אחרית דבר

למחרת הניסיון הכושל לפרוץ את שערי העיר העתיקה, הייתי במצב רוח קשה. יצאתי עם נורית לעמק המצלבה וביישבנו על אחד הסלעים, סיפרתי לה את הקורות אותי בליל ההתקפה על השער החדש. בניתוח האירועים לא יכולתי להשתחרר מן ההרגשה כי הוחמצה הזדמנות היסטורית לשחרר את עיר דוד. התחושה היתה כי הכישלון לא נבע מחוסר יכולת צבאית, אולם בהיעדר מידע, לא יכולתי לדעת את אשר התרחש מאחורי הפרגוד. מהלך הקרב הצביע על איזו יד מכוונת שמנעה מאתנו להיכנס לתוך העיר העתיקה ולהתקדם לפי התוכנית. למרבה הצער, לא היה אפשר להחזיר את הגלגל אחורנית.
עם תחילת ההפוגה השנייה, תמה המלחמה בעיר, וכישלון מבצע "קדם" הנציח את חלוקתה של ירושלים - העיר העתיקה נשארת בידי הערבים. אומנם היו פה ושם הפגזות ויריות לעבר העיר החדשה ואף היו הרוגים ופצועים, אולם הקרבות לא התחדשו. החיים בגדוד האצ"ל נכנסו לשגרה של חוסר מעש וההרגשה של חוסר תכלית בקיומנו העצמאי החלה לחלחל בלב החברים. התהלכתי עם תחושה מוזרה של חוסר צדק - בעוד אשר בזמן הקרבות הקשים של המצור היה מחסור חמור בנשק ונאלצנו להסתפק בהתגוננות במפני התקפות הלגיון הערבי, הרי עתה, כאשר יש בידנו נשק רב ומשוכלל, אנו יושבים בחיבוק-ידיים ולא עושים דבר. גם העייפות הפיזית והנפשית עשתה את שלה והחלטתי שהגיע הזמן לצאת קצת לחופשה. בַקשתי לנסוע לשפלה אושרה ובהתאם להסדר עם שלטונות צה"ל בירושלים, קיבלתי תעודה שאִפשרה לי להצטרף לשיירה הצבאית שיצאה לתל-אביב (יש לזכור שבאותם ימים לא הורשו תושבי ירושלים לעזוב את העיר אלא באישור מיוחד ממשרד המושל הצבאי).
נסענו באוטובוס צבאי, שעשה את דרכו ב"דרך בורמה", אשר שוכללה לבלי הכר. לא היתה זו אותה דרך שהכרתי בנוסעי בה לראשונה יום לפני ההפוגה. הגבעה החולית, שלא היתה עבירה אף לג'יפים, כוסתה ברשת ברזל, והאוטובוס הצליח לעבור אותה ללא קושי. הטרשים סולקו מן הדרך והנסיעה עברה ללא תקלות. אנשי חיל ההנדסה של צה"ל עשו לילות כימים כדי להכשיר את הדרך למעבר כלי-רכב והם ראויים לכל המחמאות על עבודתם הקשה והיעילה. אולם הדרך לא היתה סלולה עדיין ותנועת המכוניות פיזרה אבק סמיך שחדר לכול מקום. בעודי עוצם את עיני בתוך ענני האבק, ניסיתי לתאר לעצמי את הפגישה הצפויה עם משפחתי ברמת-גן; מי יפתח לי את הדלת, את מי אפגוש בבית, כיצד נראים אבא ואימא שלא ראיתים זה שישה חודשים ארוכים? לא עבר זמן רב והגענו את כביש לטרון - מסמייה, משם עשינו דרכנו לעבר קיבוץ חולדה. עצרנו ליד המחסום וחייל עלה על האוטובוס כדי לבדוק את טופסי החופשה שלנו. לבסוף תמו תלאות הדרך והגענו לתל-אביב, מאובקים ולבנים, כאילו יצאנו זה עתה מתוך שק קמח. האוטובוס הגיע עד בית-הדר, בו שכנו משרדי צה"ל, ומשם עשיתי את דרכי לרמת-גן. מאחר שלא יכולתי להודיע מראש על בואי, היה הביקור הפתעה גדולה לכולם. את הדלת פתחה אימא, שחיבקה אותי בחוזקה ועיניה מלאות דמעות שמחה. אבא הגיע מאוחר יותר - הוא התנדב עם מכוניתו להסיע קצינים וחיילים בתפקיד. אחותי הגדולה רבקה שירתה בחיל התחבורה ואחי אריה שירת בחטיבת "גבעתי".
אותו ערב נשארת בבית וניסיתי לענות על השאלות הרבות שהומטרו עלי. רק אז נודע לי כי בשעת נפילתו של הרובע היהודי, נפוצו ברמת-גן שמועות שגם אני בין הלוחמים בעיר העתיקה וגורלי לא ידוע.


אריה, אחי המחבר, חייל בחטיבת גבעתי

בשבת הלכתי עם אבא לבית-הכנסת ובהתרגשות רבה בירכנו יחדיו את "ברכת הגומל".
למחרת היום נסעתי לתל-אביב. העיר היתה תוססת ומאורעות המלחמה לא ניכרו בה. הרחובות היו הסואנים, בתי-הקפה והמסעדות המו מאדם והחנויות היו מלאות כל טוב. השפע נראה בכל מקום ומלבד חיילים במדים שהסתובבו ברחוב, לא הורגשה המלחמה בעיר. ירושלים הרעבה והמופגזת, ללא תאורה וללא מים זורמים בברזים, נראתה כמשהו דמיוני ובלתי מציאותי.
בכל מקום, כאשר אמרתי שאני בא מירושלים, נתקבלתי בכבוד-מלכים. כל אחד ניסה לעזור, אפילו בענייני כספים. באותה עת החליפה הממשלה את שטרי הכסף המנדטוריים בשטרות ישראליים. הציבור, שחשש מערכו של כסף הנייר, אגר מטבעות, שמא ערך המתכת יהיה גדול מן הערך הנקוב על המטבע. כתוצאה מכך נעלמו המטבעות מן השוק ובחנויות הזבנים לא היו מוכנים לתת עודף בכסף קטן. נקלעתי למצב מביך, כי לא היה בידי לשלם בבית-הקפה אלא בשטרות ניר. אולם ברגע שאמרתי כי זה עתה הגעתי מירושלים, השתנה מיד היחס אלי. במקרה אחד, סירב בעל בית-הקפה לקבל תשלום, באומרו כי זו תרמתו הסמלית לסֵבל שעברנו בירושלים. במקרה אחר הוציא הזבן ממקום מחבוא מטבעות כסף ונתן לי כדי שיהיה לי בשעת הצורך.
אחד מבתי-הקפה שבטיילת על שפת הים, הוסב למועדות עבור לוחמי האצ"ל. שם פגשתי חברים מתקופת היותי ברמת-גן וההתרגשות היתה רבה. בעודי יושב ומשוחח עם חברים, הופיע לפתע שמוליק קרושניבסקי, שזה מקרוב חזר ממחנה המעצר מגילגיל אשר בקניה. שמוליק עלה במשקל וסיפר לי כי עקב התזונה המאוזנת והמנוחה הרבה, הצליח להחלים ממחלת המלריה ממנה סבל עקב התנאים הקשים של המחתרת לפני מעצרו. גם את חברי וידידי יוסף קינדרלרר-ילדור פגשתי בבית-הקפה שעל שפת הים. הוא השתייך לגדוד האצ"ל שהצטרף לחטיבת "גבעתי", ונלחם באזור אשדוד, כדי לבלום את התקדמות הצבא המצרי שנע לעבר תל-אביב. יוסף נפצע בקרב בצוארו ופגישתנו התקיימה ימים מספר לאחר ששוחרר מבית-החולים.
אולם הפגישה הנרגשת ביותר היתה לי עם מנחם בגין, מפקד הארגון. בגין, שזה מקרוב יצא מן המחתרת, עמד בראש מפלגה חדשה בשם "תנועת החרות, מיסודו של הארגון הצבאי הלאומי", והיה עסוק בהכנות לבחירות הכלליות הראשונות שעמדו בפתח. משרד "תנועת החרות" שכן באותה עת ברחוב יהודה הלוי, במקום ששימש את מטה האצ"ל לפני פירוקו. משרדו של בגין שכן בקומה העליונה והכניס לחדרו היתה מדלת צדדית שפנתה למרפסת. המשרד עצמו היה מרוהט בצנעה רבה - שולחן-כתיבה פשוט, כמה כסאות ואצטבאות גדושות בספרים. היתה זו הפעם הראשונה שנפגשתי עם מפקד האצ"ל פנים אל פנים וכמובן שהייתי נרגש מאוד. כאשר נכנסתי לחדר, היה בגין רכון על שולחנו, עסוק בכתיבה. הוא הרכיב משקפיים עם עדשות עבות, גידל שפם עבות והרבה לעשן. על פניו ניכר המתח של הימים הקשים שעברו עליו מאז פרשת "אלטלנה". גם העובדה שחמישה ממפקדיו הבכירים של האצ"ל היו עדיין עצורים, הכבידה מאוד על האווירה (החמישה היו: יעקב מרידור, אליהו לנקין, בצלאל עמיצור, הלל קוק ומשה חסון). בגין קם לקראתי, לחץ את ידי בחום, חיבקני והזמין אותי לשבת. הוא הרעיף שבחים על עמידתנו בקרבות הקשים בירושלים וביקש שאספר לו על הקרב ברמת-רחל. אחר שוחחנו על עתיד הגדוד הירושלמי. בגין גרס כי כל עוד קיימת סכנה לבִנאום ירושלים, יש להמשיך ולקיים את הגדוד. להערכתו, נוכחות כוחות האצ"ל בעיר תרתיע את האו"ם מלהפוך את ירושלים לאזור הנתון לשליטה בינלאומית. יש לדחות, על-כן, את פירוק הגדוד עד שתתבהר התמונה. הסברתי לבגין כי הבחורים מסתובבים באפס-מעשה ויהיה קשה להמשיך כך לאורך זמן. הוספתי כי לדעתי מן הראוי לשקול את פירוק הגדוד ולהסדיר את הצטרפותנו לצה"ל. בסיום הפגישה, כאשר עמדתי לעזוב את החדר, אמר לי בגין כי התרשם עמוקות מן הסדר המיוחד שמצא בפלוגתי בשעת ביקורו בירושלים (ביקור זה נערך בשעה ששהיתי בחופשה ברמת-גן). שמחתי לקבל את המחמאה, אף שלא הבנתי למה התכוון. רק כשחזרתי לירושלים. התברר לי כי בשעת העדרי, ערך פקיד הפלוגה סדר חדש במטה; הוא הציב לוח גדול על הקיר ועליו כרטיסים בצבעים שונים, המתארים את מצבת הלוחמים בפלוגה - מי נוכח, מי חולה, ומי בחופשה. אף אני התרשמתי עמוקות מן המטה שלי עצמי.
בזמן העדרי, חלו שינויים אישיים בצמרת הפיקוד בירושלים, הן בצה"ל והן באצ"ל. משה דיין מתמנה מפקד חטיבת "עציוני" במקומו של דוד שאלתיאל ובאצ"ל החליף יצחק אבינועם (שחזר ממעצר בגלות אפריקה) את רענן, שביקש לשחררו מתפקיד מפקד המחוז. אבינועם היה מפקד מחוז ירושלים בזמן המחתרת ונעצר בתחילת שנת 1947, יחד עם סגנו שמואל תמיר ועם מרדכי ארציאלי.
ב-3 באוגוסט 1948, הגיע בגין לביקור בירושלים. בערב הוא הופיע לראשונה באסיפה פומבית, שהתקיימה ב"כיכר ציון" שבפינת הרחובות יפו ובן-יהודה. (תחילה הוקם במקום קולנוע "ציון" ואחר-כך נבנתה הכיכר. הבריטים העדיפו לקרוא לכיכר בשם "רחבת סנסור", על-שם בית-סנסור המצוי בפינה, אולם קשה היה לסנסור להתחרות בשם "ציון"). מול הכיכר, ברחוב יפו 44, ניצב בניין מסוגנן שנבנה על-ידי האחים קוקיא כבית מגורים ובשנת 1926 שכר אותו טודרוס ורשבסקי ויסד בו את מלון "תל-אביב". לימים היתה הבעלות על המלון בידי משפחת לנדנר-ורשבסקי, וב-1958 הוסב השם למלון "רון". קרוב לשעתיים האזין קהל אלפים לנאומו של בגין, שניצב על גזוזטרה במלון "תל-אביב". אנשי המשטרה הצבאית של האצ"ל יצרו חגורה סביב המלון כדי לשמור על מפקדם, וכל הסביבה היתה מקושטת בדגלי הלאום. בתחילת דבריו, אמר מנחם בגין:
"חומת העיר העתיקה אינה גבול ירושלים, הירדן אינו גבול ארצנו והים אינו גבול עמנו".
היום שלמחרת הוקדש לביקור במתחם הגדוד הירושלמי בקטמון, שהסתיים במסדר רב רושם, בו לקחו חלק כל יחידות האצ"ל בירושלים. בגין מסר את דגל האצ"ל למשמרת הגדוד והמסדר עמד דום בשעה שקרא את שמות חללי הארגון שנפלו במלחמת השחרור. הרשימה פתחה בעולי הגרדום ונסתיימה בחללי אלטלנה וחללי ההתקפה על העיר העתיקה. אחר נשא בגין נאום, בו נאמר, בין היתר:
היום הזה הנני מפקיד בידכם את דגל הארגון הצבאי הלאומי בארץ-ישראל. תחת דגל זה נלחמו לוחמי השחרור במשך כל שנות מלחמתם; תחתיו צעדו אלפי צעירים שאהבת המולדת הביאתם למלחמת השחרור ושנשבעו שלא להניח את נשקם מידם עד ליום הניצחון; תחתיו עלו לגרדום גיבורי הארגון הצבאי הלאומי שכמותם לא קמו מימי בר-כוכבא. על קיפוליו נחרתה באותיות דם ואש המטרה הנצחית: מולדת חופשית בשני עברי הירדן, שלטון צודק לאזרח ולגר ושיבת ציון לדורשי ציון. [...].
בירושלים, שטרם נכללה במדינה ועדיין איננה הבירה, קיים ויוסיף להתקיים הארגון הצבאי הלאומי על חטיבותיו, מפקדיו, חייליו ודגלו. רק כאשר תחזור ירושלים לישראל, ללא כל הסתייגות, ניהפך לחיילי צבא ישראל ולאזרחים, ניפרד מדגלנו ונפקידו בידי האומה שתשמרנו לדורי דורות, כי הוא-הוא שהעלה אותה מעבדות לחירות. [...].
לאחר הנאום, צעדו בסך הפלוגות הקרביות, פלוגת הבנות, פלוגת הנוער והאוצרון. הלוחמים הצדיעו למפקד ולמפקדה ואחר התפזרו למקומותיהם. היתה זו הפעם הראשונה שכל יחידות המחתרת הירושלמיות הופיעו בגלוי, והמחזה היה מרגש מאוד. המסדר כולו הונצח במצלמותיהם של עשרות הצלמים שנוכחו במקום.


המחבר צועד בראש פלוגתו במסדר שהיה בקטמון



מנחם בגין סוקר את המסדר

אחר-הצוהריים נערכו תחרויות ספורט, ובמרכזן משחק כדור רגל בין פלוגה א' (בראשותו של "נמרוד") לפלוגה ג' (בראשותו של "קבצן"). בסיום, הוענק לפלוגה א' המנצחת גביע מכסף.


הגביע מוענק לפלוגה א' המנצחת

לאחר ביקורו של בגין בירושלים, חזר הגדוד לחיי השגרה האפורים. לבחורים לא היתה תעסוקה (מלבד שתי מחלקות ששירתו בהר-ציון ובפאג"י) והיה ברור כי לא תהיה אפשרות להמשיך בקיום הגדוד למשך זמן רב. באותם ימים החל משא-ומתן בין יצחק גרינבוים (שר הפנים בממשלה הזמנית) לבין נציגי הארגון בדבר שילובו של הגדוד הירושלמי במסגרת הצבא. הוצע כי האצ"ל יתפרק ולוחמיו יצטרפו לצבא, על יחידותיהם ומפקדיהם. דרישה נוספת של נציגי הארגון היתה כי יחידות אלה לא יישלחו אל מחוץ לירושלים.
ביומן המלחמה של בן-גוריון מיום 10 באוגוסט 1948, נאמר:
אחר הצהריים ישיבת השבעה [וועדת גרינבוים]. האצ"ל בשלו - הצעתי להתרות בהם ואם לא יישמעו - לחסל אותם בכוח. יצאתי לשם כך לפנות ערב לברר המצב בירושלים.
על ביקורו בירושלים, כותב בן-גוריון ביומנו: 1
תומכי אצ"ל בעיר - "נטורי קרתא" במאה-שערים ובית-ישראל, וקצת משכונת גאולה הגובלת בבית-ישראל, ושכונת מחנה-יהודה ו"הנחלאות": נחלת-ציון (ספרדים), נחלת-אחים (תימנים), זכרון-יוסף (כורדים), שכונת-הבוכרים (בוכרים רבים באצ"ל) ... האהדה לאצ"ל גברה מאוד, בייחוד מאז בואו של בגין לירושלים. בין החיילים שלנו [בעיר] יש 15% שתומכים בהם, כלומר לא יקבלו פקודה לירות בהם. חלק אולי גם יתמוך בהם בפועל. גם במשטרה הצבאית (280 איש) יש חשודים. משה דיין סבור שמוטב לשלוח הנה משטרה צבאית מתל-אביב ... משה סבור שהצבא הירושלמי לא יפעל נגד אצ"ל. לא רק מפני קרובים רבים - אלא שעד עכשיו פעלו יחד מתוך הסכם ... אפילו אנשי המטה אינם מבינים מדוע לא לפעול יחד עם אצ"ל. שאלתי משה מהו הכוח הדרוש - אם יהיה הכרח לפעול בכוח? משה סבור שהם יתבצרו, ימקשו הסביבה שלהם, ונחוצים שני גדודים מחוץ לירושלים (עם כוח שריון בשני הגדודים) על מפקדיהם.
סיכמתי: הש"י יבדוק כל אנשי המטה והמפקדים. שום חשוד לא יישאר בעמדת מפתח, במרכז אינפורמציה, ובמקום שמטפל באצ"ל. להחליף המ.צ., לבדוק המשטרה ולהוציא כל לוקח-שוחד ואיש אצ"ל. יישלח איש מהמטה לעבד תוכנית פעולה, להעריך הכוח הדרוש והציוד הנחוץ.
הידיעות בדבר הכוונה לחסל את האצ"ל בכוח הגיעו אל שירות הידיעות של האצ"ל ושמואל כץ נתן הוראה להכריז על מצב חירום. מפקדי הפלוגות נקראו למטה ובישיבה הוחלט לבצר את שטח המחנה ולעשות את כל ההכנות כדי להדוף את ההתקפה. שמואל כץ הסביר כי אין כל כוונה להסתבך במלחמת אחים, אולם ההכנות הגלויות יהוו לדעתו כוח מרתיע. ואמנם כך היה. בדיון שהתנהל במטה הגדוד הבעתי את החשש שעצם ביצור המחנה עלול לגרור אותנו לחילופי אש עם חיילו צה"ל, אולם בסופו של דבר מילאתי את ההוראות וביצרתי את מתחם פלוגתי. למחרת היום יצאתי בשנית לרמת-גן לחופשה קצרה.
המשא-ומתן עם ועדת גרינבוים נמשך ובמקביל המשיך משה דיין בהכנות לחסל את האצ"ל בכוח הזרוע. בתחילת חודש ספטמבר הגיע גרינבוים להסכם עם האצ"ל. ההסכם סיפק את הדרישות העיקריות של הממשלה (פירוקו של האצ"ל), וכלל גם את העיקרון אשר לשמו המשיך האצ"ל את קיומו. ואלה עיקרי ההסכם:
האצ"ל יתפרק ואנשיו ייכנסו לצבא הגנה לישראל.
יחידות האצ"ל תישארנה בשלמותן בשורות הצבא, וליכודן לא ייפגם.
יחידות האצ"ל לא תישלחנה אל מחוץ לירושלים.
שבועת-הנאמנות אשר יישבע כל חייל וחייל תחייב אותו לשרת בירושלים ולא מחוצה לה.
תנאים אלה יהיו בתוקפם כל זמן שקיים שלטון עברי ממשי בירושלים.
יצחק גרינבוים הביא את סיכומיו עם האצ"ל לדיון בממשלה הזמנית, אולם לא הצליח להשיג רוב להצעותיו. ראש הממשלה התנגד לכל הסכם עם האצ"ל ותבע את פירוק הארגון וגיוס חבריו לצה"ל ללא תנאי. הוא אף לא שלל שימוש בכוח לצורך פירוק האצ"ל. גרינבוים, שחשש ממלחמת אחים, איים בהתפטרות מן הממשלה אם יוחלט להפעיל כוח נגד הארגון. לאחר שמספר שרים הצטרפו לדעתו של גרינבוים, הציע ראש הממשלה לדחות את המשך הבירור ולסכם את הדיון בישיבה נוספת. אלא שבינתיים התנקשו כמה מחברי לח"י (שהסתתרו תחת השם "חזית המולדת") בחייו של הרוזן פולקה ברנאדוט, המתווך מטעם האו"ם, וכל הקלפים נטרפו. בדיעבד הביאה ההתנקשות לחיסולו של האצ"ל בירושלים.

הערה:



1. דוד בן-גוריו, יומן המלחמה, עמוד 644.