ממזר; רבי שמעון בן יהודה אומר: אין ממזר אלא ממי שאיסורו איסור ערוה וענוש כרת [...] דכי אתא רב דימי, אמר רב יצחק בר אבודימי משום רבינו: עובד כוכבים ועבד הבא על בת ישראל – הולד ממזר.מפשט דברי הגמרא משמע שנחלקו התנאים והאמוראים אם הוולד הוא ישראל כשר או ממזר. וחובתנו להבהיר את שיטות הראשונים בהאי דינא ומה מעמדו של הנולד מן הגוי למעשה.
רבי אחא שר הבירה ורבי תנחום בריה דרבי חייא איש כפר עכו פרוק הנהו שבוייתא דאתו מארמון לטבריא, הוה חדא דאעברא מעובד כוכבים, ואתו לקמיה דרבי אמי, אמר להו: רבי יוחנן ורבי אלעזר ורבי חנינא דאמרי: עובד כוכבים ועבד הבא על בת ישראל – הולד ממזר. אמר רב יוסף: רבותא למחשב גברי? הא רב ושמואל בבבל ורבי יהושע בן לוי ובר קפרא בארץ ישראל, ואמרי לה חלופי בר קפרא ועיילי זקני דרום, דאמרי: עובד כוכבים ועבד הבא על בת ישראל – הולד כשר!
אלא אמר רב יוסף: רבי היא, דכי אתא רב דימי אמר רבי יצחק בר אבודימי משום רבינו אמרו: עובד כוכבים ועבד הבא על בת ישראל – הולד ממזר. רבי יהושע בן לוי אומר: הולד מקולקל. למאן? אילימא לקהל, הא אמר רבי יהושע: הולד כשר! אלא לכהונה, דכולהו אמוראי דמכשרי, מודו שהולד פגום לכהונה [...]
מלמד שנתגייר – ואם תאמר: אמאי צריך גירות, הא קים לן עבד ועובד כוכבים הבא על בת ישראל הולד כשר? אלא יש לומר דאמרינן "הולד כשר" – הני מילי לאחר מתן תורה, והוה ליה היחס הולך אחר האם, והיא ישראלית. אבל הכא המצרי בא עליה קודם מתן תורה, שהיא היתה בת נח, ואין הולד כשר והוה ליה היחס אחר האב והוה מצרי לכך הוצרך גרות.ולפירושו הראשון, וכן הוא בפירוש בעלי התוספות על התורה: הך דינא דגוי ועבד הבא על בת ישראל – הוולד ישראל, דנמשך אחר אימו ולא אחרי אביו, היינו ממתן תורה ואילך דחל עליהם שם ישראל, אך לפני מתן תורה היה לישראל דין בני נח, "ובאומות – הלך אחר הזכר", ומשכך ייחוסו היה לאביו שהוא מצרי, והיה צריך גיור גמור, דלא הווי בכלל ישראל, שנכנסו לברית במתן תורה וקודם מתן תורה היו גם הם בכלל נוכרים.
דבר אחר: "בתוך בני ישראל" – לפי הפשט היה נמשך אחר אביו המצרי משעת השעבוד עד אחר מתן תורה ואחר כך נתגייר ובא לו אצל משפחת אמו.
וטעם "בן הישראלית ואיש הישראלי" – להורות כי הגוי הבא על בת ישראל הולד אינו ישראלי. ואף על פי שפסקנו בגמרא (יבמות מה, א) דגוי הבא על בת ישראל הולד כשר בין בפנויה בין באשת איש, הרי אמרו "מזהמין את הולד", שהוא פגום לכהונה, וכל שכן שאינו ישראלי בשמו לענין היחס בדגלים ובנחלת הארץ כי "לשמות מטות אבותם" כתוב בהן (במדבר כו, נה).סבירא ליה שגם לפני מתן תורה יש דין ישראל. ולכן גוי ועבד הבא על בת ישראל – הוולד ישראל, וכשהמצרי בא על הישראלית הוולד היה ישראל, אלא שאינו כישראל גמור להתייחס לשבט ולנחול בארץ, דזה תלוי באב ישראלי. ובמה שכתוב בספרא שהתגייר הכוונה היא שהתגייר עם כל כלל ישראל במתן תורה. ועיין בפרשת דרכים (בדרוש הראשון) מה שכתב באריכות בעניין זה.
ומה שאמר בתורת כהנים (פרשה יד, א) "בתוך בני ישראל – מלמד שנתגייר" אינו שיצטרך בגירות, אלא ככל ישראל שנכנסו לברית במילה וטבילה והרצאת דמים בשעת מתן תורה (כריתות ט, א), אבל נתכוונו לומר שהלך אחרי אמו ונדבק בישראל. וזה טעם "בתוך בני ישראל", שהיה עמהם ולא רצה ללכת אחרי אביו להיות מצרי.
לימא קסבר רבינא עובד כוכבים ועבד הבא על בת ישראל הולד ממזר – גרסינן, דאתא לאשמועינן דלא שדינן ליה בתר עובד כוכבים, דנימא עובד כוכבים הוא ואם נתגייר יהא מותר לבא בקהל, אלא בתר ישראלית שדינן ליה.ובתוספות (שם עה, ב):
ושמא יש לומר אם הולד כשר – אם כן, הוא 'הולך אחר העובד כוכבים', כדאמר בסוף פרק דלעיל (דף סז, ב), וליכא למיחש לכך אם תנשא לעובד כוכבים.ובמהרש"א (על התוספות שם) כתב:
ובדפוסים חדשים הגיהו "דליכא למיחש לכך אם ינשאו" כו', וכוונת הגהה זו דלפי תירוצם לית לן למימר דהולד כשר ממש, אלא שהוא כשר אם נתגייר ונשתחרר אחר כך, ולא הוי ממזר. וכן הוא לשון פסקי תוספות: עובד כוכבים הבא על בת ישראל – הולד כשר והוי עובד כוכבים. עד כאן לשונם. וכן נראה מפירוש רש"י בסוף פרק האומר גבי גר, עיין שם.וכעין זה כתבו גם התוספות ביבמות (טז, ב ד"ה אמוראי):
אבל הוא דחוק דלא הווי להו להאריך בתירוצם כל כך אלא דהווי להו למימר דהולד כשר אינו ממש אלא אחר שנתגייר [...]
וליכא למימר משום דסברה דהולד כשר, דבתר עובד כוכבים ועבד שדינן ליה, דהא משמע דאתיא נמי כרבי יהודה דאיירי ברישא, ורבי יהודה על כרחך סבר דעובד כוכבים ועבד הבא על בת ישראל הולד ממזר.ועיין בתוספות (שם ד"ה עכו"ם שקידש) שכתבו:
ונראה דטעמא דרב יהודה אמר רב אסי משום בנות, ולית ליה "בנתיה דההוא דרא איצטרויי איצטרו" [...] ואף על גב דרב יהודה אית ליה בהחולץ (לקמן מה, א) דעובד כוכבים ועבד הבא על בת ישראל הולד כשר – הכא משמיה דרב אסי קאמר.ומשמע מדברי התוספות דלמאן דאמר הוולד כשר היינו משום דהווי גוי, ולהכי נצרכו לומר דרב יהודה שסבר שהוולד כשר – לית ליה דרב אסי דחיישינן לקידושיו של מי שאימו מבנות עשרת השבטים שהתעברו מגויים וילדו, משום דהווי ישראל, דהא אם הוו ישראלים על כורחך הוו ממזרים.
משום דסברא דהולד כשר דבתר עובד כוכבים [...] אלא לומר כשנוהג עצמו כעובד כוכבים הרי הוא כשאר עובד כוכבים, וכמעט שאין בהם דין ישראל ודוקא כשמתגיירים הרי הם כשרים. ודוק.וכן כתב גם בביאור דברי התוספות (ד"ה עכו"ם):
בא"ד בסוף הדיבור: "הולד כשר, הכא משמיה דרב אסי דאמר" כך צריך להיות. ונראה בעיני פירושו: וממילא כשהוא בן העובד כוכבים לא נהג עצמו כישראל אצל אמו, שהוא כעובד כוכבים ממש, כדפריך לעיל, ואין חוששין לקדושין. ודוק.והמהרש"א (שם) העיר על דבריו ופליג עליה וזו לשונו (על תוספות ד"ה אמוראי):
וכתב מהרש"ל:מהאמור לעיל חזינן דדעת רש"י ותוספות ביבמות ובקידושין (על כל פנים לשיטה אחת) דלמאן דאמר "הוולד כשר" היינו משום שהוא נוכרי. ולמהרש"ל שיטה מחודשת דתלוי איך ינהג בפועל: אם ילך אחרי אביו הנוכרי יהיה נוכרי ואם יבחר ללכת אחרי אימו הישראלית יהיה ישראל. ועיין בחידושי מהרי"ט אלגאזי לבכורות (פרק ח אות מה) שהאריך לחזק את דעת המהרש"ל בהלכה זו.
עבד דקאמר לאו דוקא, דלא מצינו שיהא עבד מבת ישראל לשום מאן דאמר, אלא לומר: כשנוהג עצמו כעובד כוכבים הרי הוא כשאר עובדי כוכבים, וכמעט שאין בהן דין ישראל.
כו'. עד כאן לשונו. וכהאי גוונא כתב לקמן בתוספות בד"ה עובד כוכבים שקידש בזמן הזה כו' בסופו, עיין שם בדבריו.
ודבר תמוה פירש, וכי משום שנוהג כעובד כוכבים יהיה כעובד כוכבים שלא ניחוש לקידושיו, דהא כיון דבתר אמו שדינן ליה, 'ישראל מומר' מקרי, ופשיטא דחוששין לקידושיו אף אם נהג עצמו כעובד כוכבים. ועוד ד"בתר עובד כוכבים ועבד שדינן ליה" שכתבו התוספות – משמע שהולד הולך אחר העובד כוכבים ממש, וכן הוא בתוספות פרק י' יוחסין, דאיכא לפרש הא דקאמר "הולד כשר" היינו שהולד הולך אחר העובד כוכבים ממש [...] ותו לא מידי.
ישראל שעבד עבודת כוכבים הרי הוא כעובד כוכבים לכל דבריו ואינו כישראל שעובר עבירה שיש בה סקילה. מומר לעבודת כוכבים הרי הוא מומר לכל התורה כולה, וכן האפיקורסים מישראל אינן כישראל לדבר מן הדברים ואין מקבלים אותם בתשובה לעולם, שנאמר "כל באיה לא ישובון ולא ישיגו ארחות חיים". והאפיקורסים הם התרים אחר מחשבות לבם בסכלות דברים שאמרנו עד שנמצאו עוברים על גופי תורה להכעיס בשאט בנפש ביד רמה ואומרים שאין בזה עון, ואסור לספר עמהן ולהשיב עליהן תשובה כלל שנאמר "ואל תקרב אל פתח ביתה", ומחשבה של אפיקורוס לעבודת כוכבים.והראב"ד (שם) השיג עליו:
אמר אברהם: אף על פי כן אסור לאבד ממונו בידים מידי דהוה אמסור, אבל אם נשא עובדת כוכבים ואין לו זרע כשר – ודאי מותר לאבדו בידים או ליטלו מעצמו.והנה על מה שכתב הרמב"ם שאין מקבלים אותו בתשובה כבר תמהו האחרונים מה מקורה של הלכה זו. ועיין שם בדברי הראב"ד שכתב שאם נשא נוכרית לא חוששין לנכסיו, דהיינו מפני שזרעו לא יהיה ישראל ולא יירש אותו וליכא למימר "יכין רשע וצדיק ילבש" ומשמע שאם נשא בת ישראל – ואפילו היא כמוהו – זרעו ישראל, ושמע מינה שלא פקע שם ישראל מיניה.
גר שלא בדקו אחריו או שלא הודיעוהו המצות ועונשן ומל וטבל בפני ג' הדיוטות – הרי זה גר. אפילו נודע שבשביל דבר הוא מתגייר – הואיל ומל וטבל יצא מכלל הגויים, וחוששין לו עד שיתבאר צדקותו, ואפילו חזר ועבד כוכבים ומזלות – הרי הוא כישראל מומר שקידושיו קידושין, ומצוה להחזיר אבידתו מאחר שטבל נעשה כישראל.וכן היא לשון הרמב"ם בהלכות אישות (פרק ד הלכה טו): "ישראל משומד שקידש – אף על פי שהוא עובד עבודה זרה ברצונו – הרי אלו קידושין גמורין, וצריכה ממנו גט."
שאלת על אלו האנוסים שהם נושאים נשים אנוסות בחופה וקדושין: אם תצא איזו אנוסה להכנס בבריתנו ויהיה בעלה חי – אם יהיה דינה כדין גויה [בדפוסים ישנים (בשל הצנזורה הנוצרית) "עכו"ם" וכן להלן בכל אזכורי "גוי", "גויה" או "גוים"] או כדין יפת תואר, שאין אישות לגוים או לא, ואם יהיה זה הדין נוהג במי שהוא ערל שנולד אחר השמד או במי שאחר שנשתמד נשא אשה. אלו הן דבריך.עיין שם במה שהאריך, ופשוט לו שמי שנולד ליהודייה מגוי – אף על פי שנשתמד הרי הוא ישראל גמור, וחלק על בעל העיטור והסיק שאפילו זה והמחלל שבת בפרהסיא בעבודת הקרקע – הרי הוא ישראל גמור וקידושיו קידושין. עיין שם מה שדן בעניין האנוסים, וכתב שדינם כישראל לכל דבר.
תשובה: אין בין ישראל למשומד בענין זה כלום, דקייימא לן "אף על פי שחטא – ישראל הוא" [...] כל שכן אלו האנוסים שהם "תולעת יעקב ומתי יהודה", שאם קדש אחד מהן את האשה, שקידושיו קדושין. ואפילו הנולד מהן בשמדותן והוא ערל – כך הוא דינו כל שאמו אנוסה, אפילו היה האב גוי, דקיימא לן בפרק כיצד ביבמות (כג ע"א) "בן בתך הבא מהגוי קרוי בנך", כל שכן אם היה אביו ואמו אנוסים [...]
ואף ללישנא בתרא דאמר התם "לא זזו משם עד שעשאום גוים גמורים, שנאמר 'בה' בגדו כי בנים זרים ילדו'" – לאו למימרא דכל הנולדים ממשומדים עשאום גוים גמורים, אלא בנים שנולדו מאותן נשים של אותו הדור הוא שעשאום גוים גמורים [...]
אלא שבמה שהורה הרב ז"ל [העיטור שנזכר לעיל בתשב"ץ] במשומד לעבודה זרה שלא בחוצה לארץ [להבדיל מ"בחוצה לארץ" על פי הגמרא בחולין יג, ב שגוים שבחוצה לארץ אינם עובדי עבודה זרה ממש אלא "מנהג אבותיהם בידיהם", ונקט כך גם לגבי משומדים] וכן מחלל שבתות בעבודת קרקע [שכתב העיטור שזהו "בפרהסיא"] דלאו ישראל מיקרי – אינו נראה, דהא דאין מקבלין מהם קרבנות לאו משום דלאו ישראל מיקרו אלא גזירת הכתוב היא מדכתיב "אשר יקרב [צ"ל: "אדם כי יקריב"] מכם" ודרשינן "מכם – ולא כֻלכם" כדאיתא בפרק הכל שוחטין ([חולין] ה ע"א). ואדרבא מהתם משמע דאיקרו ישראל, מדמעטינן להו מדכתיב "מכם" – "ולא כלכם", הא אלו [לכאורה צ"ל: אי לא] כתב קרא "אדם כי יקריב מכם" לא הוה ממעטינן להו דבכלל ישראל הן כנ"ל. וסיוע מצאתי לדברי בספר אבן העזר [=בטור] (סימן מד) שכתב שם:
ישראל משומד שקידש – קדושיו קדושין וצריכה ממנו גט. ויש אומרים דמשומד לחלול שבתות בפרהסיא ול[עבוד ]עבודה זרה דינו כדין גוי גמור, ואין קידושיו קדושין. ולא נהירא.
עכ"ל.
וכן הרמב"ם ז"ל לא חילק בזה בפרק ד מהלכות אישות וכו' [אולי צ"ל: וכתב] שאפילו עובד עבודה זרה קדושיו קדושין [...] וכן כתוב בספר העיטור ובספר אבן העזר (שם סימן מד) שמעשה היה בכותי שקידש ואצרכוה גיטא מר רב יהודה ומר רב שמואל רישי כו' [צ"ל: ריש כלה]. והדבר ידוע שגזרו עליהם להיות כגוים [בנדפס (כנ"ל): "כעכו"ם"] גמורים, כדאיתא בפרקא קמא דחולין (ו ע"א).
בני אלו המשומדים הנקראים אנוסים הערלים כשבאים לחזור בתשובה צריך לברר דינם בענין תשובתם ומילתם וטבילתם.וכן פסק השולחן ערוך (אבן העזר סימן מד) ולא הביא דעה חולקת על הלכה זו, ואף הרמ"א לא הזכיר שיש מי שחולק בהאי דינא.
ואומר שדינם הוא כישראל לכל דבריהם, דהלכה רווחת היא בישראל, דישראל משומד אף על פי שחטא ישראל [הוא] [...] ואפילו עד כמה דורות עד סוף העולם ישראל חשבינן ליה. ולא תימא במשומד הבא על המשומדת, אלא אפילו גוי הבא על בת ישראל או משומדת, זרע זרעה על סוף כל הדורות ישראל הוא, דרחמנא אפקריה לזרעיה דגוי במעיה דישראלית [...]
ותלמידי רש"י ז"ל כתבו משמו שאסור להלוות לבן משומדת ברבית. ואף לרבנו תם ז"ל שסובר שמותר היינו מטעם שהוא מן המורידין ואין אתה מצווה להחיותו, אבל לא מטעם שאינו אחיך דכתיב "ולאחיך לא תשיך" אלא מטעמא ד"וחי אחיך עמך" וזה – אי אתה מצווה להחיותו אף על פי שהוא אחינו. וכן מתברר מלשון הרמב"ן ז"ל בפרק איזהו נשך. וכן כתבו אדוני זקני – אבי אמי הרב ר' יונה דיסמאשתרי ז"ל ואדוני אבי מורי הרשב"ץ ז"ל בתשובותיהם. ועוד שכבר כתבו שאפילו לדעת המתיר להלוותן ברבית, אסור להלוות מהן ברבית משום "ולפני עור לא תתן מכשול".
עיין בספר כנסת הגדולה לאבן העזר (סימן מד, הגהות בית יוסף אות ב) שכתב בשם מהר"י מינץ (סימן יב) ושו"ת מהרשד"ם (אבן העזר סימן י) שמן התורה אין תופסים קידושין של משומד, ורק מדרבנן תופסים הקידושין, והוסיף שם המהרשד"ם שאף לשיטת הרמב"ם אינם קידושי ודאי מן התורה אלא קידושי ספק.ועוד כתב מהרשד"ם (שם) לחלק דהא דשנו (לגבי גר) "דאי הדר ביה" (שאף על פי כן דינו כישראל), היינו בדבר אחד ולא במומר לעבודה זרה או לחלל שבת בפרהסיה.
כתב הרמב"ם [...] פסולים לכתוב [...] משום [...] ונכרי – כותב על דעת נפשיה, ועבד – לאו בני כריתות.ומפורש בדבריו שהוא ישראל גמור ואין ראיה מהלכה זו לענין הקביעה שהנ"ל אינו יהודי.
והא דלא כתב בנכרי נמי האי טעמא דלאו בני כריתות הוא – משום דכולל שם מומר בהדי נכרי דדינו כנכרי, ומומר – בני כריתות הוא ואינו פסול אלא משום דכותב על דעת נפשיה.
[...] ומעשים בכל יום שמשומד מגרש אשה שנתקדשה לו אפילו ביהדותו. ו[מד]כתב רבנו תם ז"ל שאין כותבין בגט אלא שם יהדות לא שם גיות נראה שדבר פשוט הוא דגט משומד גט הוא. והרמב"ם ז"ל לא פירש דעתו אם גטו גט אם לא, אלא שכתב שאינו כשר לכתוב את הגט כדין נכרי, ודבריו צריכים עיון [...]הרי דפשיטא ליה שגם משומד הווי ישראל, ודברי הרמב"ם הם רק לעניין לפוסלו לכתיבה מכיוון שאינו מתכוון 'לשמה'. ועיין בגט פשוט (סימן קכג ס"ק א וס"ק ז) ובמהרש"ם (חלק ג סימן קמט).
ויצא לנו מזה שכל המשומדים שקדשו – קידושיהם קדושין דבר תורה, ובזה הודה הרמב"ם ז"ל. והיה נראה שאם קדושיו קדושין – גטו גט, וכזה הוא הסכמת האחרונים ז"ל, ומעשים בכל יום יוכיחו. והרמב"ם ז"ל לא פירש דעתו בזה אם גטו גט, ובודאי שדעתו לומר שגטו גט אף על פי שלא פירש כן, כיון שכתב 'קדושיו קדושין', שאין טעם לחלק בין גטין לקדושין, אלא שהוא ז"ל כתב מה שנמצא מפורש בגמרא שאמרו דקדושי משומד קדושין, ומה שלא נזכר בגמרא בפירוש – הניחו סתום, וילמד סתום מן המפורש, ואין ספק שזהו דעתו.
והיה נראה שאם גטו גט שהוא כשר לכתוב גט, ולא דמי לנכרי, דנכרי ליתיה כלל בתורת גטין וקדושין [...] איכא למימר דמשומד לאו אדעתא דנפשיה קא עביד, ואם אמרו לו שיכתוב לשמו ולשמה – קא עביד אדעתא דידן, דכיון שאין הדבר תלוי בפסול גופו מפני שמדותו אלא מטעם 'לשמה' – איכא למימר דאף על גב דלענין פסול גופו הוי כגוי, אבל לענין אי עביד אדעתא דנפשיה או אדעתא דידן – איכא למימר דאינו כגוי. וכל זה הוא לספק בדעתו של הרמב"ם ז"ל, אבל הוא לא ראה לחלק בזה, וראוי לחוש לדבריו.
אבל בנדון הזה שהעידו העדים שאין זה כשאר המשומדים, פורקים עול, ולבו היה לשמים – הרמב"ם ז"ל יודה בזה שכשר לכתוב הגט, [ד]בודאי לאו אדעתא דנפשיה קא עביד – אפילו נאמר שלענין שחיטתו ושאר דיניו דינו כגוי, לפי שהכתיבה הזאת אינה נפסלת מטעם פסול הגוף אלא מטעם 'לשמה', ואי בריר לן דלשמה קא עביד – ודאי הגט כשר הוא.
ודין מומר וכו' – כן כתב השלטי גבורים, וטעמו משום [ד]נכרי ממועט מטעם שהוא אינו בן ברית או מטעם שאינו בתורת גיטין, ומומר – בן ברית הוא והוא בתורת גיטין וקדושין, לכן סבירא ליה דהוא כשר לשליחות, והא דהוא פסול לכתוב גט – משום דאינו כותב לשמה. מיהו בתוספות סנהדרין דף ע"ב משמע דדין מומר כדין נכרי, דכתבו שם "מומר לאו בן ברית הוא", וכן משמע מהרמב"ם פרק ג, לכן כתב "דין מומר כדין נכרי", ומיום שנעשה מומר הוי כאלו אינו בתורת גיטין וקדושין ועיין סימן קכ"ג.ועיין בבית מאיר (סימן קסט סעיף ה) שדחה את ראיות הבית שמואל מהרמב"ם ומהתוספות ופירש שגם הם סוברים שגיטו גט. ועיין באוצר הפוסקים (סימן מד ס"ק ד), ואין כאן מקום להאריך.
ועיין בתוספות יום טוב משנה ד' פרק ז' דנדה (ד"ה מפני) דתמה על כותים – אי גירי אמת הן איך עשאום כנכרים לטהר נדות ואהלות שלהם. ונראה לפי עניות דעתי שיש כח בכלל ישראל להוציא המורדים מכלל האומה ויחזרו לגוים גמורים אף להקל. וזכר לדבר "ראה ויתר גוים" (חבקוק ג, ו) שהתיר להם ז' מצות (בבא קמא לח, ב), אף על גב דלאו ראיה גמורה היא מכל מקום כן נראה לי, והם נמנו וגמרו להוציאם מברית ישראל לגמרי.אך עד כאן לא כתב החתם סופר אלא שיש כוח לבית הדין להפקיע יהדות, וזהו טעם הגמרא ביבמות (יז, א), ופירש שהוא הדין שעשו כן לגבי הכותים שעשאום נוכרים גמורים כדאיתא בחולין (ו, א). וביאר בזה מה שאמר עזרא "והוא יבדל מקהל הגולה", וקצת צריך עיון ממועד קטן (טז, א) שמשמע שהיה זה רק נידוי וחרם, עיין שם, ואין כאן מקום. ומכל מקום גם החתם סופר לא אמר בדבריו אלא שיש כוח לחכמים בזה, אך דווקא היכא שמצינו שעשו זאת כגון בעשרת השבטים ובכותים, אך מהיכי תיתי לומר שעשו כן בכל מי שהשתמד, כנגד דעת כל הראשונים, ובפרט במי שנמצא בין הגויים והווי כשוגג מפני שלא ידע ועיין לקמן? וכבר ביארנו שהדעה שהובאה במאירי היא דעה יחידה בין הראשונים.
ובגיטין (מה, ב) פירש רש"י (ד"ה מומר) שהמסור פרק עול תורה – יש לומר כיון שמוסר ל'תוא מכמר' (ישעיה נא, כ), הרי מסר חבירו גם להעבירו על דת משה וישראל, ואי לא דפריק עול תורה כולה לא עביד הכי. ומצינו בעזרא (י, ח) "יחרם כל רכושו והוא יבדל מקהל הגולה" – משמע שהוציאם מכלל ישראל וכנזכר לעיל.
וששאלתם: עבד שמלו רבו והטיף ממנו דם ברית וחזר לגיותו ומכרו, ולאחר מכן חזר ישראל ולקחו – צריך להטיף ממנו דם ברית פעם שנייה, או דילמא בטבילה סגי ליה:ודברי הגאונים הובאו בטור (יורה דעה סימן רסז) ופסקם השולחן ערוך (שם סעיף ח):
כך ראינו שכיון שמלו והטבילו לשום עבדות של ישראל פעם ראשונה הכניסו תחת השכינה לקבל שבת ועול מצות. ואף על פי שחזר לגיותו אינו חוזר לערלתו ראשונה, אלא דומה לישראל משומד, שכל ישראל שנשתמד – כיון שחזר בתשובה אין צריך טבילה, וכל שכן מילה, כך עבד זה: כיון שחזר ישראל ולקחו אין צריך לחזור ולהטיף ממנו דם ברית ולא אפילו להטבילו, אלא הרי הוא כישראל משומד שחזר בתשובה.
