חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

ישיבת הר עציון

ישיבת הסדר באלון שבות שבגוש עציון

גוש עציון
קבוצת הישובים הידועה בשם גוש עציון, נמצאת בלב הרי יהודה, ושוכנת על דרך ירושלים - חברון. שלוש פעמים נאלצו המתיישבים לנטוש את הגוש: בתרפ"ט, בתרצ"ז ובפעם האחרונה - לאחר הגנה בגבורה עילאית על הישובים - ערב ה' באייר תש"ח.
לאחר שחרורו של גוש עציון במלחמת ששת הימים, חזרו חלק מבני המייסדים, ויחד עם מתיישבים חדשים הקימו מחדש את יישובי הגוש. במסגרת מאמצי התיישבות אלה, פנו לרב עמיטל, ובקשו ממנו להקים ישיבה בגוש עציון המתחדש. בשנת תשכ"ח נוסדה ישיבת הר עציון, הישיבה הראשונה שקמה ברחבי יהודה ושומרון.
ראשיתה של הישיבה בכפר עציון, ולאחר מכן עברה הישיבה לאלון שבות - ישוב שהוקם ושהתפתח בעזרת הישיבה ומכוחה.


ראשי הישיבה
סגולתה הייחודית של ישיבת הר עציון היא, שבראשה עומדים גדולי תורה הבולטים בשיעור קומתם התורנית בעולם הישיבות כולו.
הרב יהודה עמיטל הוא תלמידו של הגאון ר' חיים יהודה הלוי הי"ד, שנהרג על קידוש השם בשואת אירופה. לאחר עלייתו ארצה זכה הרב עמיטל להיות מבאי ביתו של הגאון ר' יעקב משה חרל"פ, שהיה תלמיד חבר לגדול רבני ארץ ישראל - הראי"ה קוק זצ"ל.
הרב אהרן ליכטנשטיין הוא תלמידו וחתנו של הגאון ר' יוסף דֹב הלוי סולובייצ'יק זצ"ל. לשיעוריו של הרב ליכטנשטיין יצא מוניטין בקרב רבנן ותלמידיהון בארץ ובעולם. שיעוריו הרבים בישיבה מביאים לידי ביטוי את גדלותו בתורה ואת דרכו המיוחדת והשיטתית בלימוד הסוגיות. בשנים האחרונות יצאו לאור שלושה כרכים מסדרות שעורי הרב שהועברו בישיבה.

בשנת תשס"ו הוכתרו הרב יעקב מדן והרב ברוך גיגי כראשי ישיבה, ביחד עם הרבנים יהודה עמיטל ואהרן ליכטנשטיין. הרב עמיטל יזם את התהליך בהסכמה המלאה של הרב ליכטנשטיין, צוות הרמי"ם וההנהלה, תוך דאגה לחפיפה מסודרת של ההנהגה הרוחנית בישיבה ובמטרה למצוא את האיזון הנכון של המשכיות והתחדשות.
ראשי הישיבה הינם מחנכים בעלי אופי שונה וגישות שונות, הפועלים יחדיו מתוך שיתוף פעולה פורה וכבוד הדדי, ובכך מהווים הם דמויות מופת לתלמידיהם.

דרך הלימוד
עיקר העיקרים בישיבת הר עציון הוא לימוד התורה, הסולל את הדרך המרכזית בעבודת ה'. לימוד הגמרא בעיון, בהעמקה ובהתמדה, מהווה את מרכז הכובד של הלימוד בישיבה. צוות הרמי"ם - המתאפיין בראש ובראשונה בגדלות תורנית בצד יכולת דידקטית מרשימה - שוקד על הקניית כלים ודרכי לימוד שיאפשרו לכל תלמיד להתפתח כבן תורה.
ישיבת הר עציון מחנכת למצוינות וליצירתיות בלימוד. מאות מבוגרי הישיבה הם תלמידי חכמים מובהקים, המכהנים בתפקידי רבנות והוראה: רבים מבוגרי הישיבה מכהנים בישיבות בתפקידי חינוך והנהגה, וביניהם רמי"ם, ראשי ישיבות תיכוניות וישיבות הסדר, וראשי מוסדות תורה וחינוך נוספים.

