חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

אצ"ל: מעצר קורס מפקדים

ב-16 באוגוסט 1945 עצרה המשטרה 20 משתתפי קורס המפקדים של האצ"ל שהתקיים בשוני

בין בנימינה וזיכרון-יעקב שוכן מבצר "שוני", ששימש מושב ארעי למתנחלים בית"רים (מאוחר יותר הם עברו ליישוב הקבע בנחלת ז'בוטינסקי אשר בבנימינה). בשוני נערכו קורסים ארציים של האצ"ל. משוני גם יצאו הלוחמים שפרצו את כלא עכו (ראה ערך). חניכי הקורסים נקטו אמצעי זהירות מיוחדים מאחר והמקום היה ידוע לשלטונות, ובקרבת מקום אף שכן מחנה צבאי גדול. במשך שנים התנהלו הקורסים ללא תקלה, עד לתפיסתם של 20 חניכי קורס ה"סגנים", שהתקיים במקום באוגוסט 1945 בפיקודו של דוד טהורי ("יצחק").

בבוקר ה-16 באוגוסט הקיפו כוחות גדולים של משטרה את הסביבה כולה, ו-20 משתתפי הקורס, שישנו תחת כיפת השמים לא הרחק מן המבצר, נעצרו. מפקד הקורס וארבעת המדריכים הצליחו להתחמק מהמעצר, ואילו החניכים - 18 בנים ושתי בנות (ברכה בירנבוים ודבורה שפירא-רותם) - הועברו לבתי-הכלא של עכו ובית-לחם. בחיפושים שנערכו בסביבה נמצאה כמות קטנה של נשק, ששימש ללימודים, וכן חוברות הדרכה ועלוני הסברה שונים.

ב-18 בספטמבר נפתח משפטם של 20 חניכי הקורס בבית-הדין הצבאי, שישב במנזר הצרפתי שעל הר-הכרמל. לצעירים מונו שני עורכי דין, מכס זליגמן ומכס קריצ'מן, שהגנו גם קודם לכן על נאשמי המחתרת. הצעירים באו לאולם בית-המשפט בתלבושת אחידה - חולצות לבנות, מכנסי חאקי וכיפות לראשיהם. הבנות באו בחולצה לבנה וחצאית כהה. במהלך המשפט טענה הסנגוריה כי הנאשמות מוחזקות בבית-הסוהר בעכו בתא אחד עם אסירות ערביות שנידונו למאסר, אף שעדיין לא נמצאו חייבות לפי החוק. בית-הדין קיבל את הטענה והשתיים שוחררו בערבות.
כל הנאשמים שללו את זכותו של בית-הדין לשפוט אותם, הצהירו "לא אשם" וכל אחד מהם נשא נאום פוליטי. אחד הצעירים, אמנון מוסקוביץ, הזמין שלושה עדים: את הרב י. ל. פישמן (מימון), חבר הנהלת הסוכנות היהודית ומראשי המפלגה הדתית "המזרחי", את פרופ' יוסף קלוזנר ואת ראש הבולשת הקצין ג'יילס.

הרב פישמן אמר בעדותו, בין היתר:
שישה מיליון יהודים נרצחו על-ידי הנאצים, והנני מאשים בפומבי את הממשלה הבריטית בשותפות ברצח המוני זה. לפחות מיליון יהודים אפשר היה להציל אילמלא הספר הלבן, הבלתי חוקי...
שואל הנאשם מוסקוביץ: כבוד הרב, האם לפי תורת ישראל מותר להילחם בנשק, בכדי להנחיל את ארץ-ישראל לעם ישראל?
משיב הרב פישמן: לפי תורת משה מותר להתאמן בשימוש בנשק, בכדי להחזיר את הארץ לעם ישראל. אני הנני כבר בן שבעים ואני לומד להשתמש בנשק, ואין בדעתי לסמוך על המשטרה במקרה של צורך. הנני מאמין באמונה שלמה בבואו של המשיח, ולפי המסורת העברית יילחם המשיח וחרב בידו.
המשפט נמשך שבועות ארוכים, כיוון שכל הצהרה נמשכה מספר שעות. כדי לזרז את מהלך המשפט, הודיע אב בית-הדין בתחילת אחת הישיבות כי איננו מוכן לשמוע עוד הכרזות פוליטיות מהנאשמים, ואם ברצונם להתגונן - עליהם להגיד דברים לעצם האשמה. כל אחד מן הנאשמים שהחל לקרוא הכרזה פוליטית, הופסק על-ידי אב בית-הדין. הנאשמים הדגישו שזה קו ההגנה אשר בחרו בו, ואין זה מן הצדק שמעמידים לדין ואין נותנים להם את הזכות להגן על עצמם. אולם ללא הועיל.
ביום 16 באוקטובר 1945 נידונו 20 נאשמי שוני למאסר של 3 עד 7 שנות מאסר, עם יחס מיוחד.

משתתפי הקורס: 1. יהודה בנצינברג, 2.דוד קירפצ'ניקוב, 3.יצחק גנצווייך (גן-צבי), 4.שמואל קמינסקי, 5. יוכים פליס, 6. ארמון מוסקוביץ, 7. משה צירין, 8. הלל יצחקי, 9. יהודה למברגר, 10. אריה ויברמן, 11. משה לוי, 12. צבי שטינמן, 13. אברהם טכורש, 14. גדעון בנצינברג, 15. גדעון הררי, 16. פלג תמיר, 17. שמעון רוטנברג, 18. יחזקאל לרמן. וכן ברכה בירנבוים ודבורה שפירא-רותם.



מקור הערך: פרופ' יהודה לפידות


הערות לערך:
שם המעיר: קובי הורדי
הערה: מעצר קורס המפקדים של אצל בשוני- בין העצורים היה גם הלל יצחקי הי"ד- הלל יצחקי זל היה אסיר בכלא הבריטי ובזמן מאסרו לקה בדלקת תוספתן- אך הבריטים התמהמהו בגוונה מלתת לו טיפול רפואי בזמן - וכשלא היתה להם ברירה הביאו מאוחר לטיפול במרפאה שם מת על שולחן הטיפולים- בחר בריא שאילו היה מקבל טיפול בזמן לא היה מת- הל יצחקי הוכר כחלל מערכות ישראל על ידי משרד הבטחון
אבקשכם להוסיף את הפרטים
בברכה
קובי הורדי
בן דודתו של הלל יצחקי ז"ל טלפון 054-2544544


יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן





נושאים קרובים באתר דעת
אצ"ל