עבד עובד כוכבים שמלו רבו וחזר לגיותו ומכרו לעובד כוכבים, וחזר ישראל וקנאו ממנו – הרי הוא כישראל מומר ואינו צריך טבילה אלא מלקות. (ויש אומרים שמכל מקום לכתחלה חוזרין ומטבילין אותו 'למעלה בעלמא' (נמוקי יוסף פרק החולץ)).ומדנקטו הטור והשולחן ערוך את דבריהם בסתמא משמע שאין צריך טבילה אפילו 'למעלה', ועל זה חלק הרמ"א, אך הט"ז והש"ך כתבו שהמנהג להטבילו.
רב עמרם ז"ל: וששאלתם: משומד שאמר "רוצה אני לחזור" שלא באותה המדינה שפשע – מנגדינן ליה וצריך טבילה או דילמא מהימנינן ליה ולא צריך טבילה, אי נמי חיישינן שלא יהא הערמה ומטמא כשרים בהדיה באכילה ובשתיה ולא מהימן ולא אכלינן בהדיה עד דמקבל מינגד על שכפר וטבילה על שקצים ורמשים:ומבואר בדברי רב עמרם גאון שמדין תשובה אתו עלה ואין בזה משום דררא דגרות, שמכיוון שנעשה ישראל שוב לא יכולה לחול גויות עליו, אלא מקבל מלקות על חטאיו וצריך שיתוודה על חטאיו בפרהסיה כדי שנדע שעשה תשובה שלמה. והנה אף שמתשובות הגאונים שהבאנו משמע שאינו צריך טבילה, הלוא הריטב"א (יבמות טז, ב [הובא בנימוקי יוסף שהוא מקור דברי הרמ"א הנ"ל, כמצוין עליו וכמבואר בדרכי משה]) מעיד שמדברי הגאונים משמע שהיו מטבילים את המשומדים שחזרו, ומשמע שגם בין הגאונים היו הנהגות שונות במשומד שרוצה לשוב בתשובה.
כך ראינו שמלקות ודאי צריך, שעבר על כמה עבירות עשה ולא תעשה וכריתות ומיתות בית דין; טבילה לא צריך, דלאו גר הוא דצריך טבילה דהתם קא אתי מטיפה פסולה והורתו ולידתו שלא בקדושה צריך טבילה, דאפילו גר דמל וטבל – אי הדר לגיותיה לא צריך טבילה כי הדר אתי, דקא אמרינן "טבל ועלה הרי הוא כישראל לכל דבר". ואף על פי שמקבל מלקות צריך שיעמוד בפרהסייא לפני צבור ויתודה על מה שעשה ויתחרט על מעשים רעים שבאו לידו. וכיון שעושה כן יודעין הכל שעשה תשובה מוחלטת ואין חוששין לערמה ומותר לאכול ולשתות עמו.
כתב בעל הלכות: גר שחזר לסורו – יינו יין נסך, ופתו – פת כותי, ופירותיו – טבלים, וספריו – ספרי קוסמין, ושמנו ויינו ובשאר כל דבריו – כגוי [בנדפס (בשל הצנזורה הנוצרית): "כעכו"ם", וכן להלן]. ונראה לאו לכל מילי קאמר דהוי כגוי, שהרי אם קדש בת ישראל קדושיו קידושין, אלא לענין להרחיקו קאמר.הרי שאף שלדינא הוא ישראל, גזרו להרחיקו מפני שהשתמד. ודין זה הוא בכל משומד, והדברים מפורשים בתשובת רב עמרם גאון שהזכרנו לעיל. ועיין בט"ז (שם ס"ק טז) מה חידש בה"ג בזה, וכבר כתבנו בזה במקום אחר.
ומסתברא דגר שחזר לסורו או משומד שבאו לחזור לכשרותן – בקבלת חברות לפני בית דין סגי להו, ואינם צריכים טבילה כלל, אבל נהגו להטבילם משמם [של] גאונים ז"ל.הרי דאחרי שכתב שיהדותם לא פקעה הוסיף שאם רוצים לעשות תשובה ולחזור לכשרותם – סגי בקבלה בפני שלשה, וכדאמרינן בבכורות (ל, ב) לגבי מי שרוצה לקבל דברי חברות, ולא בעינן טבילה, אלא שנהגו להטבילם.
דאי הדר ביה ישראל משומד הוי, ואם קדש בת ישראל קדושיו קדושין – ושמעינן מינה דישראל משומד כישראל נדון, וקדושיו קדושין גמורים, והוא הדין דגטו גט אפילו לקדושין שקדש [בגירותו], ומסתברא דלדיני ממונות בהקנאותיו וחיוביו – כולם כישראל הוא נדון, מיהו אם דין המלכות שהוא קונה ומקנה כגוי דינא דמלכותא דינא כדאיתא בפרק קמא דגיטין (י, ב).והנימוקי יוסף ביבמות (שם) הביא את דברי הריטב"א (כנ"ל).
וישראל שחטא וחזר בתשובה – דכולי עלמא שורת הדין אינו צריך טבילה אלא קבלת חבירות בפני בית דין לכתחלה, ואף על פי כן הוא טובל מדרבנן משום 'מעלה', דומיא דטבילת עבד משוחרר שאין טבילתו אלא מדרבנן, וכן כתוב בתוספות האחרונות.
ויש אומרים שהטעם דטבילה משום תשובה, דהא אפילו נערים ובתולות שהן בני מצות טובלות ואפילו מי שטבל בערב ראש השנה ולא ראה קרי – יחזור ויטבול. ולפי זה יש לטבול ג' פעמים, וכן כתב ברוקח.ולשון הריטב"א "שבאו לחזור לכשרותם", היינו שהישראל שהמיר צריך 'השבה ליהדות', ויש לעיין אם דין זה הוא חובה על הציבור ומה יהיה גדרם של משומדים אם לא רוצים לחזור – אם ייגרע דינם לעניין כלשהו, דהא אף שלעניין כמה הלכות אין למשומד דין ישראל כשר אכתי ישראל הוא. ופשטא דמילתא הוא דדבריו הם כשהמשומד בא לפנינו ושואל מה יעשה כדי לתקן את מעשיו ועל זה אמר דבריו ודימה דין זה לקבלת חברות בפני בית דין.
עם הארץ שקיבל עליו דברי חבירות ונחשד לדבר אחד – נחשד לכל התורה כולה – דברי רבי מאיר, וחכמים אומרים: אינו נחשד אלא לאותו דבר בלבד. הגר שקיבל עליו דברי תורה, אפילו נחשד לדבר אחד – הוי חשוד לכל התורה כולה והרי הוא כישראל מומר, נפקא מינה דאי קדיש – קידושיו קידושין.ולפי זה יש לומר דמיירי לעניין נאמנותו של גר שנחשד בדבר אחד – אם חשוד גם לגבי דבר אחר, שלדעת חכמים יש לחלק בין ישראל לגר. ולפי זה גם בגר מיירי לעניין נאמנות שצריך לקבל בפני שלושה להיות נאמן. וכמו שכתב בה"ג שאינו נאמן, ואפשר דאין מצרפים אותו לכל דבר שבקדושה כדברי תרומת הדשן כדלהלן, וצריך עיון. אך לגבי כל הדינים דינו כישראל והא דנקטה הגמרא "דאי קדיש קידושיו קידושין" – דוגמא בעלמא נקטה, ודומיא דסוגיית הגמרא ביבמות וכדברי הריטב"א שהזכרנו.
תמהני דקאמרו הנפקא מינה לחומרא – טפי הווי להו למימר אפילו לקולא, דאם מל תינוק המילה כשירה או בכל מידי דנכרי פסול – בדידיה כשר, דישראל הוא, וצריך עיון. (ועיין ברמב"ם [פרק יג מהלכות איסורי ביאה הלכה יז] – הביא גם נפקא מינה לקולא דמחזירין לו אבידה כישראל.)ולכן נראה דעיקר דין זה הוא חלק מדרכי התשובה של המשומד, ומטילין עליו לקבל בפני שלושה כדי לקבלו בכלל הציבור, אבל לעניין שם 'ישראל' – שם זה לא פקע ממנו גם כשנשתמד, וחייב במצוות ככל ישראל, וכפשט לשון הריטב"א והשולחן ערוך. והוא הדין שהטבילה היא חלק מדרכי התשובה של משומד.
שאלת ממני על האנוסים בין הערבִיִים שנולדו להם בנים ובני בנים בהיותם אנוסים ועתה באים לדת ישראל ומלין – אם צריכין טבילה או לא, ואם תמצי לומר צריכין – אם מעכבת או לא.ובדברי הראשונים והאחרונים מצאנו הנהגה נוספת שהנהיגו עם משומד שרוצה לשוב בתשובה – עיין בשו"ת תרומת הדשן (סימן פו) שכתב:
תשובה: כתבו בשם רבינו שמחה ז"ל דכל בעלי תשובה צריכין טבילה, מיהו אין הטבילה מעכבת אלא מיד כשהרהר תשובה הרי הוא צדיק גמור אלא שצריך לצער עצמו. עד כאן. והדבר ברור כי רבינו שמחה איירי בישראל שעבר עבירה ועשה תשובה, ואפילו הכי הצריכו טבילה לכתחלה, והוא הדין במי שאנסוהו או יצא מן דת יהדות וחוזר לדתו.
שאלה: מי שהמיר דתו ובא ליטהר במועד – שרי לגלחו כדי לטובלו ולהכניסו לדת אמת או לאו?מבואר מדבריו שמי שהשתמד ורוצה לחזור בתשובה – נהגו לגלחו ולהטבילו, ומבואר מדבריו עוד שלא צירפו משומד למניין, אף כשחזר בתשובה כל, עוד לא גילח וטבל.
תשובה: יראה דשרי, דכיון דנהגינן לגלח בעלי תשובה כאלו על פי דברי רבי משה הדרשן, כדפירש רש"י בפרשת בהעלותך שנתן טעם להתגלח הלוים – לפי שהיו כפרה על בכורי ישראל שחטאו בעבודה זרה, ועבודה זרה קרוי מת ומת איתקש למצורע והמצורע טעון תגלחת [...] ובעלי תשובה נמי נראה להתיר כדי שלא ישהו כמה מצות, שהרי אין מצרפין אותו לכל דבר שבקדושה עד שיגלח ויטבול. ואף על גב דוודאי אינו מעכב, מכל מקום מנהג אבותינו תורה היא, וכדאסמכינן אקרא ודחינן גילוח דרבנן מקמיה.
4א. (א) הזכויות של יהודי לפי חוק זה והזכויות של עולה לפי חוק האזרחות, תשי"ב – 1952, וכן הזכויות של עולה לפי כל חיקוק אחר, מוקנות גם לילד ולנכד של יהודי, לבן זוג של יהודי ולבן זוג של ילד ושל נכד של יהודי; להוציא אדם שהיה יהודי והמיר דתו מרצון [...]הרי שקביעת המחוקק היא שזכאותו של יהודי היא רק אם לא המיר את דתו מרצון ורק אם אין הוא בן דת אחרת. 'דת אחרת' יכולה להיות לו על ידי המרת דת, שאף שעל פי דין תורה המרה זו לא מועילה המחוקק לא רצה להעניק למי שעשה הליך של המרת דת זכאות לעלייה ולאזרחות על פי חוק השבות.
4ב. לענין חוק זה, "יהודי" – מי שנולד לאם יהודיה או שנתגייר, והוא אינו בן דת אחרת.
[...] וגר שנתגייר לבין הגוים – פירוש: שקבל עליו בפני שלשה ונתגייר בפניהם אלא שלא הודיעוהו מצות שבת שאין זה מעכב, והלך ודר בין הגוים ולא ידע לעולם מצות שבת, ומשכחת לה נמי כשנתגייר בעודו קטן דקיימא לן "גר קטן – מטבילים אותו על דעת בית דין" כדאיתא בפרק קמא דכתובות (יא, א), וכשהגדיל והיה בן דעת היה בין הגוים [...]משמע שבתינוק שנשבה לא קשיא ליה, דאפשר שנולד ליהודים וגדל בין הגויים. וידוע שבזמן השואה ילדים יהודיים רבים נמסרו למשפחות נוצריות שגידלום ולילדים אלו לא הייתה ידיעה כלשהי על יהדותם. ורק בגר, דבעינן קבלת מצוות, היה קשה לריטב"א, ותירץ מה שתירץ.
ולעניות דעתי נראה דכי האי דשאילנא קדמך אין ספק, אפילו לדברי הגאונים, זקוקה דאורייתא, דתינוק שנשבה לבין הגוים – ישראל גמור הוא ואנוס וחייב כל ימיו חטאת אחת.יז. והנה למה שביארנו המערערת היא יהודייה. בנסיבות העניין אין היא רוצה לחזור בתשובה ולתקן אורחותיה, ובוודאי אין אפשרות לערוך 'השבה' באופן שהורו הפוסקים, וצריכים אנו לדעת איך יפעל בית הדין במקרה זה. וכבר היה הדבר לעולמים בין בדוגמה שצייר הרמב"ן בפרשת שלח ובין לגבי האנוסים שהתנצרו מחמת האונס וזרעם רצה לשוב ליהדות, שדנו הפוסקים מה דינם.