דיבוק חברים
בצד המאמץ לקנות תורה בכלי הלימוד הרגילים, מוּשָם בישיבה דגש רב גם על דרך קניין תורה בדיבוק חברים. לפחות סדר לימוד אחד במשך היום מוקדש ללימוד בחברותות של בחורים מבוגרים עם הבחורים הצעירים. כמו כן מתקיימים חוגים ושיעורים באווירה חמה ונעימה בבתיהם של האברכים.
שיעורי העיון מועברים בקבוצות קטנות, ובנוסף לשיעורים הרגילים מקיימים הרמי"ם חוגים שונים ומארחים את התלמידים לעונג שבת בביתם.
טיולים וסיורים לימודיים מתקיימים בימי שישי הארוכים של חודשי הקיץ, כדי לחזק את הזיקה לנופי הארץ ולעברה. אחד מהשיאים שהשתרשו בשנים האחרונות, הוא הטיול של כל הישיבה - על אברכיה ורבניה עם בני משפחותיהם - ביום העצמאות, טיול שמסתיים ב"סעודת חג" מיוחדת ביערות הרי יהודה.

תנ"ך ומחשבת ישראל
התחדשות לימוד התנ"ך בדורנו בעולם הישיבות הדתי-לאומי - המכונָה "מהפכת התנ"ך" - יצאה מישיבת הר עציון. הישיבה ומכללת הרצוג הסמוכה לה, מהוות מוקד עולמי מרכזי ללימוד תנ"ך, המשלב מסורתיות וחדשנות. תלמידי ישיבת הר עציון זוכים ללמוד מתורתם של מובילי לימוד התנ"ך בארץ ובהם הרב מרדכי ברויאר, הרב יואל בן-נון, הרב יעקב מדן, הרב מרדכי סבתו, ועוד. דרך לימוד זו מאפשרת לתלמיד לצבור ידע רב, לעיין ולהעמיק בספר הספרים, ובעיקר - לרכוש כלים שיאפשרו לו להוסיף ולהתפתח בתחום זה, ולהתמודד עם שאלות המתעוררות כיום ביחס לתנ"ך.
בישיבה ישנם גם שיעורי מחשבה רבים ומגוונים, הפורשים יריעה רחבה מהגותם של גדולי ישראל: החל מספרי היסוד הקלאסיים של הרמב"ם וריה"ל, דרך כתבי המהר"ל וחסידות ועד להגותם המודרנית של הראי"ה קוק והרב סולובייצ'יק. שיעורי המחשבה ניתנים מתוך גישה של פתיחות והרחבת הדעת. במשך שנותיו בישיבה יכול כל תלמיד לבחור שיעורי מחשבה ההולמים את אופיו המיוחד ולבנות נדבך אחר נדבך את עולמו הרוחני.

הכשרת רבנים
בישיבה קיים מסלול רב-שנתי ללימודי הלכה ופסיקה. במסגרת כולל זה נבחנים בהצלחה עשרות תלמידים מדי שנה בבחינות ההסמכה של הרבנות הראשית לישראל. רבים מבין בוגרי הישיבה מכהנים בתפקידי רבנות בקהילות שונות ברחבי הארץ - כרבני ישובים וקיבוצים, ואף כרבני ערים בארץ ובחו"ל.

קומו ונעלה ציון

מאות רבות של בחורים מכל קצווי תבל גמרו אומר להרוות את צימאונם לשמוע דבר ה' בהר עציון. לאחר תקופת לימודיהם בישיבה, יוצרים רבים מבחורים אלו מעגלים של לימוד תורה וחינוך יהודי בתפוצות. למעלה מ 550 בוגרים מבני חו"ל עלו ארצה, ומיישמים הלכה למעשה את הרוח של אהבת התורה, העם והארץ, שספגו בהר עציון. כאן בונים הם את ביתם ועתידם, נושאים בנטל הלאומי, ולוקחים חלק בשיבת ישראל לארצו.

