"ושבתה הארץ לה'"

דפי הדרכה בתחומי החקלאות לקראת השמיטה

מאת ד"ר משה זקס



פרק ז
הזמירה

איסור הזמירה
כפי שהובא בסקירה ההלכתית, מוזכר איסור הזמירה בתורה דווקא לגבי כרם. לשם הבהרת העקרונות נציע את הגדרת הזמירה כך: "הקצרת זמורה באופן שתגרום שממקומות מוגדרים של החלק הנשאר של הזמורה ייווצרו הצימוח והפרי של העונה בצורה הרצויה", וכל שאינו מתאים להגדרה זו, יתכן שאינו זמירה האסורה מן התורה, ויתכן שיותר לעשותו למניעת חשש לנזק ניכר.

הבעייתיות שבהימנעות מזמירה בגפן
בכרמי הגפן נהוגה זמירה מדויקת לפי הזנים ולפי צורות הגידול. במרבית הזנים הזמירה כוללת הקצרת חלק מן הזמורות (או שריגים - ענפים צעירים שצמחו בקיץ והתעצו לקראת החורף) עד ל-3-2 עיניים (מפרקים) מן הבסיס (במרבית הזנים, ובאחרים - יותר),והסרת כל שאר הזמורות בשלמותן. בדרך זאת מסולק כל הנוף ונשאר השלד הרב-שנתי וכ-15 - 25 קטעי זמורות אלה, שאורכם 15-5 ס"מ, על כל גפן. באביב צומחות מ"עיניים" אלה שריגים חדשים שעליהם אשכולות השנה.
במקרה של הימנעות מביצוע הזמירה יש לחשוש לקשיים בטיפול בנוף הצפוף שיווצר באביב, ובהדברת מחלות ומזיקים. אך הבעיה העיקרית היא צימוח של שריגים רבים, דקים יחסית, שעליהם יתפתחו אשכולות פרי רבים אך קטנים. בעקבות תופעה זו ייתכנו ליקויים בהבשלה וירידה בערך היבול, ובחורף הבא יהיה קשה למצוא שריגים בגודל ובמיקום הדרושים כדי לחזור למבנה הגפן המקובל ולצורת הזמירה הרגילה. כמו כן תיתכן תמותה של חלקים שבצל הנוף הסבוך, וכך יתכן נזק רב-שנתי. תופעות כאלה הן משמעותיות במיוחד לגבי ענבי-מאכל שבהם הנוף גדול יותר, וכן השגת אשכול וגרגר גדולים, והדברה טובה, חיוניים לשם השגת פרי באיכות סבירה.

פתרונות שיושמו בעבר
קיצוץ וניקוי חורפיים
זמירה בשלבים בשינוי. שיטה זו הונהגה בשמיטה בימי בעל ה"חזון איש" על-פי הוראותיו בכרמי קיבוץ חפץ חיים ועוד. בחורף, במועד הרגיל לזמירה, ביצעו:
א) - הקצרה כללית של הזמורות (עשיית "תספורת") בצורה לא מדויקת, כך שיישארו זמורות באורך של כ-4 עיניים, דהיינו ארוכות מן הרגיל, עבודה שהוגדרה כשינוי וכלא מקצועית.
ב) - הזומרים המקצועיים ביצעו "ניקוי" - הסרת כל הזמורות המיותרות בשלמותם.
ג) - באביב, עם הלבלוב, ביצעו מיחוק - הסרה ידנית של הלבלוב שבעיניים הגבוהות, כדי שיישאר רק הצימוח משתי העיניים התחתונות, כבכל שנה. נמסר כי בעל ה"חזון איש" אמר אז, שיש לחפש פתרון טוב יותר מבחינה הלכתית, ואכן נבדקו הצעות נוספות.

זמירה סתווית חלקית
ביצוע ההקצרה בלבד לפני ראש השנה בעוד שה"ניקוי" - הסרת הזמורות המיותרות בשלמותן - מתבצע בחורף. כאמור, ההנחה היא שהסרה עד הבסיס אינה זמירה (בדומה לשלב השני בסדר הטיפול שהיה בימי בעל ה"חזון-איש"), ומותרת למניעת נזק ניכר. שיטה זאת נמצאה מתאימה ולא אובחן בה סיכון לנזקים בעלי משמעות, והיא הונהגה בהצלחה בעבר בכמה שנות שמיטה, בעיקר בכרמי-יין.
לגבי כרמי מאכל - בניסויים, וכן בכמה חלקות בודדות, הושגו תוצאות טובות בכמה זני זמירה קצרה ובינונית. בזני זמירה ארוכה התגלה קושי בביצוע ההקצרות במדויק בסתיו.

הימנעות מזמירה
הימנעות מזמירה בכרמי מאכל שניסו כמה מגדלים בהנחיית ועדות שמיטה מסוימות, הסתיימו בנזקים כבדים ביותר. הימנעות מזמירה בכרמי יין הונהגה בהצלחה בכמה כרמי יין, כאשר הוחזקו למשך כל השנים בעיצוב מחדש שללא זמירה, התגלו ליקויים כפי שפורט לעיל, אם כי כללית היה הגידול סביר כלכלית (חסכון רב בהוצאות), ובעזרת גיזום קל או טיפול "שדרתי" בקיץ היו הליקויים פחותים. בסיכום התקופה הוחלט לזנוח שיטה זאת בעיקר בעקבות בעיות הדברה והבשלה.
גם שתי השיטות הראשונות, לא נמצאות בשימוש מעשי, מכיוון שהפסיקה הנוכחית, כולל לאוצר בית-דין של כרמל, דורשת הימנעות מכל חיתוך במזמרה או בזומרת במשך השמיטה.

השיטות המוצעות כיום
זמירה סתווית
זמירה רגילה, אך עושים אותה לפני ראש-השנה. שיטה זאת נבדקה בניסויים, והיא מיושמת, כולל בשטחי כרמי-היין שהיו באוצר-בית-דין של "כרמל מזרחי" (בראשות הגר"נ קרליץ) בשנות שמיטה. הסיכום המקצועי הוא שבדרך זו קיים סיכון לירידת יבול בכ-10% ואף סיכון להחלשת הגפנים. סיכון זה קיים בעיקר בכרמי יין ובכרמי מאכל שבזמירה קצרה (יותר בפרלט ופחות בפליים) ובפרט בחלשים יחסית ובשנות חורף חמים, שבהם תנאי מזג-האוויר עשויים לגרום לבלוב סתווי חזק לאחר הזמירה ובעייתיות בהתעוררות באביב.. בנוסף לכך, במרבית הזנים מסתיים הבציר תקופה קצרה לפני ראש-השנה, וביצוע הזמירה בתקופה קצרה זו מצריך עבודה שכירה יקרה שבדרך כלל אינה אמינה במידה הדרושה. לגבי זנים אפילים יחסית אף מסתמן הכרח בהכוונת ההשקיה וצמצום היבול כדי להקדים את הבציר בשנה השישית ולהספיק לזמור לפני ראש-השנה.
קימים גם זנים אפילים ביותר, בהם אין כלל אפשרות לזמירה מלאה לפני ראש-השנה.

"קיצוץ" סתווי לפני ראש-השנה
קיצוץ כללי , מכני או דמוי-מכני. בעבר נעשה בכמה משקים קיצוץ כללי (מכני) - כמין גיזום שדרה בגובה אחיד, כהכנה לזמירה. בביצוע של טיפול כזה בסתיו לקראת שמיטה, ללא השלמת הזמירה, הקיצוץ היה כרוך כרגיל בהגבהה מסוימת של החיתוך. משום כך באו לידי ביטוי התופעות המופיעות בכל הארכה של הזמורות - עליית מספר האשכולות, עיכוב קל בהבשלה, ירידה קלה באחידותה, ובעיות איכות ליין, ואף פגיעה ביבול השנה הבאה עקב הצורך בתיקון - חיתוך בחלקים דו-שנתיים להפחתת הגובה שנוסף לסעיפים. כמו כן נגרמה עלית גובה הבדים שאינה רצויה. אמנם, כאשר הקיצוץ אינו כרוך בהארכה של הזמורות, אין חשש ממשי לנזק לעתיד .
היתרון החשוב של הקיצוץ הוא בהספק המהיר של הביצוע לקראת ראש השנה.

קיצוץ סתווי בכרמי-יין
בביצוע הקיצוץ הסתוי המדובר לפני ראש השנה היתה עלייה קלה ביבול השנה הראשונה וירידה קלה ביבול השנה שלאחריה - לאחר החזרה לזמירה רגילה. הממוצע לשתי השנים השתוה ליבול ההיקש שבזמירה רגילה. משום כך נראה לנו טיפול זה מתאים לשמיטה. במקרים של נוף מפותח וצפוף יחסית רצוי הטיפול הירוק - דילול ידני של שריגים צעירים (ובפרט לא פוריים) באביב שלפני השמיטה, ובדרך זאת ריווח השריגים, לשם שיפור תוצאות הקיצוץ הסתוי. מטרותיו הן: מניעת צפיפות הנוף בצימוח שלפני ושלאחר ה"קיצוץ", והפחתת מספר השריגים ההופכים לזמורות השנה הבאה.

קיצוץ סתווי של גפני-מאכל שבזמירה ארוכה
התברר כי קשה לבצע בהם זמירה סתווית, עקב הנוף המסובך לפני ראש השנה. משום כך, לאחר נסיונות רבים, הגענו להמלצה על טיפול אביבי מקדים, וקיצוץ בצירוף חיתוך מסוים בסתיו, העשוי להניב תוצאות טובות גם ללא שום חיתוך באביב השמיטה, כדלהלן.
לבצע טיפול ירוק קפדני באביב השנה השישית, כולל דילול השריגים נושאי הפרי וסידורם האנכי, למניעת צימוח צפוף ומסובך.(לטיפול זה יתרונות גם ליבול השנה השישית, טיבו והבכרתו).
לפני ראש השנה יש לבצע קיצוץ הזמורות בגובה אחיד למדי, אך שלא יהא קצר בהרבה מהמקובל (כך בתומפסון קיצור לכ-12 עיניים הניב יבול נמוך למרות מספר השריגים הגדול).
ביחד עם הקיצוץ יש לבצע גיזום הסחה סתוי - חיתוך הזמורות הרחוקות יותר ממרכז הגפן, ולהקטין בדרך זו את מספר הזמורות לגפן. הפעולה - סילוק החלקים הצדדיים של כל גפן על-ידי חיתוך בעצה הישנה, כשכל חיתוך יוריד חלק הכולל 3-2 זמורות. פעולה זאת קלה לביצוע כיוון שאין הכרח לבדוק את מרכז הגפן ולכן ניתן לבצעה במהירות. תיתכן אפשרות להימנע מכל פעולות חיתוך נוספות לאחר הקיצוץ כנ"ל. בביצוע טוב יימנעו נזקים ליבול ולגפנים. בכל מקרה יהא צורך להשלים את העיצוב על ידי טיפול ירוק קפדני בשמיטה עצמה.
"תיקונים" בחורף השמיטה - תיתכן אפשרות מסוימת לחיתוך שאינו זמירה בשמיטה עצמה, אם ייקבע, כי אין בגיזום "הסחה" או "זירוד" שאינו הקצרה משום חשש איסור תורה, וכי הוא דרוש כדי למנוע נזק ניכר, אך זה אפשרי רק במקרים בהם הפסיקה ההלכתית ובית-הדין המטפל בהעברת היבול לצרכנים יתן הוראה כזאת.

קיצוץ סתווי של גפני-מאכל שמזני זמירה קצרה
כאמור, זמירה סתווית מלאה כרוכה בתנאים מסוימים בנזק ממשי ליבול השנה. ניתן לבצע קיצוץ כללי, ובשמיטה לבצע טיפול ירוק ידני חזק וקפדני, כולל הסרת לבלובים עודפים ודיכוי זמורות "מיותרות", וכמובן דילול אשכולות.
הקיצוץ לפני ראש-השנה נבדק בהצלחה אף עבור זנים אפילים ביותר, הנבצרים לאחר ראש השנה, ובוצע 3-2 מיפרקים (עלים) מעל לאשכולות. אמנם, התברר כי הקיצוץ לקראת הבציר עשוי לגרום לכך שכובד האשכולות ישמיט את אחיזת השריג בהדליה כתוצאה מן החיתוך. משום כך יש לשים לב, בטיפולים הקיציים, לבצע קשירה או תמיכה מספקת בשריגים כדי למנוע הישמטות אשכולות.