ואחר שנתברר שאין להם דין גרים, אם כן אין להודיעם קצת מצות קלות וחמורות ועונשן. והדבר הזה מוכרע מעצמו הוא, שאם תאמר שהוא אינו רוצה לקבלם – אם כן, נפטור אותו מהם כגוי, חלילה וחס שלא עלתה על דעת, לפי שהוא מחוייב בהם כמונו. ואין ליראו ולבהלו אבל למשכו חסד, ומושבע ועומד מסיני הוא וענוש הוא עליהם, וכשמקיימם נוטל עליהם שכר ככהן גדול. וכל שהפר דת אבותיו ולא חזר עליו – מן המורידין הוא.עיין שם מה שהורה לנו רבנו הרשב"ש איך לקבל את האנוסים, להחזירם בעבותות אהבה ושלא להכביד עליהם, לא להודיע להם מצוות כמו שמודיעים לגרים, דאיננו רוצים להרחיקם שהרי הם ישראלים גמורים, ומשמע גם שלא נדרוש מהם לשמור מצוות (כתנאי לקבלתם), כיוון שעל פי דין תורה הם אנוסים. וכתב דלא בעינן קבלת מצוות ולא טבילה אלא העיקר לקרבם בעבותות אהבה ולהתפלל עליהם, ומלים אותם במו שמלים כל יהודי ואין מילתם כמילת גרות, ובעת הברכה מתפללים עליהם את התפילה שהוזכרה בסוף התשובה.
וכן כתב הרמב"ן ז"ל וכן הר"ן ז"ל בפרק איזהו נשך. אף על פי שלכאורה לא נראה כן מדברי הרמב"ם ז"ל בהלכות ממרים בפרק ג שכתב גבי הכופרים בתורה שבעל פה – זה לשונו:
אבל בני אותם הטועים ובני בניהם שהדיחו אותם אבותם ונולדו במינות וגדלו אותם עליו הרי הוא כתינוק שנשבה בין הגוים וגדלוהו הגוים על דתם שהוא אנוס. ואף על פי ששמע מאחרים שהיה יהודי וראה היהודים ודתם הרי הוא כאנוס שהם גדלוהו על טעותם [...]
משמע שדוקא שהדיחום אבותיהם וגדלום על המינות, שזה אנוס הוא שאביו הדיחו וגדלו על כך, וכל אדם מאמין בדברי אביו יותר ממאה איש מחמת שחושב שאין אביו רוצה שיאמין בשקר אלא באמת, וזה אנוס הוא על דרך זו [...]
ואין צריך גם כן טבילה, לפי שאין הטבילה מעכבת אלא בגר [...] וכן כתבו רבני צרפת ז"ל שישראל משומד אפילו לעבודה זרה אין צריך טבילה ולא קבלה בפני שלשה [...]
ולפי זה הטעם [שהביא קודם כתירוץ לשאלה מדוע במילת ישראל מברכים 'על המילה' ו'אשר קידש' ובמילת גר יש רק ברכה אחת, ארוכה, המקבילה לכאורה לשתיהן – שהטעם הוא משום שמילת הגר שצריכה לטבילה לאחריה אינה ראויה לברכת המצוות 'על המילה' אלא לברכת השבח 'על בריתן של ישראל'] גם כן:
זה [המומר שחוזר ליהדות], שהוא ישראל ומחוייב במצות, אינו צריך טבילה, אינו צריך לכָללם [=את ברכת 'על המילה' וברכת 'אשר קידש' בברכה אחת].
ואני – לעניות דעתי אין זה התירוץ נוח לי, שכמו שהוא מברך הראשונה מברך השניה, או לא יברך כלל, ומה הועילנו בכלל הזה. אבל יש לי לומר כי המילה לא נתנה אלא לזרעו של יעקב, כדאיתא בפרק ארבע מיתות וכן מוכח נמי בפרק אין בין במסכת נדרים, וכיון שכן איך נאמר [בגר] "אשר קדש ידיד מבטן [ו]חק בשארו שם וצאצאיו חתם באות ברית קדש", והלא לא חתם באות ברית קדש אלא ישראל, ובין שיהיה 'ידיד' אברהם, כדאיתא במנחות בפרק כל המנחות, או יצחק, כדאיתא במדרש, אין זרעם של אברהם ויצחק אלא יעקב כדכתיב "כי ביצחק יקרא לך זרע", ודרשו בפרק ארבעה נדרים "ביצחק – ולא כל יצחק", וכל שכן אם 'ידיד' הוא יעקב, כדאיתא נמי במדרש, אם כן אין ראוי לברכה זו אלא זרעו של יעקב [ולכן אין בגר שתי ברכות]. ולפי זה התירוץ גם כן ראוי הוא זה לשתי ברכות [...]
וה' יתברך ירפאנו רפואת גוף ונפש וימציא לנפשותינו וגופותינו מרגוע ונופש ומעברת היצר הצופה לצדיק ישלח לנו חופש ויכתבנו בכת אוהבי שמו וידידיו ברחמיו וכרוב חסדיו.
ואחר כך אומר "א-לקינו וא-לקי אבותינו, הצלח נא לעבד הנקרא שמו כך ומשוך אליו חסדך, וכשם שהטית לבו לשוב בתשובה שלימה לפניך כן תטע בלבו אהבתך ויראתך ותפתח לבו בתורתך ותדריכהו בנתיב מצותיך למען ימצא חן בעיניך, וכן יהי רצון, ונאמר אמן".
השבת ועבודה זרה – כל אחת משתיהן שקולה כנגד שאר כל מצות התורה, והשבת היא האות שבין הקדוש ברוך הוא ובינינו לעולם. לפיכך כל העובר על שאר המצות הרי הוא בכלל רשעי ישראל, אבל מחלל שבת בפרהסיא הרי הוא כעובד עבודה זרה, ושניהם כגוים לכל דבריהם.ומקור דבריו הוא מסוגיית הגמרא בחולין (ה, א): "מקבלין קרבנות מפושעי ישראל כדי שיחזרו בהן בתשובה, חוץ מן המומר ומנסך את היין ומחלל שבתות בפרהסיא."
האי תנא חמירא ליה שבת כעבודת כוכבים, דהעובד עבודת כוכבים כופר בהקדוש ברוך הוא, והמחלל שבת כופר במעשיו ומעיד שקר שלא שבת הקדוש ברוך הוא במעשה בראשית.ומתוך כך נראה שיסוד דין משומד הוא מפני שכופר בקדוש ברוך הוא ולאו דווקא מפני שעובד עבודה זרה ולכן צריך השבה לקדוש ברוך הוא ולהאמין במלכותו, שהוא ברא את העולם ושבת ביום השביעי.
לעניות דעתי הדין עמו, דכיון דמחלל שבת בפרהסיא הוא כמומר לכל התורה דינו כעובד כוכבים [...] ואין לומר: כיון דגזירת יינם הוא "משום בנותיהם", והרי בנות מחללי שבתות לא נאסרו – זה אינו, דאם כן מומר לעבודת ככבים לא יאסור יין בשתייה ולפי מה דאמרינן בחולין (דף ד) אוסר. וצריך לומר כמו שכתב הר"ן בחידושיו שם וכמו שהעתיק גם מעלת כבוד תורתו נ"י: כיון דהוי כגוי [בנדפס (כבר"ן, בשל הצנזורה הנוצרית) "ככותי"] גמור הוא בכלל גזירתן, אף על פי שאין בבנותיו איסור חתנות, ואם כן הוא הדין במומר לחלל שבת בפרהסיא [...]ועיין מה שכתב הגרד"צ הופמן בשו"ת מלמד להועיל (חלק א – אורח חיים סימן כט):
והנה עד כה דברנו מעיקר הדין, איך לדון מחלל שבת בפרהסיא. אבל לפושעי ישראל שבזמנינו – לא ידענא מה אדון בהם, אחר שבעוונותינו הרבים פשתה הבהרת לרוב עד שברובם חלול שבת נעשה כהיתר – אם לא יש להם דין 'אומר מותר' שרק 'קרוב למזיד' הוא. ויש בהם שמתפללים תפילת שבת ומקדשים קידוש היום ואחר כך מחללים שבת במלאכות דאורייתא ודרבנן – והרי מחלל שבת נחשב כמומר בלבד מפני שהכופר בשבת כופר בבריאה ובבורא, וזה מודה על ידי תפילה וקידוש. ומה גם בבניהם אשר קמו תחתיהן, אשר לא ידעו ולא שמעו דיני שבת, שדומין ממש לצדוקין דלא נחשבו כמומרים, אף על פי שמחללין שבת מפני שמעשה אבותיהן בידיהם והם כתינוק שנשבה לבין עובדי ככבים כמבואר (סימן שפה). וכן כתב גם המבי"ט (סימן לז): "ואפשר נמי דצדוקין שלא הורגלו בתוך ישראל ולא ידעו לעיקרי הדת ואינם מעיזין פניהם נגד חכמי הדור לא חשבי מזידין" וכו', יעוין שם.
והרבה מפושעי הדור דומין להם ועדיפי מהם, שמה שמחמיר הר"ש בקראים להחשיב יינם יין נסך – אינו מפני חילול מועדות שדומה לשבת בלבד אלא מפני שכפרו גם בעיקרי הדת, שמלין ולא פורעין ואין להם דיני גיטין וקדושין שעל ידי זה בניהם ממזרים, ובזה רוב הפושעים שבזמנינו לא פרצו.
ולכן לעניות דעתי המחמיר להחשיב נגיעת יין של הפושעים הללו לסתם יינם – תבוא עליו ברכה, אכן גם למקילים – יש להם על מה שיסמכו.
שאלה: במנין שלנו יש אחד או שנים שמחללים שבת בפרהסיא לא לבד במלאכתם כי אם גם עושים מוגמר, ואפילו קידוש והבדלה אינם עושים, אי שרו לצרפם למנין.ולפיכך עלינו להתייחס למי שאינו שומר מצוות כלל וכמו שהורה לנו החזון איש (יורה דעה סימן ב אות טז) שכתב:
תשובה: הפרי מגדים סימן נ"ה באשל אברהם ס"ק ד' כתב דמחלל שבת בפרהסיא אין מצרפין למנין. וכן כתב בתשובת חכם צבי סימן ל"ח, ואף דבשאילת יעבץ חלק א סימן ע"ט משמע דכל עבריין מצרפין למנין כל זמן שלא נידוהו – מכל מקום לא כתב בפירוש דגם מחלל שבת בפהרסיא מצרפין ואפשר דמודה בזה דאין מצרפין [...]
היוצא מכל הנ"ל שעל פי דין מחלל שבת בפרהסיא אין מצטרף למנין.
אך בזמן הזה נוהגין להקל אף בארץ אונגארן ומכל שכן בארץ אשכנז [...] שכן הוא גם כן מנהג מימים קדמונים בבית המדרש דפה שאין מונעין מלירד לפני התיבה האנשים שמסחרם פתוח בשבת, וכיון שהרבנים דשם שהיו אנשי שם לא מיחו מסתמא היה טעמם ונימוקם עמם, ואפשר שסמכו על זה – מה שכתוב גם כן בשו"ת בנין ציון החדשות סימן כ"ג – שמחללי שבת בזמנינו נחשבים קצת כתינוק שנשבה לבין הנכרים, מפני שבעוונותינו הרבים רוב ישראל בארצנו מחללי שבת הם, ואין דעתם בזה לכפור בעיקרי אמונתנו, עיין שם. וכן הגיד לי הרב מו"ה משולם זלמן הכהן ז"ל בשם הגאון בעל שואל ומשיב שכתב שהאנשים מאמעריקא אינם נפסלים על ידי חילול שבת שלהם מפני שהם כתינוק שנשבה לבין הנכרים [...] יהיה איך שיהיה המקיל לצרף אנשים כאלו למנין יש לו על מי שיסמוך [...]
עוד יש סניף להקל דבזמננו לא מיקרי מחלל שבת בפרהסיא, כיון שרובן עושין כן, דבשלמא אם רוב ישראל זכאין, ומעטים מעיזים פניהם לעשות איסור זה – הרי הוא כופר בתורה ועושה תועבה ביד רמה ופורש עצמו מכלל ישראל, אבל כיון דבעוונותינו הרבים רובם פורצים הגדר – תקנתם קלקלתם: היחיד חושב שאין זה עבירה גדולה כל כך ואין צריך לעשות בצנעה, ופרהסיא שלו כבצנעה, ואדרבה: היראים קרואים בזמננו פרושים ומובדלים, והפושעים הם ההולכים בדרך כל הארץ.
ונראה דאין דין מורידין אלא בזמן שהשגחתו יתברך גלויה, כמו בזמן שהיו נסים מצוין ומשמש בת קול, וצדיקי הדור תחת השגחה פרטית הנראית לעין כל, והכופרין אז הוא בנליזות מיוחדות בהטיית היצר לתאוות והפקרות. ואז היה ביעור רשעים גדרו של עולם, שהכל ידעו כי הדחת הדור מביא פורעניות לעולם ומביא דבר וחרב ורעב בעולם.וכמו שכתב עוד (שם אות כח) לדונם כתינוקות שנשבו:
אבל בזמן ההעלם, שנכרתה האמונה מן דלת העם, אין במעשה הורדה גדר הפרצה אלא הוספת הפרצה, שיהיה בעיניהם כמעשה השחתה ואלמות ח"ו. וכיון שכל עצמנו לתקן – אין הדין נוהג בשעה שאין בו תיקון, ועלינו להחזירם בעבותות אהבה ולהעמידם בקרן אורה במה שידינו מגעת.
ועוד יש בזה תנאי שלא יהיה אנוס, וכמו שכתב הר"מ פרק ג' מהלכות ממרים הלכה ג' דבניהם ותלמידיהם חשיבי כאנוסים וכתינוק שנשבה. ותינוק שנשבה מביא קרבן, כדאמר ריש פרק כלל גדול, ומצווין אנו להחיותו ואף לחלל עליו השבת בשביל הצלתו. ובהגהות מיימוניות פרק ו' מהלות דעות כתב דאין רשאין לשנאתו אלא אחר שאינו מקבל תוכחה, ובסוף ספר אהבת חסד כתב בשם הגר"י מולין דמצוה לאהוב את הרשעים מהאי טעמא, והביא כן מתשובת מהר"ם לובלין כי אצלנו הוא קדם תוכחה, שאין אנו יודעין להוכיח, ודיינינן להו כאנוסין. ולכן אי אפשר לנו לדון בזה לפטור מן היבום, וכן לענין שאר הלכות.עיין שם מה שהאריך בסימן זה בגדרי ההתנהלות עם החוטאים בזמן הזה. ועיין בדברי הגריא"ה הרצוג בפסקים וכתבים (חושן משפט סימן כג) אם יש לפסול מחללי שבת לעדות בזמן הזה, ואין כאן מקום להאריך. ואם הדברים היו נכונים בזמנם, שדור האבות היו בגדר הבן 'הרשע' (שב'הגדה') שנולד ל'חכם', שראה אביו נוהג בדין תורה, על אחת כמה וכמה שבזמננו, כשהמצב הוא שרוב מי שאינם שומרים מצוות הם בגדרו של הבן 'שאינו יודע לשאול' ולא ראה לא את אביו ולא את סבו שומרים מצוות, ובפרט באווירה הציבורית, שכל המניף ידו על התורה הרי זה משובח, וגם מהקוראים לעצמם דתיים – רבים משתבחים בזה שמגלים פנים בתורה שלא כהלכה ומשתלחים בשומרי הדת וברבנים, שאין לבוא בתלונה ממי שלא למד לא מאביו ולא מסבו ואינו מכיר באמת מה היא הנהגתה של תורה ומה הנהגתם של שומריה, ולכן הוא מרוחק משמירת מצוות.
הזכויות של יהודי לפי חוק זה והזכויות של עולה לפי חוק האזרחות [...] מוקנות גם לילד ולנכד של יהודי, לבן זוג של יהודי ולבן זוג של ילד ושל נכד של יהודי; להוציא אדם שהיה יהודי והמיר דתו מרצון.המבקשת – מלבד היותה יהודייה על פי ההלכה, הרי היא גם בת של יהודייה (ואימה – יהודייה אף לפי הגדרת סעיף 4ב האמור, שכן לא ידוע לנו שהיא בת דת אחרת) ואף אם בת דת אחרת היא (המבקשת), הרי לא המירה דתה מרצון ולא איבדה את זכויותיה שעל פי סעיף זה. הן הן הדברים גם לגבי בעלה, שאף לפי ההגדרה הנ"ל של יהודי הרי הוא 'בן זוג של ילד של יהודי' והוא ודאי אינו 'יהודי שהמיר דתו', וכן לגבי ילדיה שהם יהודים על פי ההלכה ולעניינו של החוק הרי הם לפחות בגדר 'נכד של יהודי' ואף הם ודאי לא 'המירו דתם מרצון'.
ומאיש שהמיר דתו וחוזר לדת ישראל בזמן הזה אין אנו מצפים ומחכים שיהיה חסיד גמור, והלואי שיחיה חיים פשוטים שלא יחלל את השבת ולא יאכל טרפות וכו'. אבל אם קבל בפני שלשה להיות נזהר בדברי חברות – אני חושש מאוד שמביאין אותו ח"ו לידי מכשול לעבור על דבריו בכל יום ויום [...] וכיון שהמחבר וכן גדולי הראשונים ואחרונים לא הזכירו כלל מהך קבלת חברות, ומקורו רק בדברי נימוקי יוסף ז"ל, נראה לעניות דעתי שאין אנו רשאים לעשות דבר אשר אנו יודעים מעיקרא שאינו תיקון, ואולי יהיה לו למכשול ח"ו [...]כא. למרות האמור לעיל שאין אפשרות לערוך הליך 'השבה ליהדות' בטבילה – שהרי אין המבקשת חוזרת בתשובה (וכאמור, לעניין הרישום והזכאות לעלייה אף אין צורך בכך במקרה זה) – פטור בלא כלום אי אפשר, שהרי המחוקק קבע שמי שהמיר דתו איבד את זכאותו לעלות לארץ מכוח היותו 'יהודי' ואם המבקשת תמשיך להתנהג כפי שנהגה עד כה – ללכת לכנסייה ולשמור מנהגים נוכריים, הרי היא מגלה דעתה שנוח לה במה שעשה אביה ומשכך דינה יהיה כמי שהמירה דתה מרצון ולא נוכל עוד להתבסס על האמור כי ההמרה נעשתה על ידי אביה ושלא מרצונה.
אמנם צריכים להגיד לו בדברים הנכנסים ללב שהוא מחוייב מהיום והלאה לקיים מצוות תורתנו ורבותינו ז"ל באמת ובתמים ולהיות נזהר יותר מאשר עשה בימי קדם, כדי שיכפר לו ה' יתברך וירחם עליו למחול ולסלוח לו כל חטאיו [...]
ואחר כל המעשים אשר עשה האיש הזה אשר כבוד ידידי נ"י כתב עליו – אין לי שום תקווה שיקבל עליו להיזהר בכל דקדוקי מצוותינו הקדושות, ואם יקבל עליו, אז אני ירא יותר שלא יכשל ח"ו כמובן. על כן טוב ללכת בדרך הרשב"ץ הנ"ל שלא להבהילם כשבאים לחזור בתשובה, ואין צריך להודיעם לפי שהם מושבעין ועומדים. על כן לדעתי קבלת חברות אי אפשר באיש הזה, וכיון שקבלת חברות אי אפשר, אין שום ענין לטבילה.
הרב אליעזר איגרא | הרב א' אהרן כץ | הרב שלמה שפירא |
(א) המבקשת היא יהודייה ואינה בת דת אחרת.המבקשת הופיעה לפנינו כדי לבחון את מעשיה כיום וכדי להתוות את הדרך – באיזה אופן נוכל לתת הוראות מעשיות כדי שתוכל להשיג את שעומד מאחורי בקשתה, היינו את מטרתה האמיתית שכנראה אינה בהכרח חזרה לצור מחצבתה אלא קבלת זכות עלייה לארץ לה, ל'בעלה' הנוכרי ולילדיה היהודים. כבר כתבנו בפסק דיננו, שמתן אפשרות לילדיה לעלות לארץ ולהינשא כאן הוא מטרה ראויה – למנוע את טמיעתם בין הנוכרים.
(ב) בנסיבות העניין, שהמבקשת דבוקה וקשורה לבעלה הנוכרי (ועיין רש"י בראשית לא, ג) אין מקום לעריכת הליך של 'השבה ליהדות'.
(ג) עם זאת חובה עלינו לדרוש ממנה התחייבות שלא ללכת לכנסייה ועליה להתחייב שכשתעלה לארץ תגור בסמוך לבני משפחתה הנשואים ליהודים. מלבד זאת עליה להיות בקשר עם רב כדי שהקשר שלה ושל ילדיה יהיה עם יהודים ולא עם נוכרים.
(ד) המבקשת תוזמן לבית הדין ותתחייב בהתאם לאמור. על המזכירות לקבוע מועד להתייצבות המבקשת לפנינו.
(ה) לאחר ההתחייבות האמורה יורה בית הדין למשרד הפנים לרשום את המבקשת 'יהודייה' כפי מעמדה האמיתי.
חטא ישראל כו' – אף על פי שחטא ועבר על כל התורה כדלקמן, לא הוי כעכו"ם [=כגוי] וכמו שאמרו אף במומר לכל התורה דישראל הוא לכל דיניו. וק"ל:הרי שאף עכן עבר על כל התורה (כמו שדרשו בגמרא שם, ולא רק מעל בחרם) למרות זאת לא פקע ממנו שם ישראל.
"לא יהיה לך אלהים אחרים על פני" למה נאמר? לפי שהוא אומר "אנכי ה' א-לקיך":ומשקיבלנו הדיבור הראשון ושם ה' חל עלינו, אין אפשרות להפקיע את שעבודנו וכמו שנאמר ביחזקאל (פרק כ פסוק לב) "וְהָֽעֹלָה עַל־רוּחֲכֶם הָיוֹ לֹא תִֽהְיֶה אֲשֶׁר אַתֶּם אֹמְרִים נִֽהְיֶה כַגּוֹיִם כְּמִשְׁפְּחוֹת הָאֲרָצוֹת לְשָׁרת עֵץ וָאָֽבֶן" וביארה הגמרא (סנהדרין קה, א):
משל למלך שנכנס למדינה, אמרו לו עבדיו "גזור עלינו גזירות", אמר להם "לאו, כשתקבלו מלכותי אגזור עליכם גזירות, שאם מלכותי אינכם מקבלים – גזירותי האיך אתם מקיימין?"
כך אמר המקום לישראל: "אנכי ה' א-לקיך", "לא יהיה לך" – אני הוא שקבלתם מלכותי עליכם במצרים, אמרו לו "הן", "כשקבלתם מלכותי קבלו גזרותי", כלומר: אחר שאתם מקבלים עליכם ומודים שאני ה' ואני א-לקיכם מארץ מצרים, קבלו כל מצותי.
אי זה ספר כריתות אמכם אשר שלחתיה או מי מנושי אשר מכרתי אתכם לו, הן בעונותיכם נמכרתם ובפשעיכם שלחה אמכם [...] והעלה על רוחכם היו לא תהיה אשר אתם אמרים נהיה כגוים כמשפחות הארצות לשרת עץ ואבן חי אני נאם ה' א-לקים אם לא ביד חזקה ובזרוע נטויה ובחמה שפוכה אמלוך עליכם.
ועל כן באו עשרה בני אדם לפרוק עול שכינה מעליהם, וזה שאמרו לו "עבד שמכרו" כו' לפי שישראל נקראו בנים ועבדים לה' בכמה מקראות, ועל כן אמרו: אם כעבדים – הרי מכרם לנבוכדנצר, ואם כבנים – הרי כבר גירש אמם, ואלו הבנים שנולדו לה אחר הגירושין ואינן שלו יתברך ברוך הוא.היינו דישראל הם באחד משני פנים: בניו של הקדוש ברוך הוא או עבדיו, ודבר זה קובע את שמם 'ישראל' ומחייבם במצוות.
ואמר להם "איזה ספר" כו' – רצונו לומר: היא כאשה שמרדה בבעלה והלכה ממנו בלא גט, דהיינו "ובפשעיכם" דהיינו מרדם, ועדיין הוא בעלה והבנים שלו, ואם כעבדים אמר "או מי מנושי" וגו' דודאי אין הקדוש ברוך הוא צריך למכור כלום כי עולם כולו שלו.
דתניא: "בנים אתם לה' א-לקיכם" – בזמן שאתם נוהגים מנהג בנים אתם קרוים בנים, אין אתם נוהגים מנהג בנים אין אתם קרוים בנים – דברי רבי יהודה; רבי מאיר אומר: בין כך ובין כך אתם קרוים בנים, שנאמר "בנים סכלים המה", ואומר "בנים לא אמון בם", ואומר "זרע מרעים בנים משחיתים", ואומר "והיה במקום אשר יאמר להם לא עמי אתם יאמר להם בני א-ל חי".לדעת רבי יהודה רק כשעושים רצונו של מקום נקראים "בנים", אך כשאין עושים רצונו נקראים "עבדים", ולדעת רבי מאיר בין כך ובין כך נקראים " ואפילו כשעובדים לעבודה זרה. ועיין בזה עוד בבבא בתרא (י, א) דטורנוסרופוס הרשע אמר כדברי רבי יהודה ורבי עקיבא שם אזיל בשיטת רבי מאיר, ואין כאן מקום להאריך.
מאי "ואומר"? וכי תימא: סכלי הוא דמקרי 'בני', כי לית בהו הימנותייהו לא מיקרו 'בני' – תא שמע: ואומר "בנים לא אמון בם"; וכי תימא: כי לית בהו הימנותא הוא דמיקרו 'בנים', כי פלחו לעבודת כוכבים לא מיקרו 'בנים' – תא שמע: ואומר "זרע מרעים בנים משחיתים"; וכי תימא: 'בנים משחיתים' הוא דמיקרו, 'בני מעלייא' לא מיקרו – תא שמע: ואומר "והיה במקום אשר יאמר להם לא עמי אתם יאמר להם בני א-ל חי".
שאלת: משומד לעבודה זרה – אם מטמא באהל אם לאו? מי אמרינן "אף על פי שחטא ישראל הוא", או דילמא כיון דאין מחזירין לו אבידה ומותר להלוותו בריבית דיצא מכלל ישראל לגמרי, ושכן כתב הרב רבי אברהם ז"ל, וכיון שכן אף לענין טומאה כן אף על גב דטומאה דאורייתא?והיינו שלהלכה קיימא לן כרבי מאיר, ד"בין כך ובין כך קרוין בנים", אף דבעלמא רבי מאיר ורבי יהודה – הלכה כרבי יהודה, ולכן אף מומר לעבודה זרה – הרי הוא בכלל "אדם כי ימות באהל", שקברו מטמא באוהל, ונפקא מינה להלכה שקבר מומר מטמא באוהל.
תשובה: איברא ישראל משומד מותר להלוותו בריבית, וכדאיתא בירושלמי בפרק קמא דעבודה זרה בכותאי דקסרין, וכן אין מחזירין לו אבידה, דריבית ואבידה באחוה תלינהו רחמנא ולפנים מן השורה להתחסד עמהם, והאי – לא אחינו הוא, ואין מרחמין עליו, אדרבא 'מורידין'.
