חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

התקפה על מרכז הבולשת בירושלים

התקפת האצ"ל על מרכז הבולשת הבריטית בירושלים, ופיצוץ משרדיה.

ההתקפה הראשונה על בניין הבולשת המרכזית
בליל ה-23 במרס 1944תקפו לוחמי האצ"ל את מרכז העצבים של השלטון הבריטי - הבולשת והמשטרה. הייתה זו פעולה מתואמת בשלוש הערים הגדולות - ירושלים, תל-אביב וחיפה. בירושלים הייתה המשימה קשה יותר, מאחר והבולשת הבריטית שכנה במתחם מגרש הרוסים, בו שכנו גם מטה המשטרה ובתי-המשפט. למרות הקשיים הצליחו לוחמי האצ"ל לחדור למשרדי הבולשת ולהעביר את מטעני חומר הנפץ. בעוד הפורצים מפזרים את מטעני הנפץ בקומה הראשונה של הבניין, יצא לפתע מאחד החדרים סרג'נט סקוט, שהיה קצין תורן אותו לילה. הוא יצא לסיור שיגרתי והרגיש בתנועה חשודה על המרפסת. הוא נפגע מהאש שנפתחה עליו, אולם לפני שהתמוטט הצליח לפגוע באחד מלוחמי האצ"ל, אשר בנזימן. למרות חילופי האש, הצליחו החבלנים להפעיל את המטענים ולסגת מן המקום. כעבור דקות מספר נשמעה התפוצצות חזקה והבניין קרס תחתיו. אשר בנזימן (שכינויו המחתרתי היה "אבשלום") הצליח לסגת למקום מבטחים, אולם כעבור זמן קצר מת מפצעיו והיה לקורבן הראשון של תקופת המרד. גם הקצין הבריטי סקוט מת מפצעיו.

לאחר שהתוקפים נסוגו כמתוכנן, נשמעה התפוצצות חזקה ונזק רב נגרם לבניין הבולשת המרכזי בירושלים. חדר האלחוט נהרס כליל ואתו גם חלק ניכר מן הקומה השנייה. אולם יותר מאשר הנזק ברכוש, נפגעה מאוד יוקרת השלטון הבריטי בארץ. לפעולה היה הד רב בעיתונות הבריטית ושאילתות בנושא נשאלו בפרלמנט בלונדון.

ההתקפה השנייה על הבולשת המרכזית
ב-27 בנובמבר 1945, יצאו במסגרת "תנועת המרי העברי" כוחות משותפים של האצ"ל ולח"יּ כדי לפקוד בשנית את משרדי הבולשת בירושלים וביפו. הבריטים למדו את הלקח מן ההתקפה הראשונה (שנערכה ב-23 במרס 1944) וערכו ב"מגרש הרוסים" בירושלים סידורי ביטחון מיוחדים, אולם לוחמי המחתרת העברית הצליחו להתגבר על המשמרות הבריטיים, לחדור אל תוך הבניינים ולהפעיל בתוכם את מטעני הנפץ. בניין הבולשת המרכזית קרס תחתיו. שוב הוכח ששום דבר לא יוכל לעמוד מפני המוח והתעוזה היהודיים. על ההצלחה העיב מותו של צבי אהרוני, איש לח"י, שנפצע פצעי מוות ופציעתו של יעקב גרנק (שנודע אחר-כך בכינוי "דב הבלונדיני"), אף הוא איש לחי"י. בפיצוץ בניין הבולשת בירושלים נהרגו שבעה שוטרים בריטיים ורבים נפצעו.

באותו לילה הותקף גם המטה המחוזי של המשטרה והבולשת ביפו שכן בבניין בן ארבע קומות בדרך יפו-תל-אביב (היום רחוב אילת 19). הכוח הפורץ התקרב לבניין בחסות החשיכה והצליח להחדיר פנימה מטען של חומר נפץ. כעבור מספר דקות נשמעה התפוצצות שהרסה את הקומה השנייה של הבניין, בה שכנה הבולשת הבריטית. שוטר ערבי ששהה במקום נהרג מן ההתפוצצות.

מקור הערך: פרופ' יהודה לפידות


הערות לערך:
שם המעיר: אבי
הערה: סרג'נט הוא לא קצין


שם המעיר: בעז ארד
הערה: לפי השלט המוצב על הבניין ההתקפה השניה היתה ב 27.12.47 ולא בנובמבר. גם מועד נפילתו של צבי אהרוני, לפי אתר הלח"י, היה 27.12.47
מקור ההערה: אתר האינטרנט של הלח"י


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן