עיתוי תחילת הבירור / גבריאל גולדמן ומנחם בורשטיין
לחץ כאן לתצוגת הדפסה

עיתוי תחילת הבירור

מחבר: גבריאל גולדמן ומנחם בורשטיין

בקיצורים ובהשמטות.

תוכן המאמר:
לא לרוץ, גם לא להתמהמה
בירור אופן קיום יחסי האישות
לאיזה רופא ללכת

עיתוי תחילת הבירור

 

לא לרוץ, גם לא להתמהמה

העיקרון - לא לרוץ מיד לטיפול; ועם זאת, כשיש צורך לטפל - לא להתמהמה.

ככלל, אם לא ידוע על בעיה רפואית, ובני הזוג אינם מבוגרים, יש להימנע מלחץ הגורם לעתים לפעולות פזיזות ומיותרות. אנשים נוטים לעתים להיחפז ולהשתמש במסלול הרפואי גם כשעדיין אין בו צורך. צריך להביא בחשבון שהמסלול הרפואי כולל חדירה לפרטיות, חשיפה לטיפולים ולמצבים לא נוחים. גם מבחינה כלכלית יש לכך מחיר, ולכן צריך לחשוב לפני שפונים לטיפולי פוריות.

 

נוסף על כך, יש לקיים בירור רפואי מהימן לגבי עצם הצורך בטיפול רפואי. יש מקרים שבגלל לחץ נפשי וחוסר ידע זוג ניגש לטיפולי פוריות בזמן שאין בעצם צורך אמתי בכך.

לעומת זאת, חשוב לציין, שאם מתברר שיש צורך אמתי בטיפול רפואי, בוודאי יש להיעזר בו, ולהודות לה' וגם לרופאים, שיש לנו כיום אפשרויות רפואיות מצוינות שלא היו בעבר כדי להגיע לפרי בטן. אם מדובר בגילאים מתקדמים יותר, עדיין יש צורך ברגיעה והורדת מתח, אלא שיש לפעול בזריזות בענייניות וביעילות ולא להתמהמה, כיוון שגורם הזמן הוא בעל חשיבות רבה.

 

ב. אצל זוגות שלא ידועה לגביהם בעיה מיוחדת, מקובל להתחיל לברר בעיות פוריות לאחר שנת נישואין אחת. הסיכוי להיכנס להריון כאשר כל המערכות תקינות אצל שני בני הזוג הוא כ-20% בכל מחזור חודשי. ולכן בפחות משנה של ניסיון להרות אין כל ראיה לכך שיש בעיה אצל אחד מבני הזוג. חשוב לציין, שגם כאשר לא מושג הריון בשנה הראשונה, יש סבירות שבשנה שלאחריה יושג הריון, ועל כן יש פוסקים שהצריכו לחכות שנתיים לפני התחלת הבירורים. ואולם מכיוון שמבחינה רפואית חוסר יכולת להרות במשך כשנה מצביע על סבירות גבוהה לבעיית פוריות, מקובל גם מבחינה הלכתית להציע התחלת בירור לאחר כשנה.

 

ג. אם ידוע על בעיית פוריות, מחלות, אי יכולת לקיים יחסי אישות תקינים, מחזור קצר של האישה (פחות מ-27 יום בין וסת לווסת) או דימומים ארוכים המעכבים את טבילת האישה (שבעה ימים או יותר עד הפסק הטהרה); במקרים כאלה אפשר ורצוי לפנות לייעוץ רפואי אחרי כמה חודשים.

 

ד. ובכל זאת, אין להיכנס ללחץ מיותר. הנינוחות ביחסים בין בני הזוג חיונית ומשמעותית ביותר כדי לאפשר זוגיות תקינה, יחסי אישות תקינים וגם פוריות תקינה.

 

ה. אם בני הזוג מבוגרים יחסית, כגון שהאישה בת 35-32, כדאי לפנות לרופא כבר אחרי כחצי שנה כדי לברר את הפוריות. פוטנציאל הפוריות של האישה יורד עם הגיל, וכיוון שהזוג מעוניין בהריון יש לפעול בזמן המועט יחסית שנשאר לאישה להרות וללדת.

 

בירור אופן קיום יחסי האישות

ו. חיוני לברר בהקשר זה את אופן קיום יחסי האישות של בני הזוג. האם מתקיימים יחסי אישות מלאים והאם יש פליטת זרע. במכון פוע"ה נתקלים לעתים בזוגות שבעיית הפוריות שלהם היא תוצאה של קיום חיי אישות שאינם מלאים. דווקא אצל זוגות האמונים על ההלכה, שמתביישים לדבר על הנושא - יש לברר את העניין בירור מקיף.

 

ז. מבחינת התדירות, העדיפות היא לקיים יחסי אישות כשלוש פעמים בשבוע, ולכל היותר לסירוגין, יום כן ויום לא, בשבוע שבו מתחולל הביוץ. תדירות יחסי אישות גדולה יותר אינה מעלה את הסיכוי להיכנס להריון, ואולי אף להפך.

 

לאיזה רופא ללכת

לעתים יש נטייה ללכת מיד לרופא המפורסם ביותר, העסוק ביותר, והרבה פעמים גם היקר ביותר. אך לא תמיד זה המסלול המומלץ.

 

הסבר: כל רופא חייב לקבל תחילה נתונים מדויקים ומעודכנים על בני הזוג שלפניו. גם הרופא המומחה ביותר וגם הרופא במרפאה המקומית ישאלו תחילה את אותן שאלות וגם יפנו בדרך כלל לאותן בדיקות. לעתים המומחיות של הרופא המפורסם היא בתת התמחות אחרת או בבעיות מסובכות שלא עומדות כלל על הפרק אצל בני הזוג שמתחילים זה עתה את הבירור הרפואי, וההשקעה בהליכה דווקא לרופא המפורסם אינה משמעותית בשלב הראשון. יש להביא בחשבון גם את העובדה שהרופא הגדול והמפורסם עסוק וטרוד מאוד. לכן נראה שברוב המקרים אפשר להתחיל את הבירור ברפואה הציבורית, ולשמור את האפשרויות של רפואה פרטית לשלבים המאוחרים, אם יהיו כאלה. כמו כן יש להבדיל בין בירור ראשוני וטיפול שוטף לבין התייעצות ממוקדת שבה יש חשיבות לחוות דעת של מומחה.

 

אחת ההתמחויות של מכון פוע"ה היא הבירור הראשוני והליווי של בני זוג הסובלים מאי פוריות. על כן אנו ממליצים לפנות למכון פוע"ה לבירור הראשוני ולהפניה לרופא המתאים, תוך כדי הסבר ובניית תוכנית הכוללת התייחסות רפואית והלכתית.