אבל לגבי טומאה – ב'אדם' תליא רחמנא, ועוד זה 'אדם' הוא ולא 'בהמה', דקידושיו קדושין וגיטו גט ואשתו אסורה עד שיגרש בגט כישראל, ובכלל 'בנים' הוא כדברי רבי מאיר בשילהי פרק קמא דקדושין, דגרסינן התם [בקיצורי לשון קלים]:
"בנים אתם לה' א-לקיכם" – בזמן שאתם נוהגים מנהג בנים אתם קרויין בנים שנאמר "בנים אתם לה' א-לקיכם", אם אי אתם נוהגים מנהג בנים אין אתם קרויין בנים – דברי רבי יהודה. רבי מאיר אומר: בין כך ובין כך אתם קרויין בנים שנאמר "בנים סכלים המה" [וכו'], וכי תימא סכלים הוא דמקרו 'בנים' כי לית בהו הימנותא לא מיקרו 'בנים', ואומר (דברים לב) "בנים לא אמון בם", וכי תימא כי לית בהו הימנותא הוא דמיקרו 'בנים', כי פלחי לעבודה זרה לא מיקרו בנים. ואומר (ישעיה א) בנים משחיתים. וכי תימא 'בנים משחיתים' הוא דמיקרו 'בני מעליי' לא מיקרו – (הושע ב) "והיה במקום אשר יאמר להם לא עמי אתם יאמר להם בני א-ל חי".
ואף על גב דרבי מאיר ורבי יהודה – הלכה כרבי יהודה, הכא רבי מאיר קראי קדייק. ומכל מקום אף לרבי יהודה לאו מכלל 'אדם' נפקי, ולא 'בהמה' נינהו שלא לטמא באהל, שכן קידושיהן קידושין כדאיתא התם ביבמות, ואפילו גוי שנתגייר וחזר לסורו כל שכן מי שנזרע בישראל.
כמו שאמרו בפרק ו' דסנהדרין (מד, א) "אף על פי שחטא" כו' ובפרק ד' דיבמות – מז, ב ("למאי הלכתא? דאי הדר" כו') ובסוף פרק קמא דקדושין (לו, א) לרבי מאיר "בין כך ובין כך קרויין בנים" כו'.ובמלבי"ם (דברים יד, א) כתב שבספרי בפרשת האזינו על הפסוק "שחת לו לא בניו מומם" (דברים לב, ה) נראה שרבי יהודה הודה לרבי מאיר. וזו לשו הספרי (שם, פסקא שח):
אף על פי שהם מלאים מומים קרויים בנים, שנאמר "שחת לו לא בניו מומם" – דברי רבי מאיר, וכן היה רבי יהודה אומר: אין בהם מומם שנאמר "לא בניו מומם".העולה מכל האמור לעיל שהלכה היא שישראל נקראים 'בנים למקום', ואף המומר לעבודה זרה, וכן היא דעת רבי עקיבא בבבא בתרא (שם). ומעתה אף בן שמרד וחטא כנגד אביו – האב לעולם יישאר אב, והבן לעולם יישאר בן, ולכן אף 'ישראל שחטא' מקרי 'ישראל'. ואף אם נאמר שישראל 'עבדים' – אף עבד שאינו שומע בקול רבו ואף מורד בו – לא פקע ממנו שם עבד ולכן אנן עבדי דקודשא בריך הוא ובכל עניין אנו נקראים עבדיו, דלא פקע שם ישראל. וזהו טעמה של הלכה זו.
הזכויות של יהודי לפי חוק זה והזכויות של עולה לפי חוק האזרחות, תשי"ב – 1952, וכן הזכויות של עולה לפי כל חיקוק אחר, מוקנות גם לילד ולנכד של יהודי, לבן זוג של יהודי ולבן זוג של ילד ושל נכד של יהודי; להוציא אדם שהיה יהודי והמיר דתו מרצון.לפי חוק זה: יהודי שהמיר דתו מרצון, כאמור בסעיף 4א(א) – אף שעל פי דין תורה לא אהנו מעשיו, לעניין חוק זה הוא נקרא 'בן דת אחרת'.
[...] כתב הש"ך (ס"ק ו) דמומר – אין בית דין מצווין להפרישו. ואחרונים פקפקו [...]ויש להביא ראיה לדברי האבני נזר מלשון הגמרא בכתובות (עה, א) "'ולציון יאמר איש ואיש יולד בה והוא יכוננה עליון' – אמר רבי מיישא בר בריה דרבי יהושע בן לוי: אחד הנולד בה ואחד המצפה לראותה". ועיין בספר ראשית ביכורים (בכורות ד, ב) שכתב שעל פי דברי האבני נזר, מומר פטור מפדיון הבן לדעה אחת, ואין כאן מקומו. אך עולה מדברי האבני נזר שבמומר יש לאו של "לא ישבו בארצך", ומשכך אינו נחשב בן ארץ ישראל ואין ערבות כלפיו, ואם כן ודאי שבחוק השבות המקנה זכות עלייה לכל יהודי באשר הוא יהודי - ראוי למנוע זכות זאת ממומר.
על פי דברי מהר"ל מפראג זצ"ל (בנתיבות עולם נתיב הצדקה פרק ו) בביאור טעם שלא נתערבו ישראל זה לזה רק אחר שעברו את הירדן (עיין סוטה לז ע"ב) וביאר מהר"ל זצ"ל דארץ ישראל מיוחדת לישראל והיא עושה את כל ישראל השוכנים עליה כאיש אחד. על כן כשבאו לארץ ישראל נעשו ערבים. עד כאן דבריו.
והנה זה פשוט דאף עכשיו שישראל בגלות נשאר הערבות. והטעם ברור, דאף שגלו מכל מקום מקומם של ישראל בארץ ישראל, וכשאנחנו בארץ אחרת נחשבנו גולים כי אין כאן מקומינו, רק מקומינו בארץ ישראל ומצוה לדור בארץ ישראל. על כן עדיין חשיב כאילו כולנו בארץ ישראל – אף שאין אנו בפועל בארץ ישראל מכל מקום זה מקומינו.
והנה מומר – אף דאפילו חטא 'ישראל הוא', מכל מקום גוי הוא גם כן, ועושה יין נסך, וקנאים פוגעים במומרת כמו בגויה, כמבואר בפוסקים באבן העזר בענין מומר זוקק ליבום יעוין שם (עיין תרומת הדשן [סימנים] ריט [ו]רכג). ובדרישה (סימן קלט) דעבודה זרה של מומר נאסר מיד כמו עבודה זרה של נוכרי. וכיון שדינו כנוכרי גם כן – פשוט שיש בו לאו ד"לא ישבו בארצך פן יחטיאו אותך לי". וכיון שאסור לדור בארץ ישראל – אין ארץ ישראל מקומו כלל, ופקע הערבות בעד המומר. ואין לזוז מהוראת הש"ך.
במה דברים אמורים? באיש שכפר בתורה שבעל פה במחשבתו ובדברים שנראו לו והלך אחר דעתו הקלה ואחר שרירות לבו וכופר בתורה שבעל פה תחילה [בחלק מהדפוסים נוסף: "כצדוק ובייתוס" (ואפשר שאזכור הצדוקים ולהלן הקראים הוא מאימת הצנזורה ובשל הזיהוי של 'מינים' עם הנוצרים)] וכן כל התועים [בחלק מכתבי היד והדפוסים: "הטועים", וכן להלן] אחריו.ודברי הרמב"ם הובאו בתשובת הרשב"ש (סימן פט) שהוזכרה בפסק דיננו, שהורה איך להתנהג עם האנוסים ושלא לרחקם. והנה, כאמור, אי אפשר לומר לגבי המערערת שהמירה דתה מרצון שהרי לא הייתה מודעת באמת מהי דתה. אומנם במה דברים אמורים? כל עוד הגדרתה תהיה כתינוק שנשבה, אך משהודע לה שהיא יהודייה – אם תמשיך להחזיק במעשיה וללכת לכנסיה יש לומר שתיחשב 'המירה דתה מרצון' ו'בת דת אחרת' על פי החוק. ויהיה דינה כמי שהמירה ברצון גם על פי ההלכה, וכבר הכריע כן הרשב"ש בתשובתו הנזכרת:
אבל בני התועים האלה ובני בניהם שהדיחו אותם אבותם ונולדו במינות [בחלק מהדפוסים: "בין הקראים"] וגדלו אותם על דעתם, הרי הוא כתינוק שנשבה ביניהם וגדלוהו ואינו זריז לאחוז בדרכי המצות, שהרי הוא כאנוס – ואף על פי ששמע אחר כך שהוא יהודי וראה היהודים ודתם הרי הוא כאנוס, שהרי גדלוהו על טעותם – כך אלו [בחלק מהדפוסים נוסף: "שאמרנו"] האוחזים בדרכי אבותם [בחלק מהדפוסים: "הקראים"] שטעו, לפיכך ראוי להחזירן בתשובה ולמשכם בדברי שלום עד שיחזרו לאיתן התורה.
אבל יש לומר שדברי הרמב"ם ז"ל הם כשהכיר היהודים וראה אותם ודתם, ולא היה שם מי שיבינהו אמתת הדת, והוא אינו מכיר בה שהיא אמת, אבל אם מכיר בה שהיא אמת ולא חזר אליה בלא ספק שמן המורידין הוא כיון שהכיר האמת, [נראה שחסר "שתחילה" או לשון דומה] לביה אנסיה וחשב שאינה אמת, אבל אחר שהכירה ומודה בה שהיא אמת – אין שם אונס כלל ומשומד גמור הוא אפילו לדעת הרמב"ם ז"ל.וכן מבואר בדברי הרדב"ז בתשובתו הידועה על דבר הקראים (סוף חלק ב, סימן תשצו):
וכן מוכיח לשונו ז"ל, שכתב "שהדיחו אותם אבותם ונולדו במינות וגדלו אותם עליו" – משמע שדוקא שהדיחום אבותיהם וגדלום על המינות, שזה אנוס הוא שאביו הדיחו וגדלו על כך, וכל אדם מאמין בדברי אביו יותר ממאה איש, מחמת שחושב שאין אביו רוצה שיאמין בשקר אלא באמת, וזה אנוס הוא על דרך זו. אבל מי שמכיר דת אבותיו, ולא הדיחוהו אבותיו להאמין אותו טעות, אבל כלם יודעים שדת משה ע"ה היא אמתית ואינו שב אליה – אינו אנוס כלל. וכל שכן לדעת הרמב"ן ז"ל שאינו מדמה אותו כלל לתינוק שנשבה לבין הגויים דהתם לא הכיר כלל, אבל זה – כיון שהכיר ולא חזר אין לך משומד גדול מזה.
וכי תימא מפני שכתב הרמב"ם ז"ל בהלכות ממרים שאלו אנוסים הם כיון שגדלו אותם אבותם על אמונתם וכו', הרי הוא ז"ל כתב [בסוף אותה הלכה והחלק מהדפוסים נשמט] "אין ממהרין להרגן" – משמע שאם הזהירו אותם ועדיין עומדין במירדן הורגין אותם, אם ידינו תקפה. והרי אשה זו שהוא רוצה ליקח עדיין עומדת במרדה להחזיק בכפרות שלהם. ואם כן, איך ישאנה?וכן כתב בפירושו לרמב"ם (שם – הלכות ממרים פרק ג הלכה ג):
נראה שכתב רבינו זה ללמד זכות על הקראין, אבל הנמצאים בזמנינו זה – אם היה אפשר בידינו להורידן היה מצוה להורידן, שהרי בכל יום אנו מחזירין אותם למוטב ומושכין אותם להאמין תורה שבעל פה, והם מחרפין ומגדפין את בעלי הקבלה, ואין לדון את אלו בכלל אנוסים אלא כופרים בתורה שבעל פה. וכבר הארכתי בתשובת שאלה על ענינם.וכן היא גם דעת המבי"ט בתשובה (חלק א סימן לז) שכתב:
ועוד, דפשיטא דהני צדוקין [= הקראים] לאו שוגגין מיקרו אלא מזידים ופסולים מדאורייתא אפילו בני בניהם שהדיחו אותם אבותם, דהא מותרין ועומדין הם, דידעי דאתו מזרע ישראל ומכחישים בתורה שבעל פה ועוברים כמה עבירות בכל יום ומגלים פנים בתורה ומעיזים פניהם נגד חכמי הדור, ואין מזיד גדול מזה. ואי קאמר הרב ז"ל דבתינוק שנשבה לבין הגוים שהוא אנוס וכו' היינו שלא להחשיבם בכלל המינים, שמיתתם בידי כל אדם, ולהרגם מיד, אלא שימשכם בדברי שלום ולא ימהר להרגם – אולי יקבלו תוכחה. וכשלא קבלו תוכחה ולא חזרו בתשובה הרי הם כאביהם, ומיתתם ביד כל אדם מיד, כדדייק הרב ז"ל בסיפא דלישניה דקאמר "ולא ימהר להורגם".וכן כתב גם הרא"ם בתשובותיו (סימן נז) שיש לקרבם ולהשפיע עליהם, אך כשאינם חוזרים – חוזר דינם לדין שאר מומרים, עיין שם ובאחרונים, ואין כאן מקום להאריך. והנה הפוסקים לא קצבו את הזמן שאנו חייבים לבוחנם ומסתבר שהדברים תלויים בזמן ובמקום, ובדורנו יש לנו לילך אחרי הוראת החזון איש בדבריו הנודעים בהלכות שחיטה (יורה דעה סימן ב אות טז ואות כח) שהזכרנו בפסק דיננו ולמושכם בעבותות אהבה.
