הלכות דעות פרק ז
לחץ כאן לתצוגת הדפסה

הלכות דעות פרק ז

הלכות דעות פרק ז

הלכה א

המרגל בחבירו עובר בלא תעשה, שנאמר: לא תלך רכיל בעמך ואף על פי שאין לוקין על דבר זה  עון גדול הוא וגורם להרוג נפשות רבות מישראל, לכך נסמך לו ולא תעמוד על דם רעך. צא ולמד מה אירע לדואג האדומי.

 

הלכה ב

אי זהו רכיל?

זה שטוען דברים והולך מזה לזה ואומר כך אמר פלוני, כך וכך שמעתי על פלוני, אע"פ שהוא אמת  הרי זה מחריב את העולם, יש עון גדול מזה עד מאד והוא בכלל לאו זה, והוא  לשון הרע. והוא: המספר בגנות חבירו אע"פ שאומר אמת. אבל האומר שקר נקרא מוציא שם רע על חבירו, אבל בעל לשון הרע  זה שיושב ואומר: כך וכך עשה פלוני, וכך וכך היו אבותיו, וכך וכך שמעתי עליו, ואמר דברים של גנאי. על זה אמר הכתוב: יכרת ה' כל שפתי חלקות לשון מדברת גדולות.

 

[השגת הראב”ד]: אבל בעל לשון הרע שיושב ואומר כך עשה איש פלוני

אמר אברהם: לא אלא קשה הראשון מן השני שהראשון הוא תליתאי והורג נפשות והשני תנין ואינו הורג אלא את עצמו בינה זאת.

 

הלכה ג

אמרו חכמים: שלש עבירות נפרעין מן האדם בעולם הזה ואין לו חלק לעולם הבא:

עבודת כוכבים,

וגילוי עריות,

ושפיכות דמים,

ולשון הרע כנגד כולם.

ועוד אמרו חכמים: כל המספר בלשון הרע כאילו כופר בעיקר, שנאמר: אשר אמרו ללשוננו נגביר שפתינו אתנו מי אדון לנו.

ועוד אמרו חכמים:

שלשה לשון הרע הורגת האומרו והמקבלו וזה שאומר עליו והמקבלו יותר מן האומרו.

הלכה ד

ויש דברים שהן אבק לשון הרע. כיצד? מי יאמר לפלוני שיהיה כמות שהוא עתה, או שיאמר שתקו מפלוני, איני רוצה להודיע מה אירע ומה היה, וכיוצא בדברים האלו וכל המספר בטובת חבירו בפני שונאיו  הרי זה אבק לשון הרע, שזה גורם להם שיספרו בגנותו. ועל זה הענין אמר שלמה: מברך רעהו בקול גדול בבקר השכם קללה תחשב לו שמתוך טובתו בא לידי רעתו. וכן המספר בלשון הרע דרך שחוק ודרך קלות ראש, כלומר  שאינו מדבר בשנאה. הוא ששלמה אמר בחכמתו: כמתלהלה היורה זקים חצים ומות ואמר הלא משחק אני וכן המספר לשון הרע דרך רמאות, והוא שיספר לתומו כאילו אינו יודע שדבר זה שדבר לשון הרע הוא, אלא כשממחין בו אומר: איני יודע שדבר זה לשון הרע או שאלו מעשיו של פלוני.

 

הלכה ה

אחד המספר בלשון הרע בפני חבירו או שלא בפניו, והמספר דברים שגורמים, אם נשמעו איש מפי איש, להזיק חבירו בגופו או בממונו, ואפילו להצר לו או להפחידו  הרי זה לשון הרע. ואם נאמרו דברים אלו בפני שלשה  כבר נשמע הדבר ונודע. ואם סיפר הדבר אחד מן השלשה פעם אחרת  אין בו משום לשון הרע, והוא  שלא יתכוין להעביר הקול ולגלותו יותר.

 

הלכה ו

כל אלו הם בעלי לשון הרע שאסור לדור בשכונתם, וכל שכן לישב עמהם ולשמוע דבריהם. ולא נחתם גזר דין על אבותינו במדבר אלא על לשון הרע לבד.

 

הלכה ז

הנוקם מחבירו עובר בלא תעשה, שנאמר: לא תקום. ואע"פ שאינו לוקה עליו, דעה רעה היא עד מאד, אלא ראוי לו לאדם להיות מעביר על מדותיו על כל דברי העולם  שהכל אצל המבינים דברי הבל והבאי ואינן כדי לנקום עליהם.

כיצד היא הנקימה?

אמר לו חבירו: השאילני קרדומך.

אמר לו: איני משאילך.

למחר צריך לשאול ממנו, אמר לו חבירו: השאילני קרדומך.

אמר לו: איני משאילך כדרך שלא השאלתני כששאלתי ממך  הרי זה נוקם, אלא כשיבוא לו לשאול יתן בלב שלם ולא יגמול לו כאשר גמלו, וכן כל כיוצא באלו. וכן אמר דוד בדעותיו הטובות אם גמלתי שולמי רע ואחלצה וגו'.

 

הלכה ח

וכן כל הנוטר לאחד מישראל עובר בלא תעשה, שנאמר: ולא תטור את בני עמיך.

כיצד היא הנטירה?

ראובן שאמר לשמעון השכיר לי בית זה, או השאילני שור זה, ולא רצה שמעון.

 

לימים בא שמעון לראובן לשאול ממנו או לשכור ממנו ואמר לו ראובן: הא לך, הריני משאילך ואיני כמותך, לא אשלם לך כמעשיך  העושה כזה עובר בלא תטור, אלא ימחה הדבר מלבו ולא יטרנו, שכל זמן שהוא נוטר את הדבר וזוכרו שמא יבא לנקום  לפיכך הקפידה תורה על הנטירה עד שימחה העון מלבו ולא יזכרנו כלל. וזו היא הדעה הנכונה שאפשר שיתקיים בה יישוב הארץ, ומשאם ומתנם של בני אדם זה עם זה.