חפש ערך
  אתר דעת ועדת היגוי צור קשר
כל הערכים
ערכים שהוכנסו לאחרונה
אישים
ארץ ישראל
בית מקדש
היסטוריה
הלכה
חינוך
חסידות
לשון עברית
מוסר
מועדים
מושגים
מנהגים
משנה, תלמוד ומדרש
משפחה
משפט עברי
ספרות
פילוסופיה וקבלה
ציונות
רפואה
שואה
תולדות ישראל
תנ"ך ופרשנות
תפילה
לדף ראשי

דאר

עיר מסחר כנענית בחוף הים התיכון, שבה היו צדים את החלזון לתעשית צבע הארגמן.

העיר דור נזכרת לראשונה כבר במקורות הקדומים החל מהמאה ה-13 לפנה"ס, בכתובת של רעמסס השני ובמגילת ואן-אמון. במגילה זו מוזכרת העיר דור כמקום מושבם של הסכלים (או ההת'כר) קבוצה מגויי הים.

מלך נפת (מחוז) דור, מדרום לכרמל, היה מבעלי בריתו של יבין מלך חצור, והם נועדו במי מרום להלחם עם ישראל.
בחלוקת הארץ היתה מערי מנשה בגבול אשר. אמנם "לא הוריש מנשה את... יושבי דור ואת בנותיה... ויואל הכנעני לשבת בארץ הזאת", אך "מלך דור לנפת דור" נמנה בין 31 המלכים שהכה יהושע. בימי שלמה היה חתן המלך בן אבינדב, נציג הנפה הרביעית שנקראה על שם העיר דאר: נפת דאר.

בימי מלכות שלמה ישב בה הנציב בֶּן-אֲבִינָדָב שהיה חתן לשלמה המלך.
"וְלִשְׁלֹמֹה שְׁנֵים-עָשָׂר נִצָּבִים, עַל-כָּל-יִשְׂרָאֵל, וְכִלְכְּלוּ אֶת-הַמֶּלֶךְ, וְאֶת-בֵּיתוֹ: חֹדֶשׁ בַּשָּׁנָה יִהְיֶה עַל-אחד (הָאֶחָד), לְכַלְכֵּל. וְאֵלֶּה שְׁמוֹתָם, בֶּן-חוּר בְּהַר אֶפְרָיִם. .. בֶּן-אֲבִינָדָב, כָּל-נָפַת דֹּאר - טָפַת, בַּת-שְׁלֹמֹה, הָיְתָה לּוֹ, לְאִשָּׁה". (מלכים א' ד', ז' - י"ב).
בתקופת שלטון אשור בארץ היתה דאר פחוה אשורית, שכללה את כל השרון מהכרמל בצפון ועד הירקון בדרום. פחוות דאר נזכרת בין השאר בחוזה הברית הידוע שכרת אסר חדון מלך אשור עם בעל מלך צור.

בתקופת פרס השתלטו הפניקים על איזור דאר. אשמונעזר מלך צידון מספר בכתובתו שפרש שלטונו על דאר, והיוונים סברו שהעיר היתה מעיקרה צידונית.
בתקופה ההלניסטית היתה דאר עיר מבצר, ובה נסגר טריפון רוצח יונתן בברחו מפני אנטיוכוס בן דמיטריוס.

אלכסנדר ינאי כבש אותה בסוף המאה השניה לפני הספירה הנוצרית, וגם לאחר שפומפיוס הרומאי לקחה מאת היהודים ועשה אותה לעיר חופשית, הוסיפו היהודים לשבת בה כל ימי הבית השני; יהודים היו בדאר בקרב האוכלוסיה היונית העוינת גם לאחר החורבן.

העיר נזכרת גם במקורות הלניסטיים, רומיים וביזנטיים, בהם ארון הקבורה של מלך צידון אשמונעזר, פוליביוס, פלביוס וספרי מכבים. בתקופה ההלניסטית נכבשה דור על ידי אלכסנדר ינאי מידי זואילוס, וסופחה, ככל הנראה, לממלכת יהודה. עם כיבוש פומפיוס והחזרת הערים הנוכריות לעצמאות על ידי אולוס גביניוס בשנים 55 לפנה"ס-57 לפנה"ס, חזרה העיר להיות בעלת אופי הלניסטי. ככל הנראה תחילת הבנייה מחדש של העיר בתקופה הרומית, החלה עוד בימי גביניוס. אם כי עיקר הבנייה הרומית המונומנטלית בעיר, החלה לקראת סוף המאה ה-1, עם שינויים לקראת סוף המאה ה-2.

העיר ניטשה סביב שנת 235 לסה"נ, ככל הנראה לאחר תהליך איטי שבמהלכו האפיל הצל של נמל קיסריה הסמוך על נמלהּ של דור. בתקופה הביזנטית שכנה למרגלות התל כנסייה ששימשה כתחנת דרך לעולי רגל בדרך לירושלים. בתקופה הצלבנית נבנתה במערב התל מצודה צלבנית (מרל). ובתקופה העות'מאנית נבנה למרגלות התל כפר ערבי בשם טנטורה (המשמר את השם דור) שניטש במלחמת העצמאות.

מקור הערך: מעובד על פי פנחס נאמן, אנציקלופדיה גיאוגרפית מקראית, תשכ"ו, וברשות הוצאת יבנה

יש לך מה להוסיף או להעיר? לחץ כאן



ערכים קרובים
טנטורה
עין דר