אמר לו הקדוש ברוך הוא להושע: לא היה לך ללמוד ממשה רבך, שכיון שדברתי עמו – פירש מן האשה, אף אתה בדול עצמך ממנה. אמר לו: רבונו של עולם, יש לי בנים ממנה ואין אני יכול להוציאה ולא לגרשה!ומבואר שהפרשת אשה מבעלה היא דבר קשה, וקשה לדרוש דרישה שכזו.
[...] לא נאמר כי אדם שעל פי אמונתו הוא בן דת אחרת – אין לו אפשרות לחזור ליהדות. אך לא ייתכן שיעשה זאת במחי יד, רק בהניחו מפעילות שפעל מכח אמונתו, כמו שלא די שיעשה זאת בהבל פה. עליו הנטל להראות כי תוכו כברו וכי כבר חזר בו לא רק מפעילותו אלא גם מאמונתו. הפסקת כל פעילות מכוח שכנוע אמיתי וכן שהביאוֹ לשינוי באמונתו – יהיה בה כדי הרמת נטל זה. (פ"ד מו, עמ' 505).הפסיקה האזרחית דנה באריכות מהם המדדים לקביעה המגדירה יהודי כ'בן דת אחרת' ומה הם המדדים לחזרה מקביעה זו.
בענייני המעמד האישי של יהודים [...] אשר בהם אין לבית דין רבני שיפוט יחודי לפי חוק זה, יהא לבית דין רבני שיפוט לאחר שכל הנוגעים בדבר הסכימו לכך.במקרה כזה הפנייה היא ביוזמתו של המבקש, כשהלה מעוניין בקביעה זו מסיבותיו שלו. לפיכך אם יפנה אלינו מאן דהוא ויבקש מבית הדין לקבוע את מעמדו האישי – לא נוכל להימנע מלהיענות לבקשתו, להיכנס בעובי הקורה ולתת את החלטתנו – כל עוד הבקשה מוגשת בתום־לב, אף אם יכול להיות שהמבקש ינסה להשתמש בפסק דיננו לעניינים אחרים.
בג"ץ העביר את הכדור אליכם ואמר: אני רוצה שאתם תחליטו אם האישה בת דת אחרת או לא כי החוק אומר שיש הבדל אם הוא 'בן דת אחרת' או לא. השופט הנדל אמר: אני נותן לכם שישים יום ותעשו מה שאתם מבינים, הוא לא אמר לנו לבוא לכאן.אין מדובר כאן בתביעת גירושין, שהרי המבקשת נשואה לנוכרי ולא רוצה להיפרד ממנו, אלא בבקשה לקביעת יהדותה ודתה. בקשתה זו של המערערת לבירור יהדותה בבית הדין האזורי – לא ברור אם אפשר לומר עליה שהיא באה לצורך 'עניני המעמד האישי' קרי: לענייני נישואין וגירושין, נראה יותר שהיא רק לצורך התאזרחותה של המערערת ולצורך הרישום האזרחי שלה במרשם האוכלוסין, ותו לא. על כן לא ברור אם יש סמכות לבית הדין הרבני לדון בבקשתה אף מכוח סעיף 9 לחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), תשי"ג – 1953.
מחוקק דבר המלך ופקודת ההמרה ראה את המרת הדת כסמכות הגלומה מעצם טיבה במוסדות הדתיים של כל עדה. דיני כל עדה קובעים לעצמה כיצד מתבצעת המרת הדת אליה, ומיהו האורגן של העדה מבחינה דתית פנימית הממונה על כך. אצל היהודים חייב הגיור להתבצע על ידי בית דין, וכך גם שיבתו של מומר ליהדות צריכה להיות בפני בית דין. מכך מחויבת המסקנה כי המחוקק האזרחי רואה את בתי הדין הרבניים המוסמכים, כמוסד הדתי היהודי הממונה על המרת דת אל הדת היהודית [...]משכך, במסגרת סמכותו של בית הדין לדון בבקשת 'השבה ליהדות' של המערערת מוסמך בית הדין גם לדון אגב כך ביהדותה. אלא שבמקרה שלפנינו אין שאלה ופקפוק בנוגע ליהדותה של המערערת.
בית הדין הרבני הינו מוסד דתי אשר משפט המדינה מסר לו סמכויות שיפוט בעניני מעמד אישי ככתוב בחוק שיפוט בתי דין רבניים, ולאור זאת קיימת לו סמכות חוקית לעסוק בהמרת דתו של בן דת אחרת לדת היהודית.
לא יירשם אדם כיהודי לפי לאומו או דתו אם הודעה לפי חוק זה או רישום אחר שבמרשם או תעודה ציבורית מראים כי הוא אינו יהודי, כל עוד לא נסתרו ההודעה, הרישום או התעודה האמורים להנחת דעתו של פקיד הרישום הראשי, או כל עוד לא נקבע אחרת בפסק דין הצהרתי של בית דין רבני בתובענה של בעל דין שהוא תושב בענייני נישואין וגירושין לפי סעיף 1 לחוק שיפוט בתי דין רבניים (נישואין וגירושין), התשי"ג – 1953, או של בית משפט, ובלבד שהוא אינו בן דת אחרת.לכן: במקרה שלפנינו – הן מאחר שבקשת המערערת לא הייתה במסגרת תביעת גירושין, לפי סעיף 1 לחוק שיפוט בתי דין הרבניים (נישואין וגירושין), והן משום שאין ספק לגבי עצם יהדותה מבחינה הלכתית, והסיבה לפנייתה הייתה בגין קביעת רשות האוכלוסין וההגירה כי היא נחשבת 'בן דת אחרת' – ברור כי בית הדין הרבני במקרה זה אינו מוסמך 'להורות' לפקיד מרשם האוכלוסין לרשום את המערערת כ'יהודייה' מבחינה אזרחית.
חוק השבות הוא מחוקי השתייה [=תשתית] של מדינת ישראל. הוא מכיל ייעוד מרכזי של מדינתנו, הייעוד של קיבוץ גלויות [...] חוק השבות אין לו דבר עם חוקי הגירה, זהו חוק ההתמדה של ההיסטוריה הישראלית, חוק זה קובע העקרון הממלכתי אשר בכוחו הוקמה מדינת ישראל.תכליתו של חוק זה הוא (כלשון בית המשפט העליון בבג"ץ 2355/98) "קיבוץ גלויות העם היהודי אל מדינת היהודים, שיבת הבנים אל ביתם. חוק השבות – כשמו כן הוא – מפנה הוא פניו אל כל היהודים באשר הם שם" – בכל מצב רוחני שיהיו, אין הוא מבדיל בין יהודי המשתדל לשמור כל מצוותיה של תורה ובין מי שאינם שומרים מצוות כלל (ובאמת אין אף יהודי אחד באשר הוא, שאין הוא 'מלא מצוות כרימון' [ברכות נז, א]) בין מי שמאמינים בקדוש ברוך הוא ובין מי שמכחישים את קיומו, אין הוא בוחן הכרתו והשקפתו של בן העם היהודי – "מזמין הוא את היהודים לשוב אל ביתם, לחזור ארצה. כל יהודי באשר הוא" – זכאי להגיע לישראל.
(ד"כ 6 (תש"י) 2036–2037)
[...] ומה ראו לומר קיבוץ גליות לאחר ברכת השנים? דכתיב "ואתם הרי ישראל ענפכם תתנו ופריכם תשאו לעמי ישראל כי קרבו לבוא". וכיון שנתקבצו גליות – נעשה דין ברשעים, שנאמר "ואשיבה ידי עליך ואצרף כבר סיגיך", וכתיב "ואשיבה שפטיך כבראשנה". וכיון שנעשה דין מן הרשעים – כלו המינים, וכולל זדים עמהם, שנאמר "ושבר פשעים וחטאים יחדו" [יכלו]". וכיון שכלו המינים – מתרוממת קרן צדיקים, דכתיב "וכל קרני רשעים אגדע תרוממנה קרנות צדיק", וכולל גירי הצדק עם הצדיקים, שנאמר "מפני שיבה תקום והדרת פני זקן" וסמיך ליה "וכי יגור אתכם גר". והיכן מתרוממת קרנם? בירושלים, שנאמר "שאלו שלום ירושלים ישליו אהביך". וכיון שנבנית ירושלים – בא דוד, שנאמר "אחר ישבו בני ישראל ובקשו את ה' א-לקיהם ואת דוד מלכם". וכיון שבא דוד – באתה תפלה, שנאמר "והביאותים אל הר קדשי ושמחתים בבית תפלתי". וכיון שבאת תפלה – באת עבודה שנאמר "עולתיהם וזבחיהם לרצון על מזבחי".חזינן מדברי הגמרא שהגאולה מתחילה כשהארץ נותנת יבולה לבניה, וכמו שהיה עוד לפני קום המדינה, השלב הבא הוא קיבוץ הגלויות, ורק אחר כך יהיה המשך תהליך הגאולה עד ביאת המשיח והגאולה השלמה. ואין כאן מקום להאריך, אך על כל פנים שמעינן ששיבת הגלויות היא השלב הראשוני שכל נידחי ישראל ישובו, בין צדיקים ובין רשעים, וכלשון המחוקק "כל יהודי", דהיינו שאנו מצפים שכל מי שמשתייך לעם היהודי יגיע לארץ, ויש לו את הזכות להגיע, כפי שכתבנו.
לא בנקל תילקח מיהודי הזכות המוענקת לו מכוח חוק השבות. עם זאת, מצב בו יהודי בוחר לצעוד בנתיביה של דת אחרת – תישלל זכותו להמשיך ולחסות תחת כנפי חוק השבות. ויוטעם: חוק השבות אינו מבחין בין יהודי המקפיד לשמור על מצוות אלו ואחרות לבין יהודי שאינו מקפיד לשמור על מצוות כלל. הגדרת 'יהודי' אינה נגזרת ממסירותו לדת. חוק השבות אינו מבחין בין יהודים. הוא אינו עוסק בשאלה וכמובן אין זה ראוי שיעסוק בשאלה מי הוא יהודי 'טוב'. עם זאת, קיים חריג אחד בדמות 'בן דת אחרת' [...]הדברים מתאימים למה שאמרנו: לכל יהודי שמורה הזכות לעלות לישראל, במקרה אחד שלל המחוקק זכות זו, היינו במקרה שיהודי זה החליט לצעוד בנתיב אחר מרצונו, בפרשה זו קבע בית המשפט שהמערערת בחרה דרכה מרצונה הצהירה מיוזמתה שהיא נוצרייה בפני השלטונות וכן עשתה מעשים המוכיחים על בחירתה מרצון בדרך זו. עם זאת דעתו של בית המשפט בפסק דין זה נטתה שאם תעשה מעשים המוכיחים על רצונה לשוב לדתה, שוב לא תיקרא 'בת דת אחרת', ומשכך תחזור ותתעורר זכותה על פי חוק השבות, שהרי שוב תחזור הגדרתה להיות יהודייה שאינה בת דת אחרת.
מקרנו מתאים לכלל. העותרת, כפי שתואר לעיל, הצהירה מיוזמתה – הן בפני שלטונות ישראל, הן בפני הכנסייה והן בפני הרשויות הגרמניות – על היותה בת דת אחרת: נוצרייה. היא השתתפה בטקס דתי נוצרי מרכזי בחיי אדם – התחתנה בכנסייה באמצעות כומר. היא השתייכה לקהילה דתית־נוצרית תקופה ארוכה. מעשיה בוצעו תוך מודעות למשמעויות הנלוות אליהם [...]
השאלה הנוספת היא האם יהודי יכול לחזור בו מלהיות בן דת אחרת. אדם נולד לאם יהודייה וככזה רשאי ליהנות מחוק השבות. בשלב מסוים בחייו הוא הופך בן דת אחרת. כתוצאה מכך נשללות הזכויות שקמו לו מכוח חוק השבות. השאלה היא האם נותר שלב נוסף שאף הוא יכול להביא לשינוי במעמדו על פי חוק השבות. האם הוא יכול לחדול מלהיות בן דת אחרת? אם כך ינהג – מה גובר, היותו יהודי על פי ההגדרה בתחילת הסעיף או היותו בן דת אחרת בשלב מסוים בחייו?
יש לוודא כי אכן המבקשת נטשה לחלוטין את דרך האיסלם, ואינה שומרת עוד שום מנהג ממנהגיו. שהרי לא נוכל להגדירה כחוזרת לדת ישראל, אם אכן היא עדיין קשורה לדת האיסלם, שהרי במה חזרה לדת היהודית אם מצוות לא שומרת ועוד שומרת תרבות דת אחרת?!מה שאין כן בנידון דידן שהמערערת הייתה נוצרייה בתודעתה (ואולי גם כיום) והתנהגה בפרקטיקה הדתית של נוצרים ולכן עליה לעשות מעשים ולהוכיח לבית הדין שהיא משנה את דרכה כדי שנוכל לקבוע על כל פנים שאין היא מומרת – דבר שיוכל לשכנע אותנו ואת הממונה על פי חוק לקבוע שאין היא 'בת דת אחרת'. צריכים אנו להגדיר מהו הדבר המינימלי שעליה לעשות כדי שתוכל להיקרא 'שבה ממעשיה' ושוב לא ייאמר לגביה שהיא 'בת דת אחרת'. ויש ללמוד דין זה ממה שהשרישנו הרמב"ם בהלכות תשובה (פרק ב הלכה א):
אי זו היא תשובה גמורה? זה שבא לידו דבר שעבר בו ואפשר בידו לעשותו ופירש ולא עשה מפני התשובה, לא מיראה ולא מכשלון כח. כיצד? הרי שבא על אשה בעבירה ולאחר זמן נתייחד עמה והוא עומד באהבתו בה ובכח גופו ובמדינה שעבר בה ופירש ולא עבר – זהו בעל תשובה גמורה. הוא ששלמה אמר "וּזְכֹר אֶת בּוֹרְאֶיךָ בִּימֵי בְּחוּרֹתֶיךָ", ואם לא שב אלא בימי זקנותו ובעת שאי אפשר לו לעשות מה שהיה עושה – אף על פי שאינה תשובה מעולה מועלת היא לו ובעל תשובה הוא.ומעתה: אם המערערת הייתה ממשיכה לגור בכפרה בגרוזיה, שבו בני הכפר נוכרים והולכים לכנסייה, והיא הייתה משנה ממנהגה באופן שהיה ניכר שאין היא הולכת – היה מקום לומר ששבה מדרך זו, על כל פנים לעניין זה. ושוב – אף שעוברת על שאר עברות – אפשר היה לומר שאין היא נקראת 'בת דת אחרת', וכמו רוב העולים מהארצות שהיו ברית המועצות שאינם שומרים תורה ומצוות. אך כיום שהיא נמצאת בארץ, שבה אין נהוג ללכת לכנסייה, ודאי אין באי־הליכתה לכנסייה בארץ משום ראיה שחזרה בה, ובפרט שכבר כתבנו לעיל שהוחזקה 'כפרנית'. והנה הרמב"ם (שם הלכה ב) כתב שהגדרת התשובה היא "ויעיד עליו יודע תעלומות שלא ישוב לזה החטא לעולם", וברור שדבר זה אינו בידינו, שאיננו יודעים מה בליבו של אדם.
הרב אליעזר איגרא | הרב א' אהרן כץ | הרב שלמה שפירא |
(א) המבקשת היא יהודייה ואינה בת דת אחרת.בהחלטה משלימה מיום כ"ז במרחשוון התשע"ט (5.11.18) הוסיף בית הדין להבהיר את עמדתו בעניין מעמדה ההלכתי והחוקי, להלן חלקים מהחלטה זו:
(ב) בנסיבות העניין, שהמבקשת דבוקה וקשורה לבעלה הנוכרי (ועיין רש"י בראשית לא, ג) אין מקום לעריכת הליך של 'השבה ליהדות'.
(ג) עם זאת חובה עלינו לדרוש ממנה התחייבות שלא ללכת לכנסייה ועליה להתחייב שכשתעלה לארץ תגור בסמוך לבני משפחתה הנשואים ליהודים. מלבד זאת עליה להיות בקשר עם רב כדי שהקשר שלה ושל ילדיה יהיה עם יהודים ולא עם נוכרים.
(ד) המבקשת תוזמן לבית הדין ותתחייב בהתאם לאמור. על המזכירות לקבוע מועד להתייצבות המבקשת לפנינו.
(ה) [...]
ג. בין כך ובין כך המחוקק קבע שמי שהוא יהודי אך 'בן דת אחרת' לא נקרא יהודי לעניין חוק השבות.עד כאן חלקים מהחלטתנו הנרחבת הנוגעים להחלטה שלפנינו.
סעיף 4א לחוק זה המדבר בעניין הזכויות של יהודי על פי החוק קובע במפורש שבגיר בן דעת שהחליט להמיר דתו והלך ועשה מעשה, לא יקבל זכויות אלו. לעומת זאת: סעיף 4ב הסותם "ואינו בן דת אחרת" – אפשר לפרשו באחד משני פנים: (1) מי שנולד לתוך מצב זה ששתי דתות 'אוחזות בו', כגון נידון דידן שבו המערערת יהודייה, אך בפועל היא נוהגת (או נהגה) במנהגי דת אחרת, ובזה היא נכללת בהגדרה של 'בן דת אחרת'; (2) מי שהמיר את דתו (כבסעיף 4א), שכן יש מקום לומר שכל עוד לא עשה אדם מעשה מודע של עקירה מהדת היהודית (כנדרש לשלילת הזכות על פי סעיף 4א) אין הוא נקרא 'בן דת אחרת', וההגדרה ההלכתית בנידון שכזה תשליך על ההגדרה החוקית שלא להגדיר אותו 'בן דת אחרת'.
בענייננו אין ספק שהמערערת – דינה כדין 'תינוק שנשבה' וכפי שביארנו בפסק דיננו. ונִשְנֶה את הדברים: המערערת היא בת ליהודייה שנישאה לנוכרי, היא נולדה והתגוררה בכפר שאין בו יהודים כלל, במקום שההתנהלות היא פטריארכלית ולאישה אין מעמד. לפיכך ברור שהאב קבע אורחות חייה ובפרט במערערת שלפנינו שהיא דלת־השכלה (שאינה יודעת אף את השפה הרוסית), ולכן הלכה לכנסייה כמנהג המקום ולא בהכרח מתוך הבנה והכרה. המערערת נישאה בכפר, בגיל צעיר, לנוכרי והתנהגותה המשיכה להיות כמנהג אביה ובעלה וכמנהג הכפריים במקום זה. לכן ודאי שטבלה ואף ילדיה הוטבלו כרצונה וכרצון בעלה, ומשכך ודאי שהמשיכה ללכת לכנסייה כמנהג המקום (וכמו שהדגשנו בפסק דיננו שאין אנו מאמינים לדבריה האחרונים, ולמה שאמרה לפנינו שלא הלכה לכנסייה). ועדיין: בדבר זה דינה כ'תינוק שנשבה' ואין היא יכולה להיחשב 'מי שהמירה ברצון' – חדא, דלא היה מעשה המרה אקטיבי (עקירה מדת יהודית לדת נוצרית); ועוד, שלא הייתה מודעת למעמדה ההלכתי על פי דין תורה, בעת נישואיה ולידת הילדים, ולכן בעת שהגיעה לראשונה לקונסוליה, וכן בהמשך, כתבה לפי תומה את מה שהיה בתודעתה, שהיא נוצרייה. לכן גם לא ראתה צורך שלא לומר את האמת באותה עת, וכתבה את התנהלותה בהליכה לכנסייה [...]
ומעתה אף בנידון המערערת דידן – יש לקרבה ולבחון את הדברים, אם מתקרבת לדת ישראל, ושוב לא תהיה בכלל ה'מומרים', כהגדרתם בדברי חז"ל והפוסקים, וכן לא תיקרא 'המירה דתה מרצונה' ו'בת דת אחרת', כלשון המחוקק [...]
ד. אופן החזרה של אדם מהמצב בו הוא מוגדר על פי חוק 'בן דת אחרת' נידון רבות בפסיקה האזרחית. הראשונה שעמדה על דבר זה באמרת אגב היא השופטת ש' נתניהו בבג"ץ קנדל 758/88:
[...] לא נאמר כי אדם שעל פי אמונתו הוא בן דת אחרת – אין לו אפשרות לחזור ליהדות. אך לא ייתכן שיעשה זאת במחי יד, רק בהניחו מפעילות שפעל מכח אמונתו, כמו שלא די שיעשה זאת בהבל פה. עליו הנטל להראות כי תוכו כברו וכי כבר חזר בו לא רק מפעילותו אלא גם מאמונתו. הפסקת כל פעילות מכוח שכנוע אמיתי וכן שהביאוֹ לשינוי באמונתו – יהיה בה כדי הרמת נטל זה. (פ"ד מו, עמ' 505).
הפסיקה האזרחית דנה באריכות מהם המדדים לקביעה המגדירה יהודי כ'בן דת אחרת' ומה הם המדדים לחזרה מקביעה זו.
עניינה של החלטתנו הוא קביעת המדד ההלכתי כדי להגדיר את 'המומר' או את 'התינוק שנשבה' – 'חוזר לאמונת אבותיו' ובעיקר הקביעה מה יוכיח שהמערערת רוצה להתקרב לצור מחצבתה [...]
עם זאת, קיימת סמכות לבית הדין הרבני גם במקרה זה מכוח סעיף 2 לפקודת העדה הדתית (המרה), המקנה סמכות ל'ראש העדה הדתית' או מי 'שמינהו או הכיר בו ראשה של אותה העדה הדתית כראשו המקומי של סניף אותה העדה הדתית' להוציא 'תעודת אישור' על השבה ליהדות.
ברור גם כי 'ראש העדה הדתית' לעניין ההמרה ליהדות הוא נשיא בית הדין הרבני הגדול וכי מי 'שמינהו או הכיר בו [...] כראשו המקומי של סניף אותה העדה הדתית' הוא בית הדין האזורי שבאותו מקום, כעולה מבג"ץ 1031/93, אליאן חוה פסרו (גולדשטיין) נ' שר הפנים ואח' (פ"ד מט(4) 661(. (וראה עוד בחיבורו של עו"ד הרב שמעון יעקבי, ביטול גיור עקב חוסר כנות בקבלת המצוות', תש"ע, עמ' 20–27.) [...]
במקרה שלפנינו – הן מאחר שבקשת המערערת לא הייתה במסגרת תביעת גירושין, לפי סעיף 1 לחוק שיפוט בתי דין הרבניים (נישואין וגירושין), והן משום שאין ספק לגבי עצם יהדותה מבחינה הלכתית, והסיבה לפנייתה הייתה בגין קביעת רשות האוכלוסין וההגירה כי היא נחשבת 'בן דת אחרת' – ברור כי בית הדין הרבני במקרה זה אינו מוסמך 'להורות' לפקיד מרשם האוכלוסין לרשום את המערערת כ'יהודייה' מבחינה אזרחית.
עם זאת מאחר שהחלטת בית הדין רבני מהווה 'תעודה ציבורית', לפי סעיף 29 לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א – 1971, הרי שלפני סעיפים 15(3), 16 ו־19ג לחוק מרשם האוכלוסין, החלטה של בית הדין בעניין 'המרת דת שנרשמה לפי פקודת העדה הדתית (המרה)' תירשם על ידי פקיד הרישום. זאת בתנאי ש'הממונה על המחוז', שהוא היום נציג משרד המשפטים, רשם את 'המרת העדה' לפי סעיף 2(2) לפקודת העדה הדתית (המרה) ונתן למבקשת 'תעודת אישור' על כך. דבר זה יוכל להיעשות בין בתעודת המרה ובין בפסק דין היכול להוות תחליף לתעודת המרה.
לאור כל האמור הרי שבית הדין אינו 'מורה' לרשם האוכלוסין ול'ממונה על המחוז' לרשום את שיקבע בהחלטתו, אך מאידך גיסא עליהם מוטלת החובה להתייחס לפסק הדין כאל החלטה שיפוטית מוסמכת בעניין זה, ולפעול בהתאם להוראות החוק המתייחסות לכך.
לאור האמור ובהתאם לתקנה קכ"ח לתקנות הדיון, יש לתקן את האמור בפסקה כג סעיף (ה) בפסק דיננו וייכתב בו: "לאחר ההתחייבות האמורה תהיה חובת רשם האוכלוסין להתייחס לפסק דיננו בעת מתן החלטתו אם לרשום את המבקשת יהודייה כפי מעמדה האמיתי." חובה זו מוטלת גם על פקיד העלייה בבואו לשקול את זכאות המערערת לקבלת מעמד בישראל במסגרת חוק השבות.
ה. [...] בבג"ץ 10226/08, הניה זבידובסקי נ' שר הפנים [...]
דעתו של בית המשפט בפסק דין זה נטתה שאם תעשה מעשים המוכיחים על רצונה לשוב לדתה, שוב לא תיקרא 'בת דת אחרת', ומשכך תחזור ותתעורר זכותה על פי חוק השבות, שהרי שוב תחזור הגדרתה להיות יהודייה שאינה בת דת אחרת.
ו. [...]
האפשרות היחידה לעמוד ולברר את חזרתה יכולה להיות רק על ידי הדרכה של רב או רבנית הדוברים את שפתה ומסוגלים לתקשר עימה, שיוכלו לדווח לבית הדין אלו מעשים עשתה ואלו מעשים תעשה שיוכיחו שברצונה לחזור לעמה ולא-לוקיה. ללא חוות דעת שכזו שתתקבל על דעתנו לא נוכל לומר שפקע ממנה דין 'מומר' שאין לאפשר לו ישיבה בארץ, ומסתבר שגם פקידי הרישום והעלייה לא יוכלו לקבוע שאכן שינתה את דרכיה ואין היא בכלל 'בן דת אחרת' שקבע המחוקק כי נשללת ממנו זכות השבות.
בנסיבות עניין זה אין באפשרותנו לערוך תהליך 'השבה ליהדות' כמבואר ברמ"א, שהרי כפי שכתבנו בפסק דיננו אין המערערת שבה בתשובה להתנהג ככשרי ישראל. עם זאת, אין בכך למנוע מבית הדין לתת פסק דין הקובע כי עם נטישת מנהגי הנצרות אין היא עוד בגדרי 'בת דת אחרת' והיא יהודייה לכל דבר ועניין.
לאור האמור מפנה בית הדין את המערערת לרב [ב'] רב בן העדה הגרוזינית, עובד בית הדין הרבני באשקלון המתגורר בראשון לציון, עיר מגוריה, והמוכן עם אשתו להדריך את המערערת בדרכי היהדות. על המערערת ליצור קשר מיידי עם הרב, מבוקש דיווח הרב [ב'] על אופן התנהלות המערערת. בהתאם להודעתו יקבע בית הדין אופן המשך טיפולו.
הרב אליעזר איגרא | הרב א' אהרן כץ | הרב שלמה שפירא |