בכל אתר ואתר
בית המדרש הוירטואלי, ה-V.B.M, שהקימה הישיבה ברשת האינטרנט, פותח חלון רחב לבית המדרש, ומציע שיעורים בעברית ובאנגלית במגוון רב של נושאים: גמרא, הלכה, תנ"ך ומחשבה, לצד שיחות ראשי הישיבה ומאמרים מעמיקים בפרשת השבוע. למעלה מ-16,000 מנויים קבועים בשבע יבשות, מזכים את ה V.B.M בתואר הישיבה הגדולה בעולם.
ייחודו של ה- V.B.M הוא בשיעור האינטראקטיבי העיוני בגמרא, שיעור ברמה ישיבתית גבוהה, בו ניתן להתכתב עם מעביר השיעור.

ה"הסדר" - אחריות לאומית
דרך ההסדר - אשר הרב עמיטל היה מראשוני הוגיה וממעצבי דרכה - מייצגת אידיאל ומציבה אתגר. במהלך חמש שנות הלימוד במסגרת זו, משלבים התלמידים לפחות 15 חודשי שירות פעיל בצה"ל, בדרך כלל ביחידות קרביות של חי"ר או שריון, עם אפשרות למסלולי פיקוד וקצונה. במהלך שרותם הצבאי, שומרת הישיבה על קשר חם עם התלמידים באמצעות משלוח עלון קשר שבועי, חבילות, וביקורים ביחידות השונות. ישיבת הר עציון הייתה מישיבות ההסדר הראשונות, ובשלושים שנות קיומה הוכיחה כי בדרך המשלבת שירות צבאי עם לימודים ישיבתיים ניתן להגיע לעוצמה תורנית, תוך כדי מילוי חובה לאומית ומעורבות והשפעה בחברה ובעם.

מנהיגות חינוכית
היענותה של הישיבה לצרכים לאומיים, באה לידי ביטוי לא רק בתחום הצבאי. הישיבה מחנכת את תלמידיה לעצב את דרכם בחיים מתוך היענות לצרכי הכלל. לשם כך, בין השאר, הוקמה ליד הישיבה מכללת יעקב הרצוג, המכשירה את תלמידיה למלאכת הקודש של החינוך. הלימודים במכללה עוסקים במגוון רחב של תחומי היהדות ומכשירים להוראה ולמנהיגות חינוכית. המכללה מהווה מרכז גדול, תוסס ויוצר של תורה וחכמה במקום אחד.

בכל דרכיך דעהו
בוגרי הישיבה מוצאים מקום מרכזי בכל מערכות החיים במדינה: במדע ובאקדמיה, בצבא ובהתיישבות, במשק, בכלכלה, ברפואה, בחברה ובחינוך. הקשר העמוק בין התלמידים לבית הישיבה נמשך גם לאחר סיום שנות הלימודים. פעילותו הענפה של ארגון בוגרי הר עציון היא אחד הביטויים לתחושת השייכות המתמדת עם עולמה של הישיבה ודרכה. ארגון הבוגרים מקיים ימי לימוד בישיבה ואירועים למשפחות, ומוציא לאור ביטאון תורני.

קריית הישיבה
קריית הישיבה ניצבת על גבעה נישאה על אם הדרך הקדומה בין עיר הקודש לעיר האבות. בנייני הישיבה הניצבים על רקע שמי הרי יהודה, כוללים מבנה בית מדרש מרשים, חדרי כיתות, משרדים, חדרי אוכל וספרייה תורנית. ספריית הישיבה היא הגדולה בספריות הישיבתיות בארץ, ובה עשרות אלפי ספרי קודש ובהם ספרים נדירים, פרסומים תורניים, ואף אוסף כתרים וחפצי יודאיקה מבתי כנסת באירופה.
סביב הבניין המרכזי ניצבות פנימיות נוחות ומרווחות, המוקפות בשבילים עטורי פרחים ושטחי נוי. פנימיות נוספות למשפחות האברכים הנשואים נמצאות בסמוך.



מקור הערך: אתר הר עציון

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן




ערכים קרובים
ישיבה


נושאים קרובים באתר דעת
